Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Mlieko

    , Autor: michaela-6

    Dobry den.Chcela by som sa poradit ci je normalne ak 2rocne dieta si v noci pyta aj4x mlieko.Pijeme este Bebu.Cez den ani nie ale v noci sa budi na mlieko.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží na tom, koľko vypije. Ale nemalo by za deň vypiť viac ako 330 ml mlieka, včítane mliečnych výrobkov, naozaj maximum 500 ml za deň!

Podobné otázky

  • Stolica ,d-dimer

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň Pani Doktorka
    Písala som vám skôr ohľadom 11mes dcérky a napoly bielej stolice.biela stolica sa už 2 mes nezopakovala no tak ako predtým aj teraz máme občas také biele akoby nitky al bodky v stolici/vyšetrenie stolice bolo v poriadku/,je to v poroadku a moze to byt mlieko alebo to nejak riešiť?
    Ešte jedna otázka mali sme robené hemakoaugulacne testy koli hemangiomu no všetko je v poriadku akurát sú stále zvýšené d-dimery/najprv5,potm4 potom0,4 a teraz zase 1,1/hodnota do 0,5/,stále dookola nám berú krv co je u nás veľký problém lebo malo kedy sa to podarí. Treba teda tie odbery opakovať kým nebude hodnota v poriadku? A CO VLASTNE MOZU TIE D-DIMERY ZNAMENAŤ?(žiaden zapál ani nič podobne nemame)
    Veľmi pekne VAM ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ddimery hodnotia stav zrážanlivosti dalo by sa povedať. Možno to kontrolujú kvôli liečbe hemangiomu. Viac sa k tomu neviem vyjadriť.
    Tie biele akoby nitky v stolice treba sledovať, nechať stolicu dlhšie v nočníku, plienke alebo záchode, či sa nehýbu. Takto vyzerajú mrle a ich výskyt u detí je veľmi častý.

  • Hlieny v nosohltane

    , Autor: IVA11

    Dobrý deň. mám 5 týždňového syna. Stále počujem že v zadu v nosohltane ma hlieny. prehĺta stále niečo hlavne v noci. občas je mrzuty.. Nos ma čisty.. keď sme boli pri Dr. má všetko ok. Môže to byť zo zatekania mlieka? Fyziologický reflux? Zatiaľ priberá. Nevracia len občas po dojčení mu vyjde za lyžičku až dve mlieka. Je plne dojčený. Je potrebné kvôli tým hlienom či mlieku ktoré je počuť zahustovat mlieko? Je možné že mu to začne ísť na priedušky alebo do uška? Ďakujem vám za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite mu nič nie je. Je to chrapčavý zvuk, ktorý vzniká tak, že mu hlien v horných dýchacích cestách / ktorý sliznicu ciest chráni/ vyschne, rozkmitá sa prúdiacim vzduchom, vznikne zvuk, ktorý sa v úzkych dýchacích cestách zosilní a vy ho počujete. je to fyzikálny jav nie choroba. Treba mu kvapnúť do nošteka libenar alebo sterimar na zvlhnutie a nad postieľku dať vlhký froté ručník alebo plachtu, aby sa zvlhčilo prostredie.

  • Je to kašeľ ?

    , Autor: Dušana_1

    Pani doktorka, synček má 7 týždňov a pokašlieva. Ale neviem či je to z choroby alebo mu zatekajú sliny alebo mlieko. Je to suchý kašeľ ak tak, sople nevidim a ručnou odsávačkou nič neodsajem, dýcha sa mu dobre, teplotu nemá. Takto pokašle pár krát denne, väčšinou po jedle alebo keď leží dlhšie na chrbte. Počas spánku nekašle. Sem tam počujem, že chrapká. Videla som aj dosť sliny. Čo myslíte, je to suchý kašeľ alebo je to asi zakuckávanie ? V utorok sme boli na poradni a všetko ok a pokašlievať/kuckať začal v stredu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne je to zakuckanie lebo v tomto veku sa im začne tvoriť naozaj viac sliniek,

  • Zmena umeleho mliekA

    , Autor: Zdencika

    Dobry den,

    Prosim Vas boli sme 5 dni hospitalizovany s 2.5 mesacnym babatkom v nemocnici pre slabsie prospievanie - pribrala za 3 tyzdne 3 dni 265g,t.z.pediatricka nas poslala na komplexne vysetrenia.Boli jej robene vytery,odber krvi, moc,2x stolica-bakterie,virusy, usg hlavicky,celeho bruska,ekg,kardiologicke,neurologicke vysetrenie, 2x chloridy, intolerancia laktozy, bielkovina kravskeho mlieka.Vsetko v poriadku (zlaty stafilokok v nose), podla nasej pediatricky soor nema,podla 1 lekarky v nemocnici ano, brala candibene v nemocnici.Od mala ma sunar,kt jej po case prestal vyhovovat- obrovske koliky,nepokoje,nevedela 1 flasu mlieka dopit.Zmenili sme mlieko na kendamil kozie - neskutocne jej chuti, odvtedy nemala 1x bolest brucha, avsak uz tyzden ma hnacky...moze byt dieta este alergicke na kozie mlieko???momentalne ma aftu v ustach a je silne prechladnuta -sople,kasel,bez teploty, vytery v ambul.v poriadku berieme solmucol nasivin..mozu byt hnacky aj z liekov? Dakujem..stolica je 3-5x za den vodnata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa, ktoré je alergické na kravské mlieko je alergické aj na kozie. Kozie mlieko nemá voči kravskému žiadne výhody, ba naopak je menej kvalitné. Myslím, že by prospievala aj na kravskom kendamile.
    Ostatné čo popisujete nemá nič spoločné s mliekom, dieťa je choré, pravdepodobne má nejakú virozu. Musí ho znova skontrolovať lekár

  • Zahlieneny

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať môj 8mesacny syn je už 2tyzdne zahlieneny skúsili sme bronchipret kvapky nepomohli solmucol sirup ten tiež nepomohol tak nám doktorka predpísala antibiotiká tie nám tak isto nepomohli tak nás pani doktorka poslala na alergologiu či náhodou nemáme alergiu na kravské mlieko pretože mliekom ktoré pijeme Sunar complex 2 ho obsahuje môže to byť tým mliekom? idú nám aj zúbky tak som si to spájala a tým ale malý sa trápi tie hlieny ho dusia neviem si dať radi s ním vedeli by ste mi niečo odporučiť a pomôcť nejako aj vy ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku naozaj neviem reagovať.
    Dieťa by som musela vyšetriť. Niekedydeti práve v tomto veku a v tomto ročnom období bývajú zahlienené, majú soplík ale trebadieťa vyšetriť a zhodnotiť jeho celkový stav, ako papá, či priberá, či je čulé. Ak má staršieho súrodenca v školke, škole môže byť takmer trvale zahlienené, lebo schytá všetko od súrodenca. Ak sa v rodine fajčí, aj keď len na balíkóne, taktiež dieťa takmer trvale kašle a je zahlienené, lebo je vlastne fajčiar. Nemyslím si , že riešením je alergologia. Ani tento prejav nebýva prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka. Naozaj viac k veci, keďže som dieťa nevyšetrilaneviem povedať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: