Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nadbytok vlákniny?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som zvedavá na Váš názor, pretože som volala na Linku Zdravej Výživy, kde mi povedali, že pre dieťa do 12tich rokov je absolútne nevhodná strava s vysokým obsahom vlákniny, a preto miesto celozrného pečiva, cestovín, ryže je lepšie podávať výrobky z bielej múky. Detský organizmus vraj nezvláda vysoké dávky vlákniny, pretože hrozní upchatie čriev. Vobec by mi to nenapadlo, ja som doteraz dieťaťu podávala celozrnné výrobky. Sú naozaj nevhodné?
    A čo kaše? Aj tie mi na Linke Zdravej výživy skritizovali. Ja mu totiž nekupujem klasické detské kaše v lekárni či drogérii (obsahujú sladidlá), ale obilné BIO kaše (pohankové, rýžové, kukuričné, ovesno-žitné atd). Robím ich z odstriekaného materského mlieka. Vraj sú vhodnejšie detské kaše. Ja si ale nemožem vybrať. Sú nielen osladené, ale obsahujú rozne (vačšinou ovocné) príchute. Ja uprednostňujem čerstvé ovocie.
    Teraz som si ale nie istá, či postupujem správne..? Mám ročného synka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetkého veľa škodí aj prehnane tzv. zdravej výživy, ktorá je určená dospelým ľuďom. Ale deťom v tomto veku ani ja nedoporučujem celozrnné výrobky, ak tak jedine tmavý chlieb a nie len biele pečivo. Súhlasím s vami v tom, že nemám rada detské kaše s rôznymi príchuťami a radšej dávam bez príchutí a ak má dieťatko chuť, tak kombinujem s čerstvým ovocím. Na trhu sú aj kaše bez príchutí, nestlé má osemzrnné, myslím, že Sunar pšeničné a ovsenú,
    Takže na záver: celozrnné výrobky sú v tomto veku naozaj nevhodné a je možnosť si vybrať rôzne iné kaše.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: