Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Názor na očkovanie

    , Autor: tori

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor na očkovanie. Syn mal teraz 5 rokov, boli sme na preventívke a požiadala som o odloženie očkovania..Mám s očkovania obavy, či je vakcína bezpečná,možné nežiadúce účinky a na druhej strane sa bojím, že ked ho nedáme očkovat, pri dnešnej dobe keď je plný svet migrantov a hocičosi niečo sa zrovna naň "nalepí"...jasné, že mi to naša dr. vyhovárala, veď aj my sme boli ako deti očkovaní všetci a nič nám nebolo...Ale chcela by som vedieť názor na očkovanie aj niekoho iného..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som medicínsky presvedčená, že očkovanie je úkon, ktorý zachraňuje deťom život mnohokrát, ale pri najmenšom zabraňuje závažným ochoreniam. Nevidím dôvod na odkladanie uvedeného očkovania. Dieťa už proti ochoreniam, ktoré budú preočkované očkované bolo a iste nemalo žiadnu nežiadúcu reakciu na očkovanie, lebo by sa očkovanie buď neodporučilo alebo by sa previedlo v špcializovanej ambulancii. Môžem vám povedať, že sme mali dievčatko, kde sa očkovanie odkladalo zo zdravotných dôvodov a tesne pred očkovaním dostalo čierny kašeľ, ktorý je súčasťou tohto očkovania. Takže ak by sme očkovanie neodkladali, určite by ochorenie nedostalo. Znova: očkovanei deti chráni pred závažnými ochoreniami a nie je dôvod ho odkladať. Reakcie na očkovanie bývajú, sú rôzne, pri tomto konkrétnom očkovaní je to začervenanie v mieste vpichu najčastejšie.

Podobné otázky

  • Odporúčané očkovanie

    , Autor: katka-2712

    Dobrý deň p. doktorka, nášho synčeka (16 mesiacov), na odporúčanie našej doktorky, dáme ešte zaočkovať proti meningokokom a aj hepatitíde a..len by som chcela vediet, či sa očkuje naraz v jeden deň alebo aký je odstup? Tiež sme sa s manželom rozhodli pre očkovanie proti hepatitíde a. Máme počkať, kým bude zaočkovaný najprv náš synček? A tiež Vás prosím o názor na očkovanie proti ovčím kiahňam. Je lepšie dať syna zaočkovať alebo aby ich dostal "klasicky". Ďakujem veľmi pekne a želám všetko dobré..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rozhodnutie o očkovaní proti meningitide aj hepatitide A je veľmi správne rozhodnutie, práve v Bratislave prebieha epidémia žltačky A v materských školách, tak je dokonca chvíľami problém so zabezpečením očkovacej látky.
    Teoreticky sa dajú obe vakcíny podať v jeden deň ale nerobila by som to. Po hepatitide A reakcia nebýva ale po očkovaní proti meningitde sa zvykne objaviť / teplota, plačlivosť, bolesti hlavičky/. Najprv by som podala meningitidu a o 10-14 dní hepatitidu.
    Ovčia kiahne sú ochorenie, ktoré malé deti zväčša prekonajú bez komplikácií. Avšak aj komplikácie sa môžu vyskytnúť. V každom prípade je to ochorenie, ktoré trva 14 dní, dieťa musí byť doma, hlavne prvé dni teplotuje, je nepokojné, zle spí, koža ho svrbí. . Často sa stáva, že dieťa príde do kontaktu s týmto ochorením alebo začne mu ochorenie práve keď sa chystáte na plánovanú dovolenku......rozhodnutie je len na vás.

  • febrilné kŕče

    , Autor: ivanka79

    Dobrý deň,
    zaujímal by ma Váš názor na očkovanie vakcínou Priorix. Dcéra má 16 mesiacov a zanedlho má byť očkovaná. Prednedávnom sa u nej pri teplote objavili febrilní kŕče. Obávam sa, že pri teplote po očkovaní sa tento stav bude opakovať. Nebolo by vhodnejšie ju zaočkovať keď bude staršia?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zákon stanovuje toto očkovanie medzi 15.a18 mesiacom. je to tak správne, pretože hrozba osýpok je stále aktuálna, ako viete už bola aj epidémia v Nemecku.
    Febrilné krče môže mať kedykoľvek aj pri akomkoľvek ochorení, spojenom s horúčkou. Je potrebné vedieť, ako pri febrilnom kŕči postupovať, teda uložiť dieťa na pravý bok, dať pozo, ay nemalo zapdnutý jazyk a mali by ste mať doma liek proti krčom - diazepam, na podanie do zadočku. Predpíše vám ho lekár.
    Po tomto očkovaní bývajú teploty a vyrážka na piaty až jedenásty deň. Reakcie nebývajú časté. V každom prípade musíte postupovať ako pri inej teplote.

  • Očkovanie pri epilepsii

    , Autor: zakoto

    Dobrý deň, rada by som poznala Váš názor na očkovanie detí pri diagnóze epilepsia: Mojej 5-ročnej dcérke zistili pred rokom a pol parciálne epi záchvaty (nikdy nemala klasický epileptický záchvat, iba prevrátila niekoľkokrát za deň očka dohora, bez toho, aby to ovládala - vždy to išlo mimo ňu) a odvtedy užívame convulex 3x denne, odvtedy nič, čisté eeg, pomaly neurologička uvažuje nad postupným vysadením ... Teraz po 5.roku by sme mali ísť na povinné očkovanie... mám strach, aby nespôsobilo, resp. nevyvolalo nejaký nežiadúci účinok pri našej diagnóze...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie v piatich rokoch nie je pri epilepsii kontraindikované, teda zakázané ba ani neodporučené. Samozrejme, že dieťa má byť v stabilizovanom stave, v danej chvíli, keď budeme očkovať by som určite nevysadzovala lieky. Buď vysadiť lieky a s očkovaním počkať cca pol roka, alebo očkovať pri liekoch a asi po troch mesiacoch je možné vysadiť lieky. Nie preto, že by očkovanie zhoršilo ochorenie, len a len preto, že ak vysadíte lieky a zároveň zaočkujete a dieťa dostane nový záchvat, vždy to bude vyzerať, že záchvat má po očkovaní, aj keď to určite nebude pravda. Záchvat však môže dostať po vysadení liekov.

  • ockovanie a biseptol

    , Autor: hani

    Dobry den! Zaujimalo by ma, aky mate nazor na ockovanie, pokial dieta od 11. mesiaca dlhodobo uziva Biseptol, ktory nie je vyslovene antibiotikum, ale obsahuje antibioticku zlozku. Ma za sebou ockovania hexa vakcinou a pneumokok (vraj bolo lepsie, aby sme ho dokoncili, ked sme uz zacali), caka nas MMR.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Biseptol je chemoterapeutikum, ale má antibakteriálne účinky ako antibiotikum. Ak je dieťa zdravé a užíva toto chemoterapeutikum ako prevenciu pred opakovaním ochorenia / pravdepodopbne močových ciest alebo obličiek/ nie je dôvod odkladať očkovanie.

  • Povinné očkovanie Hexa

    , Autor: magdolienka

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa vás opýtala na váš názor na očkovanie matky počas dojčenia. Totiž už vlani som mala byť preočkovaná proti tetanu po 15tich rokoch, ale kvôli gravidite sme to odložili. Lenže teraz dojčím a moja doktorka na mňa nalieha, že by bolo dobré už očkovať. Detský lekár nám to najprv neodobril, potom súhlasil, že môžme ale že len vtedy, keď bude očkovaná aj dcérka. Dcéra má 5 mesiacov. Včera bola preočkovaná 2.dávkou Hexy a Prevenaru. Ja som očkovaná nebola kvôli viróze. Ako máme postupovať? Je jedno kedy budem očkovaná? Či máme počkať do 44.týždňa dcérky, kedy dostane 3.dávku Hexy? Nemôže malá dostať z môjho očkovania dvojitú dávku prostredníctvom mliečka?? Alebo ma neočkovať vôbec?? Dojčiť plánujem - aspoň do roka vydržať :)

    Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zodpovedne vás môžem uistiť, že očkovanie dojčiacej ženy nemá žiaden vplyv na dojčenie ani na dieťatko. Vôbec nebolo potrené čakať do zaočkovania dieťatka, jeho imunitný systém a váš imunitný systém sú úplne oddelené. Neobávajte sa, aj keď ste neboli očkovaná proti tetanu asi 15 rokov, ochorenie vám bezprostredne nehrozí, ale je najvyšší čas nechať sa preočkovať. odporúčam očkovanie vakcínou, ktorá zabezpečí aj preočkovanie proti čiernemu kašľu. Je to ochorenie, ktoré sa stále vyskytuje a môže byť nebezpečné hlavne pre malé deti. Vaše dieťatko je teraz už proti nemu chránené očkovaním ale vaše preočkovanie je vhodné nie len pre vašu ochranu pred týmto ochorením ale aj pre ochranu prenesenú vašimi protilátkami na prípadné ďalšie dieťatko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: