Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Umele mlieko

    , Autor: evelynne

    Dobry den, syncek ma 14 mesiacov, doteraz bol dojceny, ale uz citim, ze nemam moc mliecka, vobec sa mi uz nenalievaju prsia odkedy som prestala kojit cez den (na radu lekarky, lebo maly nepriberal, tak aby papal normalnu tuhu stravu). Kojim ho rano, pred spanim a v noci (max. 2x), ale on uz len tak parkrat rano a vecer potiahne a koniec, jedine v noci sa mi zda, ze vypije viac. Chcem sa spytat, je potrebne ak uz v blizkej buducnosti prestanem kojit nahradit to umelym mliekom? Lebo vsade citam, ze ak dieta prijima mliecne vyrobky, ze to staci a ziadne UM nepotrebuje. Nas maly zje kazdy den chlebik s maslom, cely biely jogurt a vecer ma mliecnu kasu. Staci to alebo mam davat aj UM? Nie je lepsie prijimat tie vitaminy v strave ako ich umelo davat v umelom mlieku? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Umelé mlieko nie je žiadna "umelotina", je to kravské mlieko uprvené pre konzumáciu detí v určitom veku. Takže nie je potrebné mať z neho obavy. ja odporúčam ako mliečnu porciu do troch rokov podávať toto umelé mlieko, hovoríme mu formula. Do varenia je možné samozrejme použiť bežné mlieko a smotanu.
    Ak má dieťa hodnotnú stravu, teda cca 200 až 250 gramov mäsa na týždeň, vajce, mliečne výrobky, mliečnu kašu, strukovinu, ovocie, zeleninu, nemusí mlieko ako samostatnú porciu konzumovať.

Podobné otázky

  • Plač zo spánku

    , Autor: Daduu

    Dobrý deň, moja štvormesačná dcéra sa zhruba posledné tri týždne nad ránom veľmi často budí silným plačom (neprisudzujem to očkovaniu ale začalo to v tom období). Nezobudí sa úplne, očká zavreté a plače. Niekedy pomôže ju len otočiť na bok, inokedy nie, mysleli sme si, že je to bruškom, občas jej odídu pri tom plači vetry ale keď sme masírovali bruško alebo použili rúrku, tak to nepomohlo (predtým sa budila kvôli bolestiam a rúrka pomohla ale aj plač bol iný). Dovtedy spala v postieľke, teraz spí pri nás aby som vedela rýchlo reagovať, pritúliť ju ale sama som z toho nedostatku spánku úplne vyčerpaná. Dcéra je dojčená, nepoužívame žiadne kvapky (babycalm, sabsimplex) mala som pocit, že je to s nimi ešte horšie, pije čisto iba materské mlieko a večer má fľašu umelého, tak fungujeme od narodenia pretože večer jej iba moje nestačí. Je teraz v období, kedy potrebuje všetko strčiť do pusy a žužlať. Tak sa na vás obraciam, čo by mohlo byť príčinou? Mohlo by to byť spôsobené vývojom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som jej hlavne nedávala večer umelé mlieko. Radšej si odpoludnia ľahnite s ňou, oddýchnite si, určite sa množstvo mlieka večer upraví. Alebo ju nakojte viackrát pred spaním, vždy z oboch prsníkov.
    Neviem v tomto veku príčinu tohoto stavu inú, ako že nad ránom má bolesti bruška z iného mlieka.

  • Umelé mlieko

    , Autor: Claudi2021

    Dobrý deň,
    Dcérka ma o chvíľu 16 mesiacov je na UM Sunar AR&Comfort 2, chcela by som jej mliečko zmeniť keďže reflux už nemá a z tejto rady číslo 3 nie je. Ale odmieta mi ostatné mlieka, skúšala som Hipp, Hami, Sunar complex, kendamil, každé vypľula a rozplakala sa. S papanim problém nemá, snažím sa aby mala pestrú stravu ale chcem aby mala UM čo najdlhšie a krabicové mlieko z obchodu určite nechcem dávať. Čítala som, že sa môžu zamiešať dve um dokopy najprv 50:50 a postupne pridávať viac nové mliecko nech si postupne zvykne na nové. Je to správne ? Bojím sa aby som jej neuškodila. Ďakujem, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete postupným zmiešavaním alebo striedaním oboch mliek prejsť na nové mlieko. je veľmi správne, že budete do troch rokov dávať umelé mlieko, formulu.

  • Umelé mlieko

    , Autor: Diana3210

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Mám doma 3 mesačne bábätko ktoré si posledný týždeň pýta v noci jesť každé 3 hodiny, zje 150-180ml stále. Je na umelom mlieku Nutrilon comfort&colics. Je to v poriadku že sa tak často budi na hlad? Je možné že mu nestačí konkrétne mlieko? Dovtedy sa budil iba raz, občas sa stalo že prespal celú noc. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    neviem odpovedať, musela by som vedieť hmotnosť a potom viem napísať koľko mlieka má za 24 hodín vypiť.

  • Stolica

    , Autor: Nataly1

    Dobrý deň prajem pani doktorka.
    Chcela by som sa Vás opýtať. Mame doma 7tyždňového synčeka. Je kojený, no zároveň ho musím dokrmovať, pretože mu moje mliečko nestačí. Dokrmujeme ho Nitrilonom Advanced.
    A teraz k problému. Ako často má mat stolicu takto dojčené aj dokrmované bábätko? Naposledy nemal stolicu 3dni, no deň pred vykakaním dosť plakal. Teraz sa to opakuje, už tretí deň nemá stolicu, no vetry má pravidelné a sú bezbolestné. Chcela by som sa opýtať či je to normálne alebo mame skúsiť zmeniť umelé mlieko? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne by som žiadne umelé mlieko nedávala. Nemáte dosť mlieka, lebo prikrmujete. Zväčša je to tak. Treba kojiť 8 až 20 krát denne, na požiadanie dieťatka. Nikdy mu nedať len umelé mlieko, to dávať len vtedy, keď naozaj papal hodinu, vystriedali ste aj dvakrát, trikrát prsníky a stále je hladný.
    Mlieko by som určite umelé z ainú značku nemenila.
    Solicu môže mať dieťatko v tomto veku aj 1x za 10 dní. Všetko z miečka spotrebuje, nemá zbytky.

  • Kozie mlieko

    , Autor: MMartinaMM

    Dobry den, rada by som sa opytala na Vas nazor na kozie mlieko. Dcere 18m sme zacali uz druhy tyzden davat pred spanim kozie mlieko. Doteraz bola dojcena. Hladali sme nahradu za MM, a neprislo mi vhodne davat jej UM, kedze doteraz ho nepotrebovala. Okedy ale dcere davame kozie mlieko, zapeka ju a mava problemy so stolicou. Stolicu ma sice kazdy den, aj viackrat do dna ale uplne tvrdu a zacala odmietat chodit na nocnik, vidiet ze sa niekedy pri stolici trapi. Zacala som mlieko aj riedit ale problem pretrvava. Stravu ma pestru (vlaknina, ovocie, zelenia, dostatok tekutin). Mame pristup k domacemu kravskemu aj koziemu mlieku z overeneho zdroja. Uprednostnila som kozie, kedze sa mi zdalo vhodnejsie ale rada si necham od vas poradit. Ako prosim Vas nahradit MM, aby dcere nic nechybalo? Mlieko vyžaduje len pred vecernym zaspavanim a niekedy 1x v noci. Dakujem velmi pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kozie mlieko a žiadne neupravené mlieko deťom do troch rokov neodporúčam. To, že kozie mlieko je lepšie ako kravské alebo umelé mlieko, ktoré je vytvorené na báze kravského mlieko je ťažký mýtus zavádzajúci matky a dobrý len pre toho, kto to kozie mlieko predáva. Kozie mlieko nemá proti kravskému žiadne benefity, býva často zdrojom infekcie, hlavne napríklad kliešťovej enecphalititdy. Nemá dostatok bielkovín. Okrem toho nie je vhodné pre deti s alergiou kravského mlieka, pretože alergia je tam skrížená aj s kozím. A už vôbec nemá význam pri neznášanlivosti laktózy, lebo tá je tam tá istá ako v kravskom mlieku! Vo veku do troch rokov jednoznačne odporúčam mlieko ako mliečnu porciu vo forme umelého pokračujúceho mlieka, formuly.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: