Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • predkozka

    , Autor: adel07

    Dobry den p. doktorka, prosim Vas mojmu 11 mesac.chlapčekovi islo stahovanie predkozky celkom dobre,bol chory mal ATB a od toho casu sa mu predkozka neda stiahnut a nasilu to nechcem skusat,ako mam postupovat teraz dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V totmto veku chlapcom ešte bežno predkožku nesřahujeme. Nemusíte to robit ani vy a už vůbec nie na silu. Pri ročnej alebo 15 mesačnej prehliadke na to upozornite lekára / vačšina z nás to kontroluje/ a poraďte sa ako to robit.,

Podobné otázky

  • Zapaleny pipik

    , Autor: Misela1985

    Dobrý deň pani doktorka mam 2.5 ročného syna mali sme problémy so sťahovaním predkožky v decembri sme boli u urologa ten mu to stiahol a dal nam framikoin masticku že stým máme pri sťahovaní potierat do stvrtka bolo všetko v poriadku no vo štvrtok sa vrátil syn od svokry s tým že ho bolí pipik keď mu to sťahujem ma začervenany žaluď povedala by som že zapálený a okolo sa mu tvorí taký akoby biely povlak keď mu to umývam vravi že boli no neplače. Môžte mi poradiť ako to ošetrovať aby sa to zahojílo a nemuseli sme isť k lekarovi? (malý sa strašne lekara boji) Mám naďalej natierať žaluď framikoinom? Či môžem kúpať v harmančeku? Alebo ako mam postupovat? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste dvakrát denne repíkový kúpeľ a potom stiahnuť predkožku ako sa dá a aplikovať framykoin, robte to týždeň, určite sa to zahojí. POZOR: predkožka sa musí vždy naspäť pretiahnuť cez žaluď, ak by ste to nevedeli spraviť a ostane pretiahnutá a žaluď odhalený, je potrebné hneď navštíviť lekára.

  • Stahovanie predkozky

    , Autor:

    Pani doktorka, prosim vas aky by mal byt postup v pripade, ze v tom 15. mesiaci, ked by sa malo postupne zacat so stahovanim predkozky, to vobec nejde? Ked ju skusime stiahnut, sa tam vytvori len velmi mala strbinka, ale vobec "nehrozi", ze by sa to podarilo pretiahnut cez zalud.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odporúča sa použiť krém s kortikoidom, nebojte sa toho, neplalikuje sa to priamo na genitál ale mamiča si to aplikuje na prsty, korými potom masíuje predkožku, chvíľu, cca dvakrát denne, robí sa to aj dv tri mesiace a postupne sa stiahne predkožka koľko sa dá, ide to pomaly ale vždy viac a viac. Nieked to týmto spôsobom predkožku neuvolní, potom sa konzultuje urológ.

  • stahovanie predkozky

    , Autor: mima268

    Dobry den pani doktorka....prosim vas o radu lebo som zufala....dnes som bola s jedenast mesacnym syncekom na rocnom ockovani....pani doktorka mu aj prvykrat stiahla predkozku zprva jej to neslo ale potom nasilu sa jej to podarilo co sa maly aj strasne rozplakal....mne kazala ze mu to mam vzdy po kupeli stahovat ale ze nie ako ona nasilu len pokial sa da....no hned vecer po prehliadke mal maly pipik zapaleny taky cerveny ako keby tam mal krv....ja som ho len rychlo osprchovala lebo mal trosku zvysenu teplotu tak som neccela aby sa kupal....neviem co mam robit nazory aj urologou su rozne...jedni ze sa nedotykat druhi ze stahovat....ako sa ma z toho amamicka vysomarit....co by som mu mala dat na pipika? V repiku ho okupem ale je aj nieco ine? A mam teda stahovat alebo nie? S malym mame dost problemov narodil sa skor a priduseny ma hypertoniu jednoducho ak este mame mat problemi s tymto tak ma prepacte za vyraz ale porazi.....dakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každý lekár má svoje spôsoby riešenia rôznych situácií. Ja určite nasilu predkožku nepreťahujem. Jednak je to bolestivé, jednak sa tým vytvoria ragády, niekedy až krvácajúce a môžu byť vstupnou bránou infekcie, V tejto chvíli sú na mieste kúpele v repíku dvakrát denne, potom aplikovať do oblasti predkožky, aj keď sa nepretiahne ophtalmoframykoin. Keďže už predkožka stiahnutá bola a oblasť genitálu sa upokojí naozaj môžete predkožku jemne pri kúpaní preťahovať, ale naozaj len koľko sa dá.

  • návšteva urológa

    , Autor: jankachmelova

    Dobrý deň, pediatrička poslala môjho syna po prehliadke v 2.-roku ku urológovi z dôvodu, že sa mu celkom nedá stiahnuť predkožka. Nemá problém pri močení ani žiadne iné problémy. Je to v tomto veku už potrebné riešiť alebo to stačí neskôr. Počula som na túto tému toľko rôznych názorov, že mi je ťažko sa rozhodnúť. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je možné to riešiť, pretože zväčša sa to už samé neupraví, ak sa jedná o fimózu.

  • Preťahovanie pipíka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 18 mesačného synčeka. Pravideľne chodíme do poradne, kde mu pani doktorka vždy preťahuje pipíka. Ja som mu to ale nikdy nerobila tak nasilu ako ona, nemala som na to odvahu keď som videla ako malý plače pri tom a ani som to nechcela. len pri kúpaní som pipíka sem tam máliličko stiahla a poumývala.
    Keď sme boli v poslednej poradni, malý mal rok, doktorka mu to znovu kontrolovala. Najskôr povedala že mu to nejde pretiahnuť, no potom pritlačila ešte viac a zišlo mu to, povedala že je všetko ok, no malý zase plakal, potom aj pri každom cikaní.
    Odvtedy nemá rád keď mu pri hygiene chytám pipíka.
    Chcela by som sa teda spýtať, či je možné, že už viackrát pretiahnutá predkožka sa môže znova tak zúžiť, že len s tažkosťou sa dá stiahnuť? Lebo ke´d ho aj teraz umývam, mu to nejde už vôbec, no pred tým to išlo aspoň trochu...
    Doktorka nám napísala ďalšiu poradňu až v 3 rokoch, tak sa preto pýtam, nechcem to zanedbať, neviem teda či mám alebo nemám riešiť že to predtým išlo a teraz to nejde... Môže sa stať že mu to teraz zrastie úplne a nebude sa to dať vôbec stiahnuť?
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fimóza je u chlapcov fyziologická. Pokiaľ mu nerobí ťažkosti v zmysle zápalov, nemusí sa riešiť. Je ale dobré, pokiaľ sa pri kúpaní skúša predkožka pretiahnuť, pokiaľ sa dá, nie silou a urobí sa dôkladná hygiena. Pokiaľ sa to robí nasilu, môže sa niekde natrhnúť a urobia sa zrasty a potom to nejde. Ak s tým máte problémy a nevidel Vás ešte urológ, tak sa objednajte, skontroluje malého a vysvetlí Vám presne starostlivosť o fimózu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: