Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Libenar

    , Autor:

    Dobrý deň, v prenatalnom balíčku sme mali kvapky libenar. Začala som to malej od narodenia párkrát do týždňa kvapkat a následne som jej odsala hlieny odsávačku. Nie každý deň. Problém ale je, že som používala v priebehu mesiaca len jednu ampulku. Dnes Som sa Dočítala, že ampulka sa musí po 48hod vyhodiť. V pribalovom letáku bolo uvedené len, že sa nema používať, keď je ampulka otvorená alebo poškodená. Ja som to pochopila tak, že keď náhodou nájdem v škatuľke otvorenú alebo poškodenú ampulku, nesmiem ju používať. Teraz mam strach, že som mohla môjmu 6 tyzdno. bábätku ublížiť. Mam podniknúť nejaké kroky? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite ste mu neublížili, to by sa už prejavilo. Ale pokiaľ dieťatko je zdravé, dýccha cez noštek, nemusí púšťať prsník pri pití, nie je dôvod odsávať hlieny!!! Libenar môžete použiť aj každý deň na zvlhčenie sliznice nošteka, následne jemne len z kraja odstrániť nosnou tyčinkou s vatičkou hustejší soplík a nič viac.

Podobné otázky

  • Vyrusove ochorenie

    , Autor: Mata1997

    Dobrý večer. Dcérka má 11 mesiacov a zatekaju jej hlieny a stoho kašle. Dávam jej ambrobene, calcium, a libenar, nasivin do nosteka, aj sa jej snažím oddávať sopliky ale nezabera to. Cez deň sa to dá ešte niako ustáť ale akonáhle si ide večer ľahnúť začne ju dusiť a strašne kašle nemôže preto vôbec spat. Pani doktorka nám poradila fenistil kvapky ale vôbec jej nezaberajú. Poradili by ste mi niečo účinné čo by jej uľavilo v noci a ona sa mohla trošku vyspať? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ambrobene by som určite nedávala. Treba jej dať vlhký froté ručník k postieľke, dalo by sa aj podložiť predné nohy postieľky aby spinkalal vo zvýšenej polohe. Na noc 10 kvapiek fenistilu a cez deň 3x 10 kvapiek sinupretu. Do nošteka viackrát denne alliamare a na noc nasivin 0.01% jeden vstrek

  • Soplik v nose

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pani doktorka, synček má 3 týždne a raz za cca 3-4 dni počujem, že ma v nošteku soplík. Tým ručným odsávačom vyberiem z jednej nosnej dierky taký tuhý žlto-zelený soplík a to je všetko. Dýcha sa mu dobre, len proste raz za čas toto mu vytiahneme z nosa. Je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je. To nie je choroba to je hlien, ktorý sa tvorí, aby chránil sliznicu dýchacích ciest a v suchom prostredí vyschne, potom tam trvale prúdi vzduch tak sa rozkmitá a je to počuť. Zodvihnite predné nohy postieľky, aby ležal s hlavičkou vyššie a nad postieľku spravte vlhký stan: dajte nad ňu vlhkú osušku alebo plachtu, Dajte do nošteka libenar alebo starimar,

  • Calciovi sirup

    , Autor: Sam1111

    Dobrý deň máme ...17 dní a sme zachripnuty , lekárka nám kázala calciovi sirup do striekačky 1krat denne 1,5ml .. kúpila som obyčajný komunistický sirup... A mám obavy či som kúpila správny ďakujem. Alebo treba kúpiť nejaký s tých sladkých?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie ten bežný calcium chloratum fialovo zelený je najlepší.
    Odporúčam aj zvlhčiť prostredie - nad postieľku vlhký froté ručník alebo plachtu a do nošteka libenar. treba pozrieť, či dieťatko nemá v pusinke biele povláčiky, teda tzv. žabku. V takom prípade treba navštíviť lekára a liečiť žabku liekom diflukan

  • Pučenie novorodenca

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň,

    môžem Vás poprosiť o radu? Máme 5 týždňové dievčatko a posledné 2 týždne nám začalo počas spánku, ale aj v bdelom stave pučiť, tlačiť, červenať sa a niekedy aj trochu chrčať.
    - Jedná sa o koliky?
    - Vieme mu nejako uľaviť?
    - Môžeme tak malé dieťa odsávať z nošteka?

    Veľmi pekne ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odsávať z nošteka, pokiaľ nemá nádchu, ktorá by bránila v dáchaní cez noštek nie je potrebné. Môžete noštek zvlhčiť fyziologickým roztokom libenar alebo sterimarom baby.
    Pučenie nie je ani kolika ani iné patologické správanie dieťatka. Má takmer stále plné brušku / čo počas pobytu vo vašom brušku nemala / niekedy môže mať pocit, akoby bola prejedená, tak sa snaží to nejako vyriešiť, nuž sa pučí, ochká, rada by si odgrgla ale vždy to nejde, alebo potrebuje sa vyprdkať alebo vykakať a nie vždy jej to ide. Sú to normálne prejavy zdravého dieťatka, je také hlučnejšie ale netreba to vôbec riešiť.

  • solux u 3mesacneho babatka

    , Autor: minka113

    Dobry den.Je vhodne u trojmesacneho babatka pri bielych soplikoch a kasli pouzivat doplnkovu liecbu soluxom? Ak ano,kolko minut staci? Neuskodi mu to?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    NIE Je to potrebné ani vhodné. Treba mu zvlhčiť noštek libenarom alebo sterimarom a zvlhčiť okolité prostredie, stačí nad postieľku vlhká plachta alebo osuška.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: