Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Diagnostika autizmu

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pani doktorka,
    Máme doma ešte ani nie 3r syna (za dva mesiace bude mať 3), ktorý nerozpráva. Z vlastnej iniciatívy sme šli do centra pre autistov, kde nám po jednej diagnostike povedali, že je autista na základe hry, malý na nich pozeral len keď sa tešil a nie vždy im zareagoval na meno, inak nemá žiadne rituály, výbuchy zlosti či frustrácie, reaguje na pokyny, je v škôlke spoločenský, neubližuje deťom, nie je problém so spaním a jedením, či obliekaním, nelipne na žiadnej veci ani na nejakom režime. Zmeny berie úplne v poriadku, bolesť cíti takisto primerane, k cudzím nie je ani pritúlny ani extrémne bojazlivy, imituje činnosti, rýchlo sa učí, neukladá veci do rádov ani nie je zaujatý pohybom tociacim alebo nejakým iným. Vie vyjadriť čo chce, čo potrebuje, nedošlo nikdy k situácii žeby sme sa nepochopili: keď je smädný napríklad donesie pohár a pod.
    Nečakala som, že nám to povedia takto rázne, že "áno bohužiaľ je to tak je autista" keď spomínané znaky údajne sa môžu zamieňať aj s inými diagnózami, a všade sa udáva, že diagnostika autizmu je komplexná. My okrem tejto návštevy nemáme ešte žiaden iný názor odborníka. Preto by som chcela vedieť váš názor, či teda podľa môjho popisu je tak zjavne už po hodinke posúdiť, že je autista, alebo sa môže stále jednať aj o iné dg nie len autizmus.
    Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite sa to nedá v tomto veku a z jedného vyšetrenia stanoviť. Pri všetkej úcte zvolili ste zlý postup. Mali ste ísť za svojim pediatrom, ja najprv dieťa v tomto veku pošlem neurológovi, potom , keďže zjavne je oneskorený vývin reči / nedávate mu mobil, tablet, veľa telky?!?!/, treba aj psychológa, logopéda. Treba vedieť ako a kedy ste začali rozprávať vy, rodičia.
    Odporúčam u lekára spraviť , vyplniť dotazník /mchat/ na určenie podozrenia na autizmus, mal by to mať každý v ambulancii. potom sa posunúť ďalej, na lekárskej fakulte na ústave fyziológie sa zaoberajú autizmom a dá sa im napísať, myslím, že je to www.vyskumautizmu.sk. Môžete sa obrátiť aj na inštitúciu zaoberajúcu sa výskumom detskej reči a oneskorenia reči, tam pomôžu vyriešiť oneskorený vývin reči. Taktiež v inštitúcii Dialóg sa vývinom detskej reči a vývin psychomotorickým zaoberajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: