Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dlhotrvajuci kašel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka,
    moj 9 mesacny syn ma od zaciatku januara kašel. Kašlal v noci aj cez den, k tomu sa pridali aj hlieny. Doktorka spravila vytery, zistila sa moraxella v nose, nasadili sa ANT, pri kontrolných vyteroch bolo vsetko v poriadku ale kašel stale trval. Nepomohol Mucosolvan, Ambrobene. Doktorka povedala, že dychanie je čiste. Krčna lekarka potvrdila biele hlieny v dychacich cestach (on stale chrči, aj ked mu položím ruku na chrbat to citit, ale nosom dycha pekne).Uživali sme par dni Nasivin a dobrali Solmucol. V noci kašel prešiel, ale cez den stale trva- dopoludnia zakašle cca 12 krat. Znovu sme išli k pani doktorke, mam vždy strach či nema zapal priedušiek. Teraz berieme (5 den) Biseptol a na kašel Bronchipret ale zatial žiadna zmena. V noci sice nekašle, ale rano ma hlienovity kašel a zvyšok dna skor hrdelny. Neviem či možme chodit von, lebo situacia je rovnaka či sme tyžden doma alebo vonku. Mohlo synovi ubližiť, že som s nim bola asi hodinu vonku pri minus 10 C a on týžden nato dostal tento kašeľ? Prosim o radu ako by ste dalej vy poslupovali.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ten pobyt na studenom vzduchu mohol kašeľ spôsobiť. V tomto období však kašle veľa detí, kašeľ ustúpi a zase sa objaví. pokiaľ v noci nekašle, dobre papá, na nič si nesťažuje, hlavne je potrebné čistiť nos, kašeľ a celkový stav dieťaťa sledovať, ale nie je potrebné za každú cenu liečiť, hlavne nie antibiotikami.

Podobné otázky

  • Dlhotrvajúci kašeľ

    , Autor: Alexa229

    Dobrý deň , moj ročný syn už 2 mesiace kašle , už mu dala doktorka všetko možné a nič sa nezmenilo .. večer a poobede najviac alebo keď je najviac kašle , doktorka hovorila všetko ma poriadku .. čo by sme mali ešte skúsiť ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste mu dať imunoglukan acute 2x5 ml, čistiť noštek / ale nodsávať vysavačom!/, nefajčiť v byte ani na balkóne, veľ vetrať, chodiť von. Zvážiť, či ak ste rodičia alergici, nemôže byť jeho kašeľ prejavom alergie.

  • Dlhotrvajúci kašeľ

    , Autor: Mirka59

    Dobrý večer. Syn (7r.) už kašle približne 6 týždňov. Ster z hrdla má negatívny a teraz dobera už druhé antibiotiká keďže neboli výsledky zo steru a dr.uz nevedela čo mu má dať pretože predtým ako sme šli k Dr. vybral postupne bronchipret potom mucosolvan, calcium za tym sinupret a kalobu a teraz má solmucol popri antibiotikách. Popri všetkom berie xyzal od alergologicky. Ako by som mu ešte pomohla na vlhky kašeľ? Teraz dávame aj zábal z bravčovej masti (jazvečíu sme predtým už dávali). Pije cajiky bylinkové na kašeľ a priedušky ale aj majorankovy,tymianovy. Už neviem ako mu pomôcť. V noci kašeľ nemá. Hlavne ráno ale aj cez deň vykasle hlieny. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keďže bol vyšetrený, iste to má pani doktorka pod kontrolou. Ja by som isto nešla do ďalších antibiotík. Vidíme tento dlho trvajúci kašeľ u detí teraz veľmi často. Podstatné je vedieť, či v poslednom pol roku neprekonal COVID. Riešenie je určite v rukách lekára, ktorý ho pozná a vyšetrí . Takto na diaľku sa naozaj nedá.

  • Dlhotrvajuci kasel

    , Autor: lucik-2

    Dobry den. Prosim o radu. Dcera(bude mat 6rokov) ma uz 2mesiac kasel. Boli sme u pediatra, vyter z nosteka negat. Hrdlo a dychanie ciste. No aj napriek tomu uz 2mesiace kasle. Kazde rano ma asi 6-7smrkani zlty husty soplik, potom v priebehu dna nic. Niekedy jej len tak vytecie vodicka z nosa. Mozno raz za tyzden a to sa jej stava aj v lete. Stale mam pocit, ze sa jej akoby tazko dycha, akoby tam mala hrcu, no okrem ranneho husteho zlteho soplika v podstate nic nema. Cuch ma, je bez teploty...v priebehu dna obcas vlhko prekasle, no ked zaspi cca po 3hod.akoby sa jej tam nahromadil ten hlien a kasle. Strieda sa to tak sucho, chrchlavo, vlhko. Do nosa brala nasivin, pamycon nic nezabralo. Okrem toho physiomer. Od kasla sinupret, trifed a broncho vaxom uz uzila 20vreciek, ale to vobec nic nezabera. Poradte co dalej? Ist zas k pediatricke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa, ktoré 2 mesiace kašle treba podrobnejšie vyšetriť, výtery nič neriešia. Podstatné je, aby sa v rodine nefajčilo, ale ani na balkóne v chodbe a podobne!

  • mykoplazmy

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, moja 4 rocna dcerka od oktobra kasle, cez den i v noci, co ju zobudi a poriadne kasle, dusivy kasel..vtedy jej v nosteku nasli pneumokoka, lieky proti kaslu nezaberaju ziadne, tak jej ani nedavame...vo februari ju odoslali na moj apel na alergologiu, no testy na rukach boli negativne..vcera k nam prisla manzelova mama a povedala nam, ze od decembra ma chlamydie a mykoplazmy..byvali sme casto spolu, nevedeli sme o tom..ale aj dcerke este brali krv v oktobri na chlamydie a mykoplazmy a pediatricka povedala, ze su negativne..lenze, teraz po polroku mam doma kartu a ked som ju prezerala vcera, tak som tam videla, ze chlamydie IgA IgG negativne a mykoplazmy IgA negativne a IgG su pozitivne- vysledok 40,740...prosim vas, je to normalne, bezne, ked nam Dr povedala este vtedy, ze vysledky su negativne, alebo sa pomylila a moze kvoli tomu mat ten sustavny, raz slabsi inokedy dost silny kasel??v podstate je stale bez liecby, akurat jej alergologicka predpisala montelukast, hoci sa jej to vraj na astmaticky ani alergicky kasal nezda, ale kedze kasle, tak jej dala na 4 mesaice tieto lieky..prosim vas, co znamenaju pozitivne tie IgG mykoplazmy??dcerka mala taky dlhotrvajuci kasel v rovnakom case aj minuly rok.pripisovalil to pneumokoku....moze to byt aj tym pneumokokom, ktoreho ma zas???ako sa lieci ta mykoplazma??je to vazne, prosim o co ide??dakujem za vasu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak neviem prečo máte jej kartu doma, podľa zákona môžete mať len výpis, zdravotná dokumentácia sa nesmie posúvať hore dole!!!!
    Preot ste sa aj vyplašili, lebo samozrejme výsledky treba vedieť interpretovať. Uvedené výsledky hovoria, že dieťa akútne ochorenie mycoplazmové ani chlamýdiové nemá / ako to povedala aj lekárka/ ale v minulosti sa s týmto ochorením už stretla.
    Kašeľ v tomto veku môže mať rôznu príčinu, najčastejšie to býva zväčšená nosná mandľa a zatekanie, skôr než alergologické je treba spraviť vyšetrenie u otorhinolaryngológa.

  • Dlhotrvajuci kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,rada by som Vas poprosia o Vas doborny nazor na syncekov problem (syn ma 17 a pol mesiaca).
    Koncom maja syn dostal nadchu z ktorej sa dostal po dvoch tyzdnoch. V tomto case zacal i kaslat. Bral fenistil,pamycon,ambrobene. Ked uz nadcha trvala 10 den, a zdalo sa mi ze sa stav nelepsi, ani kasel, sli sme k pani doktorke. Synovi spravila vyter z hrdla. Nadcha do dvoch dni po vzati vyteru odoznela, syn zacal opat jest,hrat sa a bol spokojnejsi.Kasel vsak pretrvaval.Na stvrty den od odobratia vyteru prisli vysledky - masivne moraxella catharalis - pani doktorka chcela nasadit ATB Zinnat na 8 dni,ale kedze synov stav sa zlepsil - ostal bez nadchy,soplikov (tie ma len vynimocne ked napriklad fuka vietor), zacal normalne jest,hrat sa- pani doktorka vravela ze skusime dobojovat a zabojovat bez ATB. Od tohto dna presiel tyzden a syn stale kasel. Kasel mava rano po prebudeni, niekedy v noci - tieto kasle su intenzivnejsie, viac za sebou. a cez den zakasle tak do 5 krat.Ide o vlhky kasel. Chcem sa spytat ci je to normalne, ze ten kasel tak dlho trva.A ako by som m uvedela pomoc tsa toho zbavit.Je podla Vas bezpecne ze sme nezacali brat ATB,nemoze moraxella narobit este nejake komplikacie?
    Synovi nateraz podavam vitamin C,davam mu vela ovocia,zeleniny, berie i probiotika a nos cistime sterimarom.

    Dakuejm Vam voped za nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to pani doktorka spravila správne, moraxelal vyvoláva zápaly dýchacích ciest, hlavne dutín a niekedy naozaj dlho potrápi, by občas aj vyžaduje antibiotickú liečbu, ale keďže sa chlapčekov stav zlepšil, iste nebolo potrebné antibiotiká podávať. Po tejto zvláštnej zime vidíme aj teraz infekcie RS vírusom, ten býva príčinou naozaj dlhodobého kašľa a niekedy aj piskotov, aj teplôt. myslím, že liečba je nateraz dostatočná, ak nemá horúčku, papá je čulý. Pri pretrvávaní kašľa odporúčam konzulovať znova lekárku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: