Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hrčka na krku

    , Autor: katusssa

    Dobrý deň,

    Dcérke (takmer 5-ročnej) som našla voľnú hrčku na ľavej strane krku asi veľkosti hráška. Je na inom mieste ako zvykne mať zväčšené uzliny, keď je chorá. Nachádza sa tak v strede krku. A keď dá hlavičku na stranu, tak je viditeľná. Môžu byť uzliny aj na takomto mieste? Chorá momentálne nie je, len sa jej zhoršil ekzém na telíčku. Môže to mať súvis? Naľakalo ma to. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to súvisieť s ekzémom a je to pravdepodobne zväčšená uzlinka. Treba ju sledovať, ak by sa zväčšovala, treba vyhľadať leklára. Tiež treba sledovať celkový zdravotný stav dievčatka, ak by sa objavili príznkay ochorenia, taktiež je treba vyhľadať lekára. Deti majú uzlinky a rôzne iné zdureninky často, ale vždy to treba hlavne sledovať a dať do súvislosti s celkovým zdravotným stavom dieťatka.

Podobné otázky

  • Hrčka na krku v 16tke

    , Autor: simasuu

    Dobrý večer, od malička mám hrčku na krku, teraz mám už 16 rokov. Hrčka nebolí, je tvrdá, nachádza sa na pravej strane krku, je o veľkosti hrášku a pri pohybe krkom ju dobre vidno. Chcem sa spýtať či je to v mojom veku ešte normálne a či mi nehrozí nejaká vážnejšia choroba. Už dlhú dobu pozorujem hlavne únavu, ktorá mi pretrváva aj cez letné prázdniny kedy si môžem dopriať spánku, koľko chcem. Tiež sa mi od malička často točí hlava, čo pripisujem nízkemu tlaku. A asi rok dozadu mi začalo často byť srdce veľmi silno v pokoji (napríklad keď ležím a pozerám televízor, som aj vo fyzickom aj psychickom pokoji a začne mi silno búchať srdce), zvykne to trvať nejakú minútu. Nemám ani žiadnu nadváhu, stravujem sa normálne, mám pravidelný pohyb. Viete mi poradiť prosím? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite potrebujete vyšetrenie. Za tie roky ste mli podstúpiť niekoľko preventívnych prehlaidok, take bolo potrebné problémy prebrať s leárom. Terz určite navštívte lekára.

  • Hrčka na krku

    , Autor: sonjaka

    Dobrý večer,
    moja 3-ročná dcérka má na ľavej strane krku pri pohybe hlavou viditeľnú hrčku o veľkosti lieskovca, túto tam má približne od 4 mesiacov veku, je mäkká pohyblivá, asi nie je bolestivá, len dcérke je nepríjemné keď sa jej dotýkam v tejto oblasti, upozornili sme na to aj našu detskú lekárku, ktorá len konštatovala, že je to od rastu zúbkov, že to bežne malé deti mávajú, treba to len sledovať či to nerastie a do 3 rokov jej veku s tým netreba nič robiť ani to nejako inak vyšetrovať, vraj u tučných detí to nie je vidieť lebo majú hrubý krk. Dcérka nebola od narodenia kojená, bola na HA umelom mlieku, nakoľko ja mám atopický ekzém, doteraz neprekonala žiadne vážnejšie ochorenia, okrem viróz zo škôlky, prekonala len piatu chorobu, máme žiadať o vyšetrenie aspoň sonografiu alebo ako máme ďalej postupovať ?
    za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pani doktorka má pravdu, deti mávajú na prístupných miestach občas hmatné aj viditeľné lymfatické uzlinky, myslím však, že nesúvisia s rastom zúbkov. Sú reakciou na rôzne ochorenia, aj ľahšie, ktoré dieťa prekonáva, niekedy aj na prejavy na koži v okolí / ekzém, mliečna chrasta vo vláskoch a podobne/. Pokiaľ uzliny nebolia, nezväčšujú sa , dieťa nemá iné prejavy závažného ochorenia, nie je potrebné okrem sledovania / rast uzliny, celkový stav dieťaťa, zväčšenie ďalších uzlín, nočné bolesti končatín atd/ nič s uzlinkou robiť.

  • Hrčka na krku a šupinky na hlavičke-súvislosť

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň,p. Dr.,
    tak písala som vám,že malý má hrčku na hlavičke, dnes som zistila,že má aj šupinky v 18 m vo vláskoch, keď som volala dr.,aby mi povedala výsledky z krvi-tak povedala,žú ok. Povedala som jej,že som našla šupinky vo vláskoch, poradila mi šampón od zn. Bioderma,ale o možnej súvislosti mi nič nepovedala. Našla som si to na nete.

    Pridávam článok:
    Nezľaknite sa, ak na záhlaví vzadu na prechode hlavičky a krku nahmatáte drobné uzlinky. Niekedy sú úplne drobučké alebo môžu mať veľkosť hrášku a sú voľne pohyblivé. „Tieto hrčky sa pri seborei často objavujú ako reakcia imunitného systému, pretože sa na koži niečo deje. Lymfatický systém odvádza toxíny do uzliniek, ktoré ich spracovávajú. Tým sa, samozrejme, zväčšia podobne ako uzliny na krku pri chorých mandliach. Ak sa seborea prejaví takýmito príznakmi, nejde o nič vážne,“ upokojuje lekárka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uzlinky zväčša reagujú na nejaký prosces v okolí a preto sa zväčšia. je normálna reakcia, nič sa nedeje.

  • Hrčka na krku za uškom

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.,
    malému (18,5 M) sme našli nakrku hrčku veľkosti hrášku. Očkovali ho pred 17 - timi dňami na osýpky, mums, rubeolu.
    - Môže to byť prosím reakcia na očkovanie? Možno to mal aj skôr, hneď po očkovaní, len sme si to nevšimli.
    - Dr. nám povedala,že to deti mávajú, že to môže mať aj zo zúbkov, že mu to už nikdy nezmizne a že ak nie je väčšia ako 2 cm, tak to nie je problém. A chcela našu návštevu ukončiť, tak som ju požiadala o odber krvi-povedala,že nie je problém a kázala nám zajtra prísť,takže zajtra ideme na našu žiadosť na krv.
    - čítala som na internet,že dieťa mohlo prekonať mononukleózu, toxoplazmózu alebo nejaké streptokokovú infekciu a z toho je tá uzlina a vraj, ak sa choroba dolieči,tak zmizne uzlina, taktiež,že keď sa urobí celkový krvný obraz,tak napr. ak je chudokrvné dieťa,tak to môže mať zdurené-je to naozaj tak? Mám prosiť dobktorku aby poslala krv na všekty tieto rozbory?
    - kamarádkynej dcéra tiež mala takúto uzlinu,ich Dr. im povedala,že to deti mávajú a že to má natirať odstanovou masťou a že to zmizne, tak natierali a uzlia zmizla, nám to dr. neporadila, je to oficiálny spôsob liečenia, môžem to tou masťou malému natierať a neublížim mu? Lebo to je zvláštne, že jeden lekár povie,že to mu už nezmizne a druhý,že natiarajte a zmizne. Ja aj môj muž sme dospelí a nemáme z detstva žiadne uzliny, tak čo je to prosím za názor,že deťom sa to robí ale už im to nezmizne?
    - budem sa pýtať ešte na sono uzlín zajtra-aby to pozrel odborný lekár na sone
    -Prosím vás veľmi pekne p. Dr., môžem ešte niečo urobiť,aby som zistila,čo tú uzlinu spôsobilo a ako sa jej zbaviť. Ja sa nechem prosím zmieriť s tým,že to má nevieme z čoho a že mu to už tak ostane. Viem,že to nie je nič hrozné a sú aj vážnejšie choroby, ale čo ak to zanedbáme a prerastie to do niečoho horšieho a pritom by nemuselo, keby sa to riešilo? Ďakujem pekne za radu.
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti mávajú zväčšené uzlinky, je to výraz tvorby obranyschopných látok. Reagujú tak na infekciu v okolí alebo aj celkvovo v organizme. Môže to byť aj reakcia na očkovanie. Nie je pravda, že nikdy nezmizne, práve naopak, stratí sa a znova niekde objaví. Sú ochorenia, akútne aj chronické, závažné aj menej závažné, ktoré sú charakteristické práve zväčšením uzlín. Vždy sú však dôležité aj iné príznaky, nálezy na určenie príčiny. Je na lekárovi aby rozhdol, aké vyšetrenia sú potrebné pre určenie závažnosti tohoto príznaku / zväčšenie uzln&/ či vôbec nejaké vyšetrenia otrebné sú. Pri nekomplikovanom zväčšení uzlinky je podávanie octanových obkladov prospešné, sama ho odprúčam. Každý lekár má svoje liečebné metody, podľa svojich skúseností a vedomostí, každý sme iný, aj lekári.
    Laboratórne vyšetrenia pri uzlinkách niekedy robíme, zväčša sa nič nenájde. Naozaj závidí od konkrétneho prípadu, či sú alebo nie sú potrebné a indikované.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: