Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prvý zub

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja syn bude mať skoro 4 mesiace. Je možné, že mu už začína isť prvý zúbok, pretože začal veľa slintať. Kúpila som mu babydent, existuje ešte niečo prírodného alebo niečo iného, čo by mu mohlo pomôcť prekonať bolesť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    slintanie nie je príznakom tlačenia sa zúbkov, respektíve neznamená, že sa čoskoro objavia. Je to veľmi individuálne, dieťatko slintá aj tri mesiace, kým sa zúbok objaví. Niekedy, ak je prerezávanie veľmi boľavé, použijem lokálne na potretie aj tantum verde.

Podobné otázky

  • Spánok

    , Autor: demi

    Dobrý deň p. doktorka. Mám 6 mesačného chlapčeka a trápi ma jeho spánok. Malý mi zaspí pri kojení. Do pol hodinky sa zobudí, musím ho opäť uspávať (väčšinou na prse). Takéto budenie má dovolím si tvrdiť od narodenia. Proste na noc som snáď vždy uspávala na 2-3x. Bolo jedno či zaspal pri kojení, v kočíku, na rukách alebo sám. Na kojenie sa budil 2-3x za noc.
    Neviem presne odkedy to trvá, ale hrubý odhad vyše mesiaca. Malý sa každú chvíľu budí. Za noc aj 10x. Začne mrnčať, koľkokrát nie je ani hore, ale spí ale pomrnkáva. Väčšinou je to mrnčanie, že má zavreté oči, teda zo spánku asi, niekedy ich otvorí, ale rýchlo zaspí. Keď takto začne pomrnkávať, tak ho opätovne uspávam buď v kočíku alebo na prse, niekedy tľapkaním po zadku. Ešte by som dodala (a v tom vidím problém), že cumlík veľmi neobľubuje.
    P. doktorka, myslíte, že takýto nekľudný spánok je kvázi normálny v tomto veku a prejde to? Alebo to mám riešiť s lekármi? Keď mrnčí, ja ho kočíkujem, vyzerá, že už spí, ja si ľahnem a ani nestihnem zaspať a zase pomrnkáva. Vtedy sa pýtam, či to nie je na návštevu neurológa. Čo myslíte?
    Ešte by som dodala, že asi pred doma týždňami mu vyliezol prvý zúbok, vtedy sa to trošku zlepšilo, ale to naozaj len trochu.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    NIe je to určite žiadne ochorenie! Možno by ste honemali usprávať v kočíku, ani hojdaním, ani natriasaním, on zaspí ale deťom sa častejšie striedajú fáz plytkého a hlbokého spánku, a keď sa dostane do fázy plytkého spánku, zistí, že nie je hojdaný, vozený a preto sa pravdepodobne zobudí. Inou príčinou je to, že on sa spočiatku zobudí len trocha, pomrnkáva ale vy sa samozrejme zobudíte celkom, on to vie, cíti vašu prítomnosť, vôňu a obrazne povedané, nedá pokoj dovtedy, ký,m k nemu nevstanete, nenakojíte ho, nepohojdáte. Nikedy, ak je dieťa zdrvé, pomôže v tejto fáze, keď ho uložíte spinkať do samostatnej izby, keď sa len tak slabo prebudí, pomrnkáva, tak sa nezobudíte, ani on vás necíti a znova hlbšie zaspí. ďalšia možnosť je, že je už vo fáza prvej deprivačnej úzkosti, stále má strach, aby ste ho neopustili, nestratili sa mu a preto vlastné stále kontroluje a uisťuje sa , že ste nablízku. Nebude to trvať navždy, je to prechodné a všetko sa znova upraví a vy sa vyspíte.

  • keď zuby pri jedení chýbajú

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň prosím o radu. Synček má 11 mes (v septembri bude mať 1rok), a dodnes nemá žiadneho zubu. Problém je viete čo? že zuby chýbajú pri jedení. Nemôže požuť to čo požujú a zjedia už ročné deti ktoré už majú plnú pusu zubov. Zuby pri konzumovaní jedla chýbajú bez ochľadu na to či sa jedná o dieťa alebo dospelého. Jeho stravovacie náviky nie sú potom na takej úrovni ako stravovacie náviky u detí ktoré už požujú aj väčšie kúsky jedla, mäsa, atď. ,ktoré sú v jeho veku. Všetko mu musím doposiaľ drviť, mixovať. Minule som mu schválne nechala v jedle väčšie kusy potravi väčšie kusy zemiakov a mäsa tak ako už mávajú ročné a zubaté deti, že ako si s tým poradí. No neporadil si, ostal by hladný. Väčší kus zemiaku ho v hrdle napínal nedokázal ho prehltnúť až sa s toho skoro povracal. Tak som opäť mixovala. úroveň jeho stravovacích návikov je potom o niečo nižšia ako úroveň návikov dieťaťa už so zubami. Stravu má pestrú, priberá primerane, o to nejde. trápi ma to kôli tomu že aj úroveň stravovacích návikov má dieťa zvládať adekvátne k veku a k rovesníkom, a jemu to žuvanie nejde, a zuby veľmi chýbajú pri jedení aj dospelému. neviem čo stým.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaoberáte sa úplne zbytočným problémom. Všetko u dieťaťa je individuálne a prichádza v rôznom veku. Nikde nie je napísané, kedy má dieťa konzumovať ešte mixovanú stravu a kedy už kúsky. Vôbec sa neriaďte inými deťmi ani vekom, len e len tým, ako to vyhovuje vášmu dieťaťu!!!!!!!!!Pozor: dávať mu neprimerané kúsky keď ešte nevie papať môže viesť jedine k tomu, že kúsok vdýchne a to môže byť naozaj nebezpečné až život ohrozujúce!!!!!!!!!!Takže papáme tak, ako nám to vyhovuje, u vás teraz len mixovanú stravu. Žiadne experimenty s kúskami. Zúbky mu iste čoskoro vyrastú a potom sa naučí jesť kúsky. Každému dieťaťu rastú zuby inokedy. Ak by mu prvý zúbok nenarástol do 15 mesiaca, navštívte svojho detského lekára.

  • Zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ďeň pani doktorka.Je možné aby sa môjmu 4 mesačnému synčekovi začala prerezávať stolička?Keď sme s nim boli na nosno-ušno-krčnom tak lekár povedal,že zúbok už svieti.Je to normálne?Stále si tlačí ručku do pusi a sám si šuchá s ručkou po ďasienku,je mrzutý a plače.Malého lekárka povedala,že môžme používať len gél,ale to vôbec nepomáha.Je aj niečo iné, čo by sme mohli použiť?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na zubky v zasade nie je potrebne pouzit nic, kazde dieta to preziva inak a ak su problemy sposobene naozaj zubkami, po ich prerezani sa vsetko upravi. Za moju prax som este nevidela aby ako prvy zubok sa prerezala stolicka. Ak budu problemy pokracovat, skuste navstivit stomaltologa.

  • Prve zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Syncekovi rastie prvy zubok a uz 3.den uziva Stoptussin sirup, pretoze pokasliava. Moze uzivanie lieku negativne ovplyvnit zdravie zubka? A mohli by ste mi, prosim Vas, poradit, ako sa starat o prve zubky u detoch do 1 roka? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stoptussin zúbky neovplyvní.
    Po prerezaní je zúbky vhodné pri kúpaní očistiť gázou alebo špeciálnym zubným kartáčikom, ktorý si rodič nastokne na prst.

  • Plávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    moj syn ma 7 mesiacov, chceli by sme zacat plavat, od narodenia sme neboli vazne chory (klopem) 3 krat sme mali nadchu, ale to sme vyliecili, momentalne asi 3 tyzdne mame zvysenu teplotu, pediatricka nas odporucila aj na ORL, tam nam pani doktorka povedala, ze je zdravy a ani uska, nostek a hrdielko nie su zapalene a ze je vsetko v poriadku, ze to budu najpravdepodobnejsie tie zubky(nakolko vela slintame vsetky predmety v ruke davame do pusky a dasienka mame teple resp. horuce.)Neviem sa rozhodnut ci zacat, alebo cakat kym vyjde aspon prvy zub ci tie teploty prestanu, alebo nam budu trvat do vyjdenia vsetkych. Vodu ma rad aj vo vani je spokojny.
    Dakujem za rada a odpoved

    Pekny den

    Jukyta Hromadkova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ešte by som určite pri tých teplotách vyšetrila moč. Kým má zvýšenú teplotu s plávaním by som neexperimentovala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: