Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Teplota

    , Autor: Laura.Var

    Dobrý večer pani doktorka. Mám 2,5 ročného syna ktorému keď métam teplotu v riťke ma po odčítaní 39,3 ale keď mu odmeram na čele ma 36,7 .. nemá ho vôbec horúce. Prečo je to tak ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Spoľahlivý údaj je meranie v konečníku, vtedy sa odpočítava 0,5 st. C a to je nameraná teplota. Alebo meranie pod pazuškou, vtedy je teplota nameraná aj skutočná teplota.
    Meranie bez dotykovým teplomerom je len orientačné.

Podobné otázky

  • Teplota a pobyt vonku

    , Autor: blabla

    Dobrý deň, môže ísť dieťa so zvýšenou teplotou vonku? Na prechádzku, alebo sa hrať na dvor? Neublíži mu zvýšená námaha?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nemôže ísť. Dieťa s teplotu má byť doma a ešte 24 hodín po skončení teplôt má byť doma.

  • Dlhotrvajúca zvýšená teplota

    , Autor: VlaJan

    Dobrý deň, prosím Vás, syn ochorel začiatkom decembra nádcha a kašeľ, 1.deň mal teploty nad 39, to celý deň prespal a podávali sme lieky Paralen / Nurofen na striedačku, potom ďalšie 2 dni mal teploty nad 38, to už sme lieky nedávali a od 4.dňa má až doteraz teploty nad 37 (na 14.deň mal stále 37,5 až 37,9). Boli sme u lekárky po 10.dňoch teplôt, CRP bolo len 0,5, potom o 2 dni mu brali krv a tiež tam boli zápalové markery negatívne. Takže lieky nedostal žiadne, dávali sme len Kalobu, Sinupret, vitamíny C+D+Zinok a Imunoglukan Acute. Na 18.deň sme opäť boli na kontrolu u lekárky, poslala ho na rontgen pľúc, ten bol v poriadku, ale predpísala nám antibiotikum Medoclav a ešte sirup Isoprinosine, tie berie od pondelka 19.12., ale dnes je to 20.deň odkedy ochorel a stále teplota 37,4. V piatok máme ísť na kontrolu a ak to neprejde chcú nás poslať do nemocnice na oddelenie. Chcela som sa len spýtať, či už ste sa stretli s takýmito dlhotrvajúcimi teplotami a čím by to mohlo byť spôsobené. Bojíme sa aby to nemalo nejaký negatívny vplyv napr. na srdce, ľadviny... Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, všetci sa teraz stretávame s takýmito teplotami. Zväčša je to chrípka, každé dieťa od 6 mesiacov veku mohlo byť zaočkované a pravdepodobne by neochorelo alebo by bol priebeh miernejší.
    Zvýšená teplota do 37.5 st C po prekonaní chrípky s dlhodobou teplotou je príznak rekonvalescencie, nie je potrebné to riešiť inak,len dostatočným kľudom, spánkom dobrou stravou a tekutinami a vitamínmi. Určite tak dlho ako bol chorý, by mal byť v domácom prostredí v rámci rekonvalescencie, určite nepatrí do kolektívu

  • Ovčie kiahne

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.obraciam sa s prosbou o radu.moj syn 3roky vo štvrtok doobeda bol v skolke ale pred spaním mi volala učiteľka aby som prišla pre neho lebo ma 38,5 horucku okrem toho ho boleli nohy inak nebolo nič.na druhý deň v piatok už mal nadchu horúčku stále a už navečer sa vyhadzal hneď som vedela ze sú to kiahne.ta horúčka je ale po podani liekov horucka ustupi stale ma zelene sopliky,boli ho hrdlo je taky unavený.davam mu panadol,sinupret na sopliky okrem toho sprej do nosa nasivin a este morskú vodu do nosa.na hrdlo som mu kúpila junior-angin.odkedy je v skolke tak je viac chory ako je v škôlke. papat mi malo papa a piť niekedy viac niekedy menej.vysev není ešte taký zlý na tvaricke a hlave ma na krku chrbte a par na brušku a nohe.chcem sa opýtať ci jeho stav je normálny teraz aky ma a ci ta horúčka od štvrtka je normálna dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy už pred výsevom kiahní má dieťa teplotu. Vzhľadom na to, že je vysoká chorobnosť, tak zároveň dostal aj nádchu a kašeľ.
    Teplota býva pri kiahňach 3-5 dní. Ak by bola dlhšie, zhoršujú sa prejavy ochorenia dýchacích ciest , treba vyhľadať lekára. Dieťa môže mať naraz kiahne aj zápal pľúc.

  • Dohodobo zvysena teplota

    , Autor: Barcika

    Dobry den p.dr. Na zaciatku mesiaca moja skoro 5 rocna dcera prekonala virusovu anginu s horuckami okolo 40• Momentalne ked ide do skolkx alebo je niekde vonku v momente ma vecer teplotu zvysenu do 37,8. Nevie comu to pripisat dva dni ke dobre pozom znovu. Sme z toho zufali. Nas pediater jej nedal ziadne antb mala cro 43 a vlastne dcerka od narodenia nemala ziadne. Len ma znepokojuje ta teplota. Viete mi poradit ake dalsie krokybpodniknut ? na pohotovost by som nerada isla nakolko som v 7. mes tehotenstva

    dakujem velmi oekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani nie je dôvod ísť na pohotovosť.
    Zvýšená teplota môže niekedy byť v rámci rekonvalescencie. otázka je aj správne meranie teploty. Určite nie bezdotykovým teplomerom - treba merať u menších detí v ritke, vo veku vašej dcéry pod pazuchou, z nameranej teploty nič neodpočítame. Skontrolovala by som vyšetriť moč a pravdepodobne aj CRP. Nebolo vysoké, ja by som asi tiež antibiotika nedala, ale kontrola len uistí lekára / a aj vás/ že v tele neprebieha žiadne ochorenie, kvôli ktorému je teploty zvýšená.

  • Laryngitida

    , Autor: Sandra Nina

    Dobry den,chcela by som sa spytat ohladom mojej dcerky ma 3,5 roka pred mesiacom prekonala covid ktory sa u nej prejavil ako laryngitida ale kasel stale neutichal lekarka odporucila kalciovy sirup a fenistil ale kasel ani po troch tyzdoch neprestava teraz sa este zhorsil a cely den aj v noci ma drazdivy stekajuci kasel a teploty az do 38,8 lekarka nam stale odporuca len kalciovy sirup a fenistil ,crp mala v norme a dychanie ma vraj mierne zostrene. Chcem sa spytat co by ste vy odporucili. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ bude pretrvávať kašeľ aj teplota znova dieťa lekárom skontrolovať. Ak už nie sú príznaky laryngitidy, tak kalciový sirup netreba Odporúčam imunoglukan acute kids 2x5 ml, fitobalm na hrudníček natrieť. Pridať vitamin D aj C ešte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: