Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem zaočkovať dcérku 2,5 ročnú proti ovčím kiahňam. Vzhľadom na vek som chcela jednozložkovú vakcínu. Prosím poraďte mi ako sa dostať k vakcíne, keď na Slovensku nie je v zozname liečiv. Ak si ju kúpim v zahraničí je možné žiadať preplatenie vakcíny v ZP? Dcérka má DS je po operácií srdiečka a má oslabenú imunitu. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka Varilrix u nás nie je registrovaná ale je navezená na mimoriadny dovoz a dá sa napísať na recept a v lekárni ju objednajú. Je hradená rodičmi. Vo Vašom prípade by sa dalo individuálne požiadať príslušnú zdravotnú poisťovňu v regióne kde žijete o preplatenie vakcíny vzhľadom k zdravotnému stavu dieťaťa. je to ale úplne individuálny a neštandardný postup, preplácanie tejto vakcíny nie je ošetrené žiadnym zákonom, ale ak o preplatenie požiadate, je na príslušnom revíznom lekárovi v pobočke vašej poisťovne ako rozhodne.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam Varivax

    , Autor: Petra.dobranska

    Dobrý deň pani doktorka, mam na vás otázku a prosím vás o radu. Dcéra o mesiac 3 roky chceme ju dať zaočkovať tento piatok proti ovčím kiahňam látkou Varivax. Som tehotná a termín pôrodu mam prelom február/marec. Preto som na pochybách, či nemáme radšej počkať kým bude mat druhé dieťa aspoň povinne očkovanie za sebou. Dočítala som sa, že druha dávka musí byt do 12 týždňov podaná od podania prvej a v tom case by malo mat bábätko mesiac, mesiac a pól. Môže sa bábätko nakaziť, ak by sme dali staršej dcére druhu dávku v tom obdobi, keď bude bábätko take maličké? Keď som prekonala kiahne v detstve môžem ohroziť bábätko pocas tehotenstva, keď dám dcére už prvú dávku teraz v piatok? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste prekonali kiahne, bábatko vôbec neohrozíte.
    &druhé očkovanie po kiahńach sa odporúča o 6 týždńov až 6 mesiacov, prípadne aj neskôr takže vôbec neriešte a ak ste rozhodnutí dieťatko zaočkujte proti kiahńam.

  • Očkovanie proti kiahňam

    , Autor: kanti

    Dobrý deň. Mám jednu otázku ohľadne očkovania proti kiahňam. Keďže viem, že po ich prekonaní vírus ostáva v tele a môže sa neskôr prejaviť ako napr. pásový opar, chcela by som tomu predísť . Teda dám dieťa zaočkovať, ale ono predsa ten vírus, aj keď v oslabenej forme, do tela dostane. Nie je to teda ako prevencia práve proti pásovému oparu bezpredmetné?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti ovčím kiahňam, varicelle nie je zároveň očkovnie proti ásovému oparu. To je pravda. Proti pásovému oparu očkovanie existuje ale je určené pre dospelé osoby, hlavne po päťdesiatom roku života.
    Úplne všetko o víruse ovčích kiahní nevieme, pretváva v organizme ale len u niektorých ľudí a za určitých okolností vyvolá pásový opar.
    Doposiaľ nebola popísaná situácia, že by po očkovaní proti ovčím kiahňam pretrvával vírus tak ako po prirodzenej infekcii a bol príčinou pásového oparu.
    Takže jednoznačne: očkovanie proto ovčím kiahňam chráni proti tomuto ochoreniu a nie je popsané, že by očkovací kmeň vvolával pásový opar.

  • Odporúčané očkovanie

    , Autor: katka-2712

    Dobrý deň p. doktorka, nášho synčeka (16 mesiacov), na odporúčanie našej doktorky, dáme ešte zaočkovať proti meningokokom a aj hepatitíde a..len by som chcela vediet, či sa očkuje naraz v jeden deň alebo aký je odstup? Tiež sme sa s manželom rozhodli pre očkovanie proti hepatitíde a. Máme počkať, kým bude zaočkovaný najprv náš synček? A tiež Vás prosím o názor na očkovanie proti ovčím kiahňam. Je lepšie dať syna zaočkovať alebo aby ich dostal "klasicky". Ďakujem veľmi pekne a želám všetko dobré..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rozhodnutie o očkovaní proti meningitide aj hepatitide A je veľmi správne rozhodnutie, práve v Bratislave prebieha epidémia žltačky A v materských školách, tak je dokonca chvíľami problém so zabezpečením očkovacej látky.
    Teoreticky sa dajú obe vakcíny podať v jeden deň ale nerobila by som to. Po hepatitide A reakcia nebýva ale po očkovaní proti meningitde sa zvykne objaviť / teplota, plačlivosť, bolesti hlavičky/. Najprv by som podala meningitidu a o 10-14 dní hepatitidu.
    Ovčia kiahne sú ochorenie, ktoré malé deti zväčša prekonajú bez komplikácií. Avšak aj komplikácie sa môžu vyskytnúť. V každom prípade je to ochorenie, ktoré trva 14 dní, dieťa musí byť doma, hlavne prvé dni teplotuje, je nepokojné, zle spí, koža ho svrbí. . Často sa stáva, že dieťa príde do kontaktu s týmto ochorením alebo začne mu ochorenie práve keď sa chystáte na plánovanú dovolenku......rozhodnutie je len na vás.

  • nepovinne ockovania

    , Autor: hilda

    Dobry den, chcela by som sa informovat o nepovinnych ockovaniach.dcerka ma 4 mesiace, ma zasebou ockovanie do oboch noziciek uz 2x. zaujimalo by ma hlavne ockovanie proti ovcim kiahnam, ci to odporucate, ci to nema nejake vedlajsie ucinky a proti rotavirusom.ci je mozne este ockovanie.a pripadne ake dalsie nepovinne ockovanie su, ktore maju naozaj vyznma, ale zaroven neohrozuju babatko.dakujem

  • nepovinne ockovania

    , Autor: hilda

    Dobry den, chcela by som sa informovat o nepovinnych ockovaniach.dcerka ma 4 mesiace, ma zasebou ockovanie do oboch noziciek uz 2x. zaujimalo by ma hlavne ockovanie proti ovcim kiahnam, ci to odporucate, ci to nema nejake vedlajsie ucinky a proti rotavirusom.ci je mozne este ockovanie.a pripadne ake dalsie nepovinne ockovanie su, ktore maju naozaj vyznma, ale zaroven neohrozuju babatko.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku máte poslednú možnosť začať aj v stanovenom čase / do konca šiesteho mesiaca/ ukončiť očkovanie proti rotavírusovej hnačke, Vo vašom prípade by som sivybrala tú dvojdávkovú vakcínu, pretože odstup medzi jednotlivými dávakami musí byť najmenej 4 týždne, tak aby ste to do konca pol roka zvládli.
    Ovčie kiahne je teoreticky možné očkovať od deviateho mesiaca veku ale v našom očkovacom kalndári na to máme prietor v 15tom mesiaci, kedy je možné podať v jednej dávke očkovanie / jeden vpich/ osýpky, mumps aj ružienku a kiahne spolu. Po 6tich týždňoch až 6tich mesiacoch môžeme podať druhú dávku jednozložkovej vakcíny proti kiahňam. Po roku je veľmi správne chrániť dieťatko aj očkovaním proti zápalu mozgových blán a otrave krvi vyvolávaných baktériou meningokok. Očkuje sa jednou dávkou vakcíny. Taktiež po roku je možné chrániť dieťatko očkovaním proti žltačke typu A, podávajú sa dve dávky vakcíny v odstupe pol až jeden rok..
    Žiadne očkovanie neohrozuje bábätko v takom zmysle ako sa to teraz referuje v rôznych časopisoch a strašia sa tým mamičky. Očkovanie je však vpravovanie látky do organizmu a ako také vyvoláva reakciu imunitného systému, veď to práve chceme docieliť. V niektorýc prípadoch môžu byť reakcie na očkovanie búrlivejšie / napríklad po základnom očkovaní obsahujúcom zložku čierneho kašľa/ po iných reakcie takmer vôbec nevidíme/ žltačka typu A/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: