Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,172 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • antibiotiká

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň pani doktorka Ja som vám už písala a teraz by som sa znovu chcela niečo opýtať. Moja 8 mesačná dcérka má soplíky a kašle, chytila to od svojho bračeka,ktorý chodí do škôlky.pani doktorka mu predpísala antb. Amoksiklav a jej ešte predtým nedala nič len sirup na kašel lebo nič nepočula, len hlieny.Teraz sme boli u nej a predpísala jej už antb. Klacid, lebo je veľmi zahlienená - počuť jej chrčanie pri papaní a v predu jej počula začínajúci zápal.Ináč teploty nemá, chutí je papať a kojíme sa. Predtým mala zvýšenú teplotu 37,5 ale pripisovala som to aj zúbkom aj prechladnutiu. Mrzí ma to, že musí brať antb. už druhé lebo keď mala koniec 4 mesiaca tak brala Amoksiklav. Neviem či jej treba tie antb.? ja viem, že na diaľku sa to nedá posúdiť, ale veľmi ma to trápi. Urobila som chybu, že som jej neodsávala soplíky? Tiekli jej. Predým som skúšala aj synovi odsávať soplíky a nedalo sa mi to.Používam tú modrú odsávačku. Ktorá je dobrá ? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mamičky si veľmi pochvaľujú odsávačku na vysávač. Inak saneviem k otázke vyjadriť.

Podobné otázky

  • Reakcia po mmr vakcíne Mmr vaxpro

    , Autor: Ajuska182

    Dobrý deň. Chcela by som sa informovať ohľadom nežiaducich účinkov, konkrétne dcérka 17 mesačná bola pred 11 dňami ockovana vakcínou mmr vaxpro (ockovana bola neskôr, keďže v novembri prekonala zápal priedušiek a brala antibiotiká). Na 8-mi den dostala teplotu do 39, nasledujúci den do 38 a potom už bez teploty. Taktiež sa objavil vysyp na tele, rukách, nozickach, tvári. Co ma ale viac znepokojilo, tak v noci sa zobudila s neskutočným plačom, doslova to bol krik, nedala sa utíšiť cca pol hodinky, potom mala problém zaspať a ráno sa taktiež zobudila s krikom. Cez den bolo všetko vporiadku a ďalšiu noc sa opakovalo to iste, to už sa ukludnila na rukách asi do 15 minút, ráno znova plač. Cez den všetko vporiadku, dnes nás čaká tretia noc. Chcem sa opýtať, či je možné, že to je encefaliticky plač a mám sa obávať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to encefalický plač, ten býval pri čiernom kašli alebo po jeho očkovaní starou celobunkovou vakcínou.
    Prejavy, ktoré ste popísali súviseli s očkovaním MMR. Nočný plač nie je sprievodným javom tohto očkovania. Dajte jej večer medovkový čaj a sledujtedalší vývoj. V tomto veku detičky zvyknú mať nočné desy.

  • Covid a mmr

    , Autor: Hello

    Dobrý deň pani doktorka,
    Mám 16 mesačného synčeka, ktorý je očkovaný 3x hexou a 2x vakcinou na rotavirus.
    V čase očkovania na mmr vakcinu 1x ochorel, dostal antibiotika a príslušnú liečbu.
    O dva tyzdne sme cela rodina aj synček dostali covid.
    Synček mal 2 dni zvýšenú teplotu, avšak vidím, že je malatnejsi, viac ospaly.
    Teploty uz nemá, ale má zapálené očko (pravdepodobne ako postcovidovy syndróm)
    Vraj aj po mesiaci covidu, môže mať ešte nejaké symptómy
    Moja otazka znie : ako je to u neho s očkovaním mmr vakcinou? Koľko počkať? Treba predtým testy na imunitu?
    Nie som proti očkovaniu, som aj za nepovinné očkovania, ale predsa prekonať covid nie je ako prekonať nádchu a vidim, že e malý nie je stopercentný.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som po covid ochorení počkala s očkovaním MMR vakcínou tak, ako po inom infekčnom ochorení, teda 6 týždňov.

  • Odložené očkovanie

    , Autor: Lenushka1191

    Dobrý deň,
    synček sa narodil 14.2.2021. Prvé očkovanie+ očkovanie rotarixom mal absolvovať 18.5.2021. V deň očkovania naša pediatrička jednoducho neordinovala a až po urgenciach vyvesili informáciu že je chorá a 2 týždne neordinuje. Zastupujúca lekárka odmietla synčeka zaočkovať s argumentom že máme počkať na našu obvodnú lekárku. Synček medzi časom zostal chory- sopliky ktoré mu zatekali a vykasliaval ich. Liečený bol najprv Ventolinom, fenistilom a stoptusinom a následne antibiotikami-zinnat+ ďalej fenistil, stoptusin. Pediatričká nám povedala že musí uplynúť minimálne mesiac od posledných liekov, tak nás objednala na 20.7. následne nás preobjednala na 22.7. s argumentom že sa cíti chorá a ordinuje len pre chorých pacientov. Následne nás opäť preobjednala na 27.7.
    Syna zaočkovať chcem a nemôžem sa dožiadať očkovania nakoľko lekárku nikto nezastupuje keďže ordinuje,ale teda len pre choré deti.
    Dočítala som sa že očkovanie rotarixom by mal syn absolvovať do 6 mesiaca 2 krát, keďže 27.7 už bude mať takmer 5,5 mesiaca, a medzi očkovania musí byť rozostup, nestihneme to. Poprosím o radu ako teda postupovat- bude stačiť jedno očkovanie rotarixom, alebo môže druhú dávku dostať aj po 6mesiaci?
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie rotarixom už nestihnete a dieťa malo byť dávno zaočkované. Nie je možné, aby lekár nezabezpečil adekvátne zatupovanie aj včítane prevencií.
    HZanbím sa za svoju kolegyňu a jej nezodpovedné správanie. Naopak, ak je chorá, mala by hlavne vyriešiť prevencie u najmenších detí, chorých môže ošetriť aj zastupujúci lekár.
    Neviem k tomu viac napísať.

  • Ockovanie pocas liecby antibiotikami

    , Autor: Tinna

    Dobrý deň p.doktorka,
    mám 15 mesačnú dcérku,ktorá máva od 10.mesiaca cca každé 2 mesiace horúčkovité stavy,teplota 3-4dni, až do 39.3.stupnov. Vždy je aj CRP zvýšené 70 až 80 hodnota. Opakovalo sa to uz 4krat. 2 krát bola v moči prítomná aj bakteria E-Coli 10^5.Vždy boli podané ATB potom CRP kleslo. Už 2 mesiace je na udržiavacej večernej dávke Biseptolu.Sledovaná na nefrológii,kde sono obliciek,mocoveho mechúra je všetko v poriadku.
    Detská lekárka chce teraz dcérku zaočkovať 3 davkou Hexa vakcíny,keďže neočkovala koli korona virusu,preto to má posunuté. Rada by som poznala Váš názor,či netreba este počkať,kedže dcérka užíva pravidelne ATB,momentálne este aj udrziavaciu dávku Biseptolu. Má tieto stavy horúčiek a vysokeho CRP opakovane,nie vždy s prítomnosťou baktérie v moči/naposledy tento stav na zaciatku mája,moč čistý,crp 76./ Vždy bez iných príznakov.Len CRP a horúčka. V júni máme kontrolu na nefrológii,kde lekárka rozhodne či už vysadí Biseptol alebo ešte ponechá.
    Rada by som ale možno počkala s očkovaním,keďže si myslím,že tieto stavy nie sú úplne dovyšetrované a bojím sa aj toho,že bude očkovaná súbežne aj s ATB.Môžem žiadať o oklad očkovania,pokial dcérka berie ATB?
    Ďakujem pekne.
    S pozdravom
    Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je žiaden dôvod odkladať očkovanie!!!!!! Biseptol v udržiavacej dávke nie je kontraindikácia očkovania. Očkovať sa môže riadne, aj hexavakcínou aj prevenarom a po doočkovaní tohto zmeškaného očkovania zaočkovať aj mumps, osýpky a rubeolu. Samozrejme, že lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí, neočkujeme deti s akútnou infekciou, ale udržiavacia dávka biseptolu / ale ani pandémia koronavírus!!!/ nie je dôvodom na odkladanie očkovania!

  • 1.ockovanie

    , Autor: gabbi02

    Dobru den, chcela by som sa spytat, syncek ma 3 mesiace, mal byt zaockovany prvou davkou vakciny, ale posunuli sme to o tyzden kvoli krstinam. Teraz sa ma ist ockovat ale berie antibioticke kvapky kanamicin kvoli hnisu v ockach (oftalmolog dedukoval nepriechodnost slznych kanalikov). Chcem sa preto spytat ci je vhodne maleho zaockovat ked berie antibiotika, alebo to este odlozit. Dakujem vopred za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lokálna aplikácia kvapiek ani antibiotických do očka nie je kontraindikáciou očkovania. Dieťatko po vyšetrení lekárom a zhodnotení zdravotného stavu môže byť očkované, ak to lekár odsúhlasí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: