Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Teplotky

    , Autor: re

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať na moju dcérku. Má dva a pol roka a zhruba pred necelými troma týždňami sme doužívali antibiotiká kvôli tomu, že mala angínu. Posledné dva dni užívania ATB dcérka opäť dostala teploty. Prvý deň mala rovných 38 a potom ostatné týždne až doteraz len také malé 37,1 - 37,5. Keď sme boli na kontrolu tak moč mala v poriadku a doktorka povedala že má v hrdle afty a môže to byť z toho. Vytierali sme hrdlo tinktúrou mirhe jeden týždeň, lenže doteraz má stále v hrdle malé bodky, skutočne len veľmi malinké malé biele bodky a nezdá sa mi že by to boli afty, lebo ju nič nebolí, papá pekne, nemá soplíky ani nekašle, proste stále má tie teploty a to cca 4 dni ich má a jeden dva dni nie a potom zas 4-5 dní ich má a zas jeden dva dni nemá. Rastie jej stále nový zúbok, stolička, ale nemá ďasno ani červené ani zdurené a ani sa nesťažuje na bolesť. Už polovica zúbku vyšla von. Chcem sa preto opýtať, čím to môže byť spôsobené tieto neustále teploty a či mám ísť pre istotu ešte znovu ku pani doktorke, aj keď jej nič iné okrem toho nie je, či sa dá na takéto teploty, ktoré sú vždy iba večer urobiť vyšetrenie CRP? Od teploty som jej nedávala ešte žiaden liek a do rána jej vždy prešla a objavila sa až večer hodinku, dve pred spaním. Naša pani doktorka, ktorá mi dcérku dôkladne poznala, žiaľ Bohu pred dvoma mesiacmi umrela a tá, ktorá ju zastupuje nie je dostatočne dôkladná k nám novým kvôli tomu, že má teraz naraz veľa pacientov. A tak neviem čo urobiť. Veľmi vám Ďakujem za váš čas a rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sú teploty len nad 37 st. C, dop 37.5 nie je potrebné nič riešit, je to pravdepodobne v rámci rekonvlescencie. Taktiež mohla aj po preliečení antibiotikami dostat virózu, tak zatepltovala, čomu nasvedčujú aj afty. Bile povláčiky iste nie sú afty, můžu to byt povláčiky sooru, žabky. Je potrebné dat príslužnú liečbu/ nie vytieranie! to nie je účinné a dlráždi sliznicu dutiny ústnej!, účinný je diflucan v príslužnej dávke.
    Ak teploty budú pretrvávat ešte via ako týždeň, alebo budú vyššie ako som uviedla je namieste znova vyhladat lekára.

Podobné otázky

  • 17 mesacny chlapcek ma stale nadchu v jasliach

    , Autor: lenni

    Dobry den pani doktorka,

    nasho 17 mesacneho chlapceka sme dali do jasli (pre mimoriadne nadane deti, je to len na tri hodinky denne). Dovtedy okrem jednej nadchy nebol inak chory. Akurat den pred nastupom dostal teplotky, ktore trvali tri dni (38,5 bola najvyssia), kychal a soplil sa. Zrejme ochorel v obchode. Boli sme s nim u lekara - nadcha, virus. Tak sme ho kurirovali tyzden a potom v pondelok nastupil, z nosika mu este stale tieklo. Koncom tyzdna uz bol takmer uplne fit, ked odznova zacal kychat, Raz sme mu namerali teplotku 38,3, za tri dni bol uz v poriadku, tak siel do jasli, sopliky este mal. Po tyzdni bol zase takmer v poriadku, ked cez vikend znova zacal kychat, mal plny nostek, teplota ziadna. Tento raz sme ho nechali doma tyzden, este stale nemoze dobre dychat cez lavu dierku a tecie mu soplik, nostek mu fukame - vie si normalne vyfukat ako dospely. V pondelok sme planovali ho vratit do jasli. Chcela by som sa poradit, co robit. Kedy ho dat naspat do jasli? Je normalne, ze ma nadchu kazdy tyzden? Ako dlho ho nechavat doma? Kedy sa po nadche vrati imunita, aby nechorel opatovne? Je este stale kojeny, ale papa aj normalnu stravu velmi bohatu na zeleninu, ovocie, maso, jogurty... 6x denne. Akurat mu vysli dva horne ocne zuby, 13ty a 14ty v poradi.
    Dakujeme!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Osprvedlňujem sa, že moja odpoveď mešká, z osobných dôvodov.
    Neviemčo očakávate od jaslí pre mimoriadne nadané deti. Ako hovorí nestor detskej psychológie profesor Matejíček: deti by si jasle nevymysleli. V tomto veku im je najlepšie v domácom prostredí, s matkou alebo inou blízkou osobou. ja však chápem, ak matka. Musí nastúpiť do práce a dieťatko je počs jej povinností v jasliach, niekedy sa to proste inak riešiť nedá. Aleiný dôvod na jasle nevidím.
    Podľa vašich informácií však chlapček neochoel v jasliach, ale predtým. Aj nádcha niekedy u detí prebieha dlhodobejšie, opakovane sa vracia, hlavne v jesenných a zimných mesiacoch. Liečite ju veľmi správne, je veľmi správne, že dieťatko si vie vyfúkať noštek.
    Do jaaslí sa má vrátiť, keď je zdravý, zvyknem to odporučiť tak, že nech ide do jasličiek na dva dni, teda koncom týždňa, potom je cez víkend znova doma, dozrie sa na správne čistenie nošteka a zväčša potom sa už stav upraví. Detičky v jasliach však bývajú opakovane choré, niekedy sú to len uvedené soplíky ale občas to bývajú aj závažnejšie infekcie. Naozaj je na mieste zvážiť, či dieťatko naozaj potrebujete dávať do jasličiek.

  • Dlho trvajuca zvysena teplota babatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Ja by som sa chcela spitat ze ci dlho trvajuca teplota u babetka je normalna od 37.00 do 37.6. Tieto teplotky uz mame asi 3 alebo 4 tyzdne. Sice pred 5 dnami sme boli aj ockovany prvy krat a mali sme aj 38.4 tak som mu dala nyrofen a den potom sme mali 37.9.ale to som mu nedala racej nic a preslo to. Len teraz ma trapia ze stale mame okolo 37.2 a aj viac. No teplotku mu vecinou meram pod pazuchom ale sem tam aj v rytke ale tu v anglicku to neodporucaju merat teplotu v zadocku,len ja mam pocit ze pod tym pazuchom mu to neodmeta dobre lebo mi ukazuje 36.4 a v rytke mal 37.9 po odcitani.Co mi poradite?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: