Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Chrčanie

    , Autor: Nikol1331

    Dobry den pani doktorka,
    Moja 15mesacna dcerka viac ako mesiac chrci pocas kojenia a aj ked spinka, ako keby chrapkala. Pripada mi to, ako keby mala v nosiku nieco. Dostali sme od lekarky uniflox, berieme ho uz 10.den,ale stale sa to nezlepsuje. Prosim, co by ste nam poradili?
    Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú dve možnosti: buď tam má vyschnutý soplík, hlien a ten sa trvalým prúdom vzduchu v horných dýchacích cestách rozkmitá a vznikne zvuk, ktorý sa v úzkom priestore šíri tak, že sa zosilní a vypočujete chrčanie ale ni eje to choroba, je to fyzikálny jav. Stačí kvapnúť do nošteka libenar alebo sterimar a zvlhčiť prostredie dieťaťa, stačí vlhký froté ručník k postieľke.
    druhou možnosťou je, že dieťa má zväčšenú nosnú mandľu, to odhalí vyšetrenie u ORL lekára.

Podobné otázky

  • Kašeľ a chrčanie

    , Autor: Adriana.kuz

    Dobrý deň, dcéra má 14 mesiacov a už druhý deň kašle a chrčí. Kašeľ nemá suchý, vie si odkašľať, aj keď bolestivo, vždy po zakaslani plače. Chrčí pri dýchaní, hlavne keď si ľahne, vtedy ju aj viac dráždi na kašeľ. Zo spánku sa budí na kašľanie s plačom, pripadne si odkašle a spí ďalej, no nepríjemné chrcanie pokračuje. Sopliky nemá, teplotu mala dnes na obed zvysenu (37, 7), ale k večeru znova klesla. Dostali sme len hemopatika na hrdlo a masť na natieranie hrudníka. Mám ešte počkať ci to prejde, alebo ísť znova k doktorovi? Dcéra sa počas dňa normálne hra, je pomenej, je viac citlivá, ale inak je v poriadku, nie je ani viac unavená.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepracujem s homeopatikami, tak neviem ako pommôžu.
    dieťatko má bolestivý kašeľ, lebo má prekrvenú priedušnicu.
    Iste jej treba uľaviť. Teplý obklad a masť na hruník jej môžu pomôcť. Pridala by som však aj liek na uvoľnenie hlienov, napríklad solmucol 3x2,5 ml , zvlhčiť noštek sterimarom a určite aj prostredie v okolí dieťatka.

  • Chrčanie

    , Autor: anne56

    Dobrý cen, moja mala ma 2,5mesiaca a hocikedy tak chrci nosom nerobí to stále ako keby sa jej zle dýcha, sople neteču ani mic nepozorujem, není placliva ani nic.. čo to môže byť môže mať hlieny? Chora ešte našťastie nebola

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyschnuté hlieny, ktoré sa pri trvalom prúde vzduchu v dýchacích cestách rozkmitajú a v úzkej trubici dýchcacích ciest sa zvuk, ktorý vznikne zosilňuje, počujete chcrčanie. Ni eje to choroba ale fyzikálny jav. Treba kvapnúť do nošteka libenar alebo sterimar, zvlhčiť prostredie v okolí dieťatka, ideálne dať nad postieľku alebo k posteiľke vlhkú plachtu.

  • Zlaty stafilokok

    , Autor: Jana31

    Dobry den moj syn ma 5.mesiacov.V 3.mesiacoch prekonal koronu a od vtedy ma stale problem z nosikom.Sopliky,ucpany nos,chrcanie.Uz sme mali fenistil,pamycon,sinupred nakolko sopliky tazko idu odsavat.Pani dr.mu urobila vyter z nosika ok z hrdla zlaty stafylokok co sa vyjadrila ze bezne byva ze nato nic netrela,lenze to ma dlho problemi tak mu da liek Unasin.Dnes ma druhu davku a vysipal sa nam.Hned som jej volala povedala ze mame pokracovat v podavani a pridat fenistil co mne sa nezda nakolko ma aj hnacku.Ja som alergicka na penicilin tak sa obavam ci aj syn nieje.Teraz neviem ci dalej podavat liek alebo vysadit.Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To neviem ani ja, po prvom podávaní sa alergia zväčša neprejaví. Pani doktorka mala hlavne pravdu, že nič liečiť nebolo treba. Hnačku má samozrejme preto, lebo antibiotika spravia dismikrobiu v čreve.
    Ako ďalej postupovať musí určiť lekár, ktorý dieťa vyšetrí.

  • Chrapcanie

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pani doktorka,mám 2,5 mesačnú dcérku,máme vlastného pediatra,ale rada by som sa poradila aj s niekým nezávislým.Nas problém je nasledovný.Po prepustení s pôrodnice dcérka začala chrapcat.Najorv som tomu neprikladala veľký význam,veď novorodenci vydávajú všelijaké zvuky.Chrapcanie býva najviac v noci aj ráno po prebudení.Je to zvuk,ako keď máme silnú nádchu,sme zahlieneny,fukame nos,z nosa to nejde ale v tých dutinách to chrapci.Hned od začiatku som to na poradniach spomínala,najprv že to netreba riešiť,potom že skúsiť poodsavat noštek.Mala asi 4 noci kedy nechrapcala vôbec.Ale neprestáva to.Teraz je to niekedy aj počas dňa.Pocas papania a spánku nič nepočuť.Problem je jednoznačne niekde v nose.Pediater navrhol najprv antirefluxny zabralo to na dva dni.chrapot však pokračoval.Teraz máme podávať Nutrilon Nutriton mesiac,keďže dcérka aj grcka po každom dojčení.Ak nezaberie ani toto tak potom ORL vyšetrenie.Po odsati nosteka,stále počuť že tam niečo má,a odsajem toho iba veľmi málo.Je to moje 4 dieťa,ani jedno nemalo tento problém,preto sa strašne bojím čo by to mohlo byť Myslím si však že refluxom to nebude.Citala som veľa názorov,že u bábätiek je to normálne lebo nemajú vyvinuté chrupavky,alebo bol problém v prepazke,u viacerých to bol skrytý reflux,niekomu pomohlo odsávanie.Mam však pocit že čím viac odsavam tým to chrci v nosteku viac.Som z toho nešťastná a veľmi sa bojím.Prosim viete mi napísať názor.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú dve možnosti: buď to chrapčanie vychádza z hrtanu a je to tzv.vrodený laryngeálny stridor, tam žiadne odsávanie nepomôže a naozaj treba ORL vyšetrenie.
    Alebo je to chrčanie spôsobené suchým hlienom v horných dýchacích cestách, pretože sliznica hlavne teraz v lete produkuje hlien ako svoju ochranu. Ten hlien vyschne a keďže tam stále prúdi vzduch, hlien sa rozkmitá a očujeme chrčanie. Nie je to choroba, lež fyzikálny jav. Hlavne veľa neodsávajte a už vôbec nie vysavačom len produkujete viac lienu. Stačí dať do nošteka libenar alebo sterimar , aby sa zvlhčila sliznice a nad postieľku alebo k postieľke vlhký froté ručník na zvlhčeie prostredia.
    Je to teoretický dôvod vašich prblémov, viac neviem, musela by som dieťa vidieť.

  • Chrcanie, napísanie bábätká

    , Autor: danka4521

    Dobrý deň,
    potrebovali by sme radu, náš mesačný synček počas papania a po papani strašne chrčí. Niekedy sa mu ťažko papá, ako by sa mu ťažko prehltalo a napína ho, akoby mu tam niečo vadilo a strašne sa rozčuľuje a nedokáže sa poriadne napapať. Ďalší problém je, že popri tomu chrcaniu nemôže zaspať, a k tomu akoby ho pálila žaha, niekedy tak zahykne a prikladá si rúčku na hrudník a hneď sa zobudí. Niekedy nám zaspávanie trvá aj 2 hodiny stále dookola najmä cez deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to časté prejavy dieťatka tohto veku. Môže mať reflux, má to polovica bábätiek. Stačí ho nechať odgrgnúť a či si odgrgne alebo nie, je treba ho uložiť do zvýšenej polohy, vyššie hlavička, / podložiť predné nohy postieľky/.
    Chrčanie treba odlíšiť, či je spôsobené vyschnutým hlienom, soplíkom v nošteku / vtedy stačí len zvlhčiť sliznicu nošteka / libenar, sterimar baby/ alebo je to chrčanie z hrtanu / vrodený sridor/. To treba vyšetriť na ORL. O tom o aké chrčanie sa jedná rozhodne detský lekár dieťatka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: