Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Co to znamená?

    , Autor: anne56

    Po otropedickom vyšetrení: bedrove klby 1.dx Ib-, 1.sin Ib
    Co to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Že vpravo ešte nemá vyvinuté jadierka. Čo je vo veku kedy sa to vyšetruje v norme.

Podobné otázky

  • Zapal obliciek

    , Autor: Mimimi

    Donry den p. doktorka,
    chcela by som Vas tymto pekne poprosit o Vas nazor a radu.. moja rocna dcerka prekonala zapal obliciek, boli sme aj dva dni v nemocnici nakolko jej davali antibiotika priamo do zily.. potom sme este 12 dni uzivali antibiotika Zinnat vo forme emulzie striekackou, poslednu davku zobrala 25.8.2020 vecer.. nasledne 28.8.2020 sme isli na kontrolu k nasej lekarke, pricom moc bol uz v poriadku a zobrala jej krvicku na krvny obraz, pricom vysledky boli take, ze mala znizenu hodnotu neutrofilov, ostatne hodnoty boli v poriadku.. ked jej robili krvny obraz v nemocnici tak neutrofily boli v poriadku, pricom jej zistili parainfekcnu anemiu, co uz pri kontrolnom krvnom obraze nemala.. teraz nam doktorka doporucila podavat vitamin B, vitamin C a za mesiac mame ist na dalsi kontrolny odber krvi..
    Chcem sa Vas preto velmi pekne spytat co to znamena? Nemoze to byt este z uzivania tych antibiotik, resp. z tej infekcie? Lebo mam velky strach aby dcerka nemala vaznejsi problem..
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to nález, ktorý sa vyskytuje po infekcii. Nie je to nič vážne v tejto chvíli. Kontrolné vyšetrenie je dobré spraviť, aby sa skontrolovala aj prípadná chudokrvnosť. Určite netreba teraz kvôli miernemu poklesu neutrofilov nijako zasahovať liečebne.

  • tuky, škroby a úlomky hladkého svalstva v stolici

    , Autor: janula1234

    Dobrý deň,ja som vám písala už skôr, ale asi vám to nedošlo.. môj 18 mesačný synček ma v stolici zistené tuky, škroby a úlomky hladkého svalstva, čo to znamená? nemám to vysvetlene. na aký problém to poukazuje?často ho nafukuje a boli bruško, skoro nič nezje len ho kojím. niekedy ma deň že mu celkom chuti, ale aj tak nato že ma 18 mesiacov je to úplne malinko..niekedy mam pocit že ako vojde tak aj vyjde(myslím vzhľad).ma aj reflux a je anemicky.niekedy keď zje viac hneď ho napína a všetko vyvracia. berieme železo aj costi. prosím vás o radu lebo už neviem čo ďalej, čo by mu pomohlo..inač keďže ho kojim tak nevyzerá zle ma 12 kíl a nevidno na ňom že neje.chcela by som ho odstaviť, ale nechcem mu zobrať jediný zdroj vitamínov, myslite že je to vhodne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som odpovedala. Odstaviť ho nie je nutné, aj keď kojenie do roka je dostatočné a ako som písla, on už musí mať kvalitnú výživu aj inú okrem mlieka. Costi nepovažujem za vhodný liek pre dieťa, ani pri refluxe.

  • Zdvojená oblička

    , Autor: ada012

    Dobrý večer,
    Chcela by som sa opýtať.Mám 10 mesačného chlapčeka.Lekár nám oznámil že má zdvojenú obličku.A ja sa chcem spýtať čo to znamená?A či môže mať problémy aj keď vyrastie.Od narodenia až do štvrtého mesiaca mal koliky.Nemohli to byť obličkové koliky?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neboi to obličkové koliky, tie bývajú neskôr a súvisia skôr s ukladním obličkových kameňov a piesku.
    Zdvojená oblička je jednou z anomálií, nepravidelností, odchýlok obličiek, ktoré bývajú časté. Niekedy nerobí žiadne problémy svojmu nositeľovi, ba dokonca o tom ani nevie. V každom prípade v akokoľvek zmenenej obličke môže dôjsť k častejším iným ochoreniam, hlavné zápalovým. Preto odporúčam pravidlene kontrolovať moč a mať doma vždy dve skúmavky na moč. Ak by malo dieťa teplotu, prvé čo treba spraviť / okrem podania liekov na teplotu/ je odobrať moč a odniesť ho k vašej lekárke na vyšetrenie.

  • Svalovy tonus

    , Autor: anya

    Dobry den, syn sa narodil predcasne v 36 tt, v prepustacej sprave z porodnice mame od neurologa napisane: primerane tonusove a koordinacne pomery. Viete mi prosim povedat co to znamena?
    Dakujem. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neurologický nález u dieťatka je v poriadku, jeho slvalové napätie a motorické prejavy, teda pohyba končatín, novorodenecké refleyxy sú v norme.

  • krvný obraz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, mám 5-mesačného syna, robili mu krvný obraz diferenciál. Má ho v poriadku, až na 3% lymfomonoidných buniek. Čo to znamená?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: