Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Streptokok agalactiae v hrdle

    , Autor: Omega

    Dobrý deň,
    Dcera nar. 5/2018, v case Vianoc zrejme silno prechladla. Najprv ju prehnalo,postazovala sa na bolest v oblasti mechura,drzala sa za podbrusko. Na druhy den uz mala teplotu. Opakovalo sa to cca dokopy 4 dni, pri samotnom cikani sa ale nestazovala, tak som tomu velku vahu nepripisovala. Na stvrty den sa uz sťažovala aj na bolesť hrdla. 3 dni mala teploty, Nurofen bol podaný len raz. Nakoniec som pre istotu otestovala moč prúžkami - krv v moči. Nasadila som jej D-manózu. Následne sedimentácia 3.1.2022 po 2 dňoch užívania bola negatívna. Pocas Vianoc sa stretavala so starou matkou,ktora prekonala covid (karantena do 20.12.)a zrejme este v case stretnutia s mojou dcerkou uzivala ATB na nasledny (alebo ako pridruzeny) zapal pluc/priedusiek.

    Týždeň po negatívnej sedimentácii sme boli na odberoch - - zakladne vysetrenia pred odoslanim na imunologiu. Tu sa vo výtere z hrdla 11.1.2022 zistil Streptococcus agalactiae masivne.
    14. januára bola zachripnutá, 15. januára mala už sopeľ, bez teploty. Od 17.1.nasadene ATB na zaklade toho vyteru a ostatnych vysledkov z krvi.

    Neviem sa dopatrat k podrobnejsim informaciam o tejto bakterii a su aj protichodne. Podla viacerych zdrojov sa tato bakteria nevyskytuje uplne bezne v hrdle vsetkych ludi a skor vynimocne sposobi v hrdle zapal najma starsim ludom, cukrovkarov alebo s inymi chorobami a ludom so znizenou imunitou.

    Mohla sa dcerka infikovat od babky? Do skolky nechodila cely december a za jeden den v skolke (10.1.2022) sa zrejme takyto nalez nevytvoril. Ako sa tento streptokok prenasa?

    Mohol spôsobiť zaroven zapal hrdla aj mechura?

    Budem velmi vdacna za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Týto baktéria sa napríklad nachádza v oblasti genitálu u žien, preto sa rodiky na to testujú a v prípade poztivity lieia pred pôrodom, aby nenakazili behom pôrodu miminko. Baktéria spôsobuje rôzne ochorenie, považuj sa za potencionálneho patogéna.
    Predpokladám, že dieťatko ho získalo napríkladak zvykne spávať s vami v possteli alebo sa tam hrá, préde sa pomojkať

Podobné otázky

  • Streptokok agalactiae v hrdle - odpoved

    , Autor: Omega

    Zdravim.

    Dcera ma 3 a tristvrte roka. Nespi so mnou v posteli.

    Predpokladam iny prenos. Pre podozrenie som si dala spravit ster z hrdla - u mna tento streptokok nie je.

    Medzicasom som si precitala nejake clanky, tato bakteria moze sposobit zapal hltana aj zapal pluc u dospelej osoby.





Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: