Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zakalený moč

    , Autor: mariana87

    Dobrý deň, dcéra (4 roky) mala v priebehu januára opakovane zakalený moč. Žiadne iné príznaky nemala, nesťažovala sa na pálenie, nemala teploty. Moč bol zakalený v nepravidelných intervaloch (aj s rozostupom niekoľkých dní), zväčša popoludní/večer a nasledujúce močenie už bolo v poriadku. Dcéra mala 3krát robený rozbor moču a raz kultiváciu, výsledky boli negatívne. Aktuálne má už dlhodobo moč stále číry. V súvislosti s tým mám otázku.. na jedno močenie vyciká dcéra približne 0,5 dcl moču, čo sa mi zdá málo na 4-ročné dieťa (hlavne, keď to porovnám s mladšou 3 ročnou dcérou). Častejšie ide cikať, iba ak vypije viac vody naraz, ten objem sa mi zdá v tom prípade stabilný. Pokiaľ pije menej vody, je objem moču aj menší. Je pravda, že dcéra je dosť chudá (14 kg), mohlo by to mať súvis s tým, že je drobnejšia? Je pravda, že som si to začala viac všímať, keďže sa vyskytol spomenutý problém, ale neviem, či je to v norme alebo myslíte, že to môže mať súvislosť s predchádzajúcim problémom a je potrebné odborné vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že to súvisí len s príjmom tekutín. Ponúkajte je viac piť, určite však čistú vodu, nie čaje sladené nápoje a odobne.

Podobné otázky

  • Moč u dieťaťa

    , Autor: kaatarinaa

    Pekný den, malý ma 17 mesiacov a posledné 2 dni pozorujem ráno, ked ho dám na nočník zakalený moč. Moč nie je tmavý, ale je taký akoby dobiela,poviem tak,ako som videla okom akoby v nom boli rozpustené tablety, alebo biela krieda. Až som sa zlakla, ale malý nemá nejaké ťažkosti, včera mal troška teplotku 37,4. A moč je cítiť troška viac močovinou. Inak nič, ani pri cikaní neplače. Vypije cca 1 liter. Takže pije veľa a je schopný vypiť 250 ml flašu na jeden raz. Iba som si všimla, že vždy ráno maval suchu plienku a dala som ho na nočník, a teraz možno 4 dni sa mi budí s mokrou plnou plienkou. Mohlo by ísť o niečo vážne? dakujem za radu. Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vzhľadu moča, až na výnimočné prípady, nie je možné stanoviť diagnózu. Myslím, že je potrebné konzultovať lekára a moč vyšetriť.

  • Zakalený moč

    , Autor: barborakyselova

    Dobrý deň,
    Chcela by som Vás požiadať o Váš názor. Dcérka (3roky) mala jednorázovo 1xzakalený moč, a po cca 2 týžnoch sa to zopakovalo. Nemala zvýšenů teplotu, nesťažovala sa na pálenie, rezanie, ani na bolesť. Obcas sa dotyka, ale mam pocit, ze len vonkajsich pyskov.
    Keby necikala ešte do nočníka, ale do normálneho wc, tak si to ani nevšimnem a netrápilo by ma to. Plánujem navštíviť lekárku, ale rada by som sa s Vami poradila. Vopred ďakujem za odpoveď.
    Ps: Pred prvým výskytom sme boli niekoľko krát na kupalisku (bola 1. krat na kupalisku)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Farba aj vzhľad moče sa mení v priebehu dňa, niekedy aj vplyvom skonzumovanej stravy a teplotu prostredia a nárokom na príjem tekutín. Ak je nižší, môže byť moč hustejšia, po niektorých jedlách tam môže byť viac vyzrážaných solí. V každom prípade je správne, odniesť moč na vyšetrenie. musí byť ale správne odobratá. v žiadnom prípade nie preliata z nočníka!!!!!!!!!Musí byť umytý genitál a dieťa močí príiamo do skúmavky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: