Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • masticky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim vas o radu, ohladne mojej dcerky, ma 19 mesiacov. Pred nedavnom sa stazovala na bolest cikulky, mala ju zacervenanu, ale po case to preslo. Teraz sa zase stazuje, okolie ma cervene s malickym pupencekom. Lieky ziadne nebrala, chora nebyva, na piesok nechodime, neviem, z coho to moze byt? Vlastne uz nenosi ani plienky, len na noc... Nohavicky jej zehlim. Aku mast, alebo co jej na to mozem dat? Mam este jednu otazku, na licku sa jej spravil maly fliacik, nieco ako exem, velkoti 2centu. Aka masticka by pomohla? Je nutne navstivit lekara? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka genitálu, odporúčam celkovo podávať prbiotika / infant dophlillus/ lokálne neumývať mydlom ale opakovane sprchovať, lokálne použiť dvakrát denne imazol krempastu a medzitým vždy po umytí čistou vodou dr. Hoj krém na zapareniny. K nálezu na tváričke sa neviem vyjadriť.

Podobné otázky

  • Kožné problémy

    , Autor: Mestekova

    Dobrý deň,
    Malý ma 2 roky a už od zimy bojujeme so začervenaním v oblasti záhybov kolien, lakťov a na zápästí.
    Boli sme u kožnej doktorky, ktorá pozerala jeho spis a vravela, že malý bral dosť veľa antibiotík, ktoré mu predpísala jeho pediatrička keď bol chorý. Poslala nás na rôzne vyšetrenia - mononukleoza nebola potvrdená, má zvýšené hodnoty pečene, málo železa.
    Vyjadrenie kožnej po tom čo pozrela výsledky bol: Nie je potrebné meniť liečbu , nepodávať antibiotiká. Nález je , ako bol určený parainfekčný virusový, s iritáciou pečene. ďalej kontaktuje už len praktického lekára.

    Berie raz denne 2,5ml aerius kvapky.
    Skúšali sme už všetko možné, ale nič nezaberá. Mali sme aj Locoid kortikoidovu masť, ale ja mu nechcem dávat kortikoidy hoci mu to pomôže ale keď mu to nemastim stále s tou masťou, hneď sa mu to objaví znova.
    Mali sme aj Eucerin, miešané mastičky. Skúšali sme aj aloe vera mastičky, keď mu to s tým namastim 5x denne tak mu to ukludňuje, ale aj tak si to v konečnom dôsledku zasa rozškriabe.
    Dostala som sa teraz k Holtovmu krému, ale neviem či ho môžem použiť. Niektoré mami si ho pochvaľujú, ale odrádza ma popis v príbalovom letáku.
    - Tinktúra z kamennouhoľného dechtu môže byť po prípadnom prechode cez kožu a následnom vstrebaní mutagénna (môže vyvolať zmeny v genetickom materiáli). Pri správnej miestnej aplikácii lieku na kožu sa však prakticky nevstrebáva.
    Som tehotná. A už asi aj paranoidná.
    Prosim o radu, pretože jeho pediatrička si s tým sama nevie rady a ja už tiež neviem.
    Co presne znamená parainfekčný vírusov nález s iritaciou pečene?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znamená ten posledný nález ochorenie prejavujúce sa na koži pri vírusovom ochorení, ktoré postihlo aj pečeň.
    Inak sa ale k uvedenému neviem vyjadriť.
    Podľa vášho popisu miest, kde sa vyrážky vyskytujú, svrbia, začervenajú sa sa jedná o atopickú dermatitidu, atopický ekzém. Liečba aeriusom je na mieste a treba vyriešiť zápalový proces, ktorý na koži prebieha kortikoidom, locoid alebo elocom podávať 2x denne týždeň alebo aj dlhšie do ústupu zápalu. Pre celú kožu platí:premsťovať, premasťovať, premasťovať. Holtov krém je fajn, netreba sa báť toxicity ale v tomto prípade by pravdepodobne nemal žiaden zásadný účinok na proces na koži.
    Odporúčam kúpeľ v linolla fet oil bad, krátko do piatich minút alebo len sprchu s týmto prípravkom. Potom dieťa natrieť ideálne 1% kyselinou mliečnou alebo excipial lipolotion a na postihnuté miesta potom kortikoid, keď zápal ustúpi tak 2až 5% ichthamol. Premasťovať bude treba celý život. Okrem toho režim atopika: oblikať cibuľovitu, aby sa nespotil a na telo nič iné než hladkú bavlnu! Nič s chlpom, nič umelé. A nájsť dobrého kožiara!!!!

  • Drobné vyrážky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, mám otázočku dcéra bude mať za mesiac 3roky, asi mesiac má na nohe na stehne drobný výsyp, také drobné pupienka teraz som jej našla malý fľak aj na hrudníku, kožná nám odporučila Tanno- hermal mliečko, ale nemám pocit že to pomáha. Keď bola chorá nedávala som jej mlieko (pije krabicové), mala som pocit že to má menej, neviem či to môže byť aj nejaká alergia, proste deň to má potom to zmizne, potom sa jej vysypú nové, tak neviem. Viem že sa zle určuje diagnóza keď to nevidíte, ale skúsim. Dávala so m jej tam aj sudokrém a to sa mi zdá že jej to troška zaberá. Môže to byť tá alergia na niečo? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výsyp len na jednom mieste ako ho popisujete pravdepodobne nebude alergia. Naozaj by som to musela vidieř.
    Krabicové trvanlivé mlieko v žiadnom prípade nie je vhodné pre deti. Ak už nepije umelé mlieko, formulu, tak musí piř čo najčerstvejšie mlieko, určite nie trvanlivé!!!!!!!!!!!!!! A nie nízkotučné!!!!!!!!!
    Sudokrém je ochranná mastička / pred zapareninami/. Vyrážky ktoré popisujete buď nevyžadujú žiadnu liečbu, ak sú určitou zmenou kože, ktorá je vrodená a nedá sa nič robiř/ alebo liečebné mastičky, poděa toho akú diagnózu stanoví lekár.

  • červené flaky

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pani doktorka,
    mám polročného synčeka,papá materské mlieko a už aj mäsovo -zeleninové príkrmy.Minulý týždeň sme boli u kožnej,lebo malý mal po celom telíčku také červené bodky,najprv sme to ukazovali pediatrovi,ktorý povedal že s tým netreba nič robiť,ale kedže sa mu to stále viac šírilo išli sme ku kožnému.Dostali sme tri veci,Oilatum kúpelové aditívum,mastičku na premastenie,ktorú nám robili v lekárni a ešte jednu mastičku tiež robenú v lekárni s prídavkom ichyolu a hydrokortizonu.Názvy mastičiek nepoznám.Tie červené bodky mu pomaly začínajú ustupovať,ale teraz sa mu zase objavujú také v strede biela bodka a okolo červené,vyzerá to ako štipanec,ale komáre nemáme,zjavuje sa mu to hlavne na tváričke a ručičkách,príde to z ničoho nič a po takých 15 až 20 minútach to zmizne.Všímam si že posledné tri dni si strašne žmolí očká.Vecičky mu perieme v detskej Lovele,neumývame ho žiadnym mydlom,ničím,iba čistou vodou alebo mu dáme do kúpeľa to aditívum,kúpeme ho každý deň,pretože sa veľmi potí,v byte vôbec nekúrime a napriek tomu tu máme strašne teplo.Neviem či s každodenným kúpaním robíme dobre ,vychádzame asi zo seba,že keby sme sa mali my kúpať každý druhý deň a byť spotený asi by to bolo nepríjemné,neviem preto ako sa cíti bábätko.Malý sa totiž neskutočne rád kúpe.Neviete mi prosím poradiť čo by mohli znamenať tie ako keby štipance?Príkrmy už dávame také tri týždne,zelenina bola vždy s odstupom 3 dní,nikdy mu nič nebolo,ale takéto problémy sme nemali ani keď ešte pil výlučne iba mliečko.Podávaná zelenina.....mrkva,zemiak,brokolica,karfiol,kaleráb,tekvica a morčacie mäso.Žiadny zeler ani petržlen.V mojej strave sa tiež neobjavuje zeler,petržlen,ani čokoláda,paradajka,ani jahody,či oriešky.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kúpanie každý deň nie je problém, mastičky na liečbu aj premasřovanie máte.
    Už v tomto veku sa může prejaviř alergia, čomu by nasvedčovalo šúchanie si očiek a aj uvedené prejavy na koži. Niekedy je veěmi řažké zistiř alergén. Treba sledovař, či ho uvedené prejavy na koži svrbia. Prejavy je potrebné konzultovař s vašim detským lekárom a vystopovař, čo by mohlo byř ich príčinou. Niekedy to může byř strava matky / ryby napríklad, alebo dary mora, suši, riasy v strave a podobne/ ale aj kúpeě alebo použité prášky / aj lovela/ alebo aviváž / tú nie je dobré používař u detí vůbec/.

  • atopický ekzém

    , Autor: re

    Dobrý deň prajem! Moja dcérka (1,5 roka) má už od augusta pretrvávajúci ekzém po celom okolí úst. Niekedy taký mokvavý a niekedy celkom suchý. Pravidelne navštevujeme kožnú ambulanciu, ale lekárka nám len obmieňa rôzne steroidné mastičky, po ktorých ekzém síce zmizne, ale do dvoch troch dní je naspäť. Nechcem jej stále na kožu na tvári dávať tak silné mastičky aby jej nepoškodili napr zrak alebo zdravú kožu, preto mi jedna známa zdravotná sestra zohnala pravú domácu konopnú masť, ktorá je vraj na ekzém dobrým liečivom, ale obe si nie sme isté, či je vhodná pre takéto malé dieťa. Chcela som sa preto opýtať, či by som jej túto mastičku mohla dávať? A ak áno v akom množstve, respektíve ako často natierať?.......Ekzém dcérka dostala pár dní po tom ako sme sa vrátili z dovolenky z termálneho kúpaliska. Preto sa chcem ešte opýtať, či je možné, že tam mohla dostať do tela od iných ľudí nejaké baktérie a či je možné urobiť nejaké dodatočné vyšetrenia aby sa zistilo, prečo sa ekzém stále vracia? Aj od narodenia do cca 1 roka mávala pravidelne atopický ekzém ale prevažne na brušku a nohách a to len mierny, na ktorý zaberala najčastejšie modrá indulona alebo detská nieva, rozrábané mastičky sme nemávali často.....a potom po roku sme sa ho zbavili celkom až teda do toho augusta odkedy ho má len na tvári a nikde inde a stále sa vracia. Naozaj mám chuť vyskúšať tú konopnú masť, ale bojím sa, že pre také malé dieťa nebude vhodná. Poraďte mi prosím. Ďakujem veľmi pekne za ochotu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    jeden a pol ročné dieťa nepatrí do termálneho bazéna, to ste dúfam touto zlou skúsenosťou zistili!!!!!!!!!!
    Jedná sa pravdepdobne o periorálnu dermatitídu, ktorá môže byť spôsosbená aj baktériou, preto by som na začiatok dala mastičku s antimikrobiálnym účinkom : fucidin 2 x denne cca týždeň. Je potrebné vyradiť zubnú pastu s fluórom, sú to skoro všetky okrem jednej weledy. Po preliečení antibiotikami odporúčam bioderma perioral alebo ictamo pro, eventuálne obklad olivovým olejom. Skúsenosti s konopnou masťou nemám žiadne, preto nemôžem v tomto zmysle nič poradiť.

  • Jačmeň???

    , Autor: mina12

    Dobrý večer p. doktora. Mám 4 mesačného synčeka (ale pre úplnosť informácií, narodil sa nám v 35tt) a dneska ráno sme zaregistrovali začervenané bielko v kútiku ľavého očka. Najskôr sme si mysleli, že mu to prejde, že mu iba tlak popraskal cievku pri grckaní, či kašlaní (kvôli slinkám)keď si slabo zavrel očko. No neskôr počas dňa sme si všimli, že mu očko viac slzí a tvoria sa mu škamričky v očku aj počas dňa. A tak sme si uvedomili, že to môže byť poprídape aj začiatok tvorby jačmeňa. Tak nakoľko ho plne kojím, tak som mu do očka nastriekala materské mlieko (veľa som počula, že materské mliečko je najlepší liek na všetko).
    Tak sa Vás chcem opýtať, či to vážne môže byť ten jačmeň a či bude postačujúce mu do očka striekať to materské mlieko alebo či máme ísť k detskému pediatrovi, aby mu poprípade predpísal nejakú mastičku???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nemá jačmeň ale pravdepodobne zápal spojiviek, ktorý môže byť aj bakteriálny a je potrebné ho liečiť antibiotickými kvapkami / deťom nedávame mastičky!!!/. Kvapky vám musí predpísať lekár.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: