Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • potenie

    , Autor: mima268

    Dobry den pani doktorka prosim vas chcela by som sa spytat na mojho skoro jedenast mesacneho synceka....zatial sa len plazi a ma neuplny krizovy vzor je to problem? A teraz ma najviac trapi to ze ako sa zacal plazit viac cika aj ked s pitim je to unho ubohe snazim sa mu davat vzdy po nejakom case lyzickou kedflasku nema a strasne sa poti ale tak ze je velmi slany....trapi ma ta slanost....obliekam ho primerane oocasiu a kupem kazdy vecer...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neúplný krízovy vzor neviem presne čo sa tým myslí. Plazenie v tomto veku často býva spôsob presúvania, nie je vhodné ho dávať do chodítka ani učiť chodiť po dvoch. Musí však byť na drsnej podložke, aby mal medzi kolienkom a podložkou odpor, len tak sa potupne naučí aj liezť po štyroch.
    Deti sa v tomto veku bežne viac potia, hlavne na hlavičke, Pot býva v určitom zmysle slaný, pretože soľ obsahuje. Ak myslíte na ochorenie typické slaným potom, toto ochorenie má aj iné prejavy, ktoré by sa pravdepdobne v tomto veku už prejavili. Ale samozrejme je možné, že aj nie. Ak máte podozrenie na akúkoľek poruchu, odporúčam konzultovať vášho lekára, povedať mu svoje pozorovania a on bude pokračovať vo vyšetrovaní. Na Slovensku je niekoľko centier, ktoré chloridy v pote vyšetrujú a takéto ochorenia diagnostikujú.- V Bratislave je to v Podunajských Biskupiciach.

Podobné otázky

  • Potenie

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň prosím Vás pekne moja dvojročná dcéra sa veľmi potí, teda pri aktivite aj doma keď veľa beha salie sa ma mokru hlávku akoby vyšla to sprchy, no ale problém je teraz v tom ze je vonku zima a aj napriek tomu ze ju radšej slabšie oblečiem, je celá mokrá dopotena aj pod čiapkou, je nepíše dňa beha aj vonku vymýšľa a j asa bojím už aj chodiť s nou von aby nechytila dáky zápal pľúc alebo niečo, poraďte je to on alebo co mam robiť? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    potenie niekedy býva problém. Skúste ju cibuľovito oblikať a vždy pridať alebo ubrať oblečenie podľa teploty v prostredí, kde sa nachádza. Nesmie však prechladnúť. Lokálne jej skúste dávať nejaký krém alebo tekutý púder s taninom, poradia vám v lekárni. Napríklad excipial deo forte. Ak bude neprimerané potenie pretrvávať, poraďte sa s lekárom.

  • nadmerne potenie a pukanie v kostiach

    , Autor: zt

    Dobry den, u môjho 9,5 mesacneho syna stale pretrvava pukanie v kostiach (ramennych, chrbta, stehennych) a tiez stale pretrvava nadmerne potenie. Na pukanie pediater povedal, ze to prejde, zatial ale neprechadza a to potenie sa mi vôbec nepaci, pretoze vetram, mame chladno, syn ma na noc obleceny overal s dlhym rukávom, ale prikryvam ho len plienkou alebo tenkou dekou. Este stale je aj kojeny, a vzdy pocas dopoludnajsieho a odpoludnajsieho spanku sa spoti a tiez tesne pred zaspatim a pocas spanku v noci (hlavne prve 2-3 hodiny). Poti sa na hlavicke, cielku, za a nad uskami, na krku, na ramienkach a aj vpredu na hrudi takym studenym potom. V lete 18.06. vazil 8,05 kg a teraz 10.09. vazil 8,7 kg a meral 77cm. Zda sa mi, ze za tie takmer 3 mesiace malo pribral, este nelozi a na nozicky sa nestavia, lozi asi 4 dni a to takym spôsobom, ze sa pritahuje rukami a nohy zatial velmi nezapaja. Aj ked mi mozno napisete, ze je ma dobru vahu, ale vazi asi tak ako 7-8 mesacne deti a aj tie nozicky ma take chude a celkovo je taky chudsi.
    Poprosim o poradenie nejakých potravin, z ktorých by zmohutnel a spevnel. A tiez sa chcem spytat na masko, ked budem varit (doteraz som davala Hipp kuracie, morcacie, hovadzie...), kedze denna davka maska na obed je odporucanych cca 40 g, to sa mysli uvarených? Alebo si navazim 40g surového a to uvarim a take podavam? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäso 40 až 50 gramov surového.l
    Deti sa v tomto veku potia, treba lenzabezpečiť, aby neprechládli, teda aby ich spotených neprefúkol chladný vzduch.
    Nezabúdajte podávať vitamin D, jeho nedostatok môže byť tiež príčinou potenia.
    K hmotnosti dieťatka a výzoru sa neviem vyjadriť, musela by som ho vidieť.
    V strave má mať: ráno mlieko, potom môže dostať dopoludnia ovocnú desiatu, mohol by tam mať malé množstvo piškóty, nie vaječnej. Na obed mäsosozelninový príkrm. Odpoludnia mlieko, večer pred kúpaním kašu / obilninovú, zemiakovú/ a niektoré deti chcú ešte tesne pred spaním mlieko. Po deviatom mesiaci môžete ráno namiesto mlieka podať jogurt: biely alebo od firmy, vyrábajúcej mliečnu výživu. Od ôsmeho mesiaca podávame dvakrát týždenne žĺtok, ale nevynechávame mäso!
    Sledujte hmotnosť dieťatka a podľa prírastku ale aj chuti k jedlu dieťaťa sa poraďte pri nejakých ťažkostiach s vašou lekárkou.

  • Potenie

    , Autor: jana267

    Dobrý deň.
    Mam 4 mesačné dievčatko. V posledných dňoch sa v noci začala potiť. Teplotu nemá. Jej teplota je 36.7 až 37.0. Oblečená je v bavlnených dupačkách a podbradníku a v spacom vaku, ktorý ma vnútornú a vonkajšiu podšívku z bavlny. Čo to znamená.
    Ďakujem za odpoveď.

  • Potenie

    , Autor: jana267

    Dobrý deň.
    Mam 4 mesačné dievčatko. V posledných dňoch sa v noci začala potiť. Teplotu nemá. Jej teplota je 36.7 až 37.0. Oblečená je v bavlnených dupačkách a podbradníku a v spacom vaku, ktorý ma vnútornú a vonkajšiu podšívku z bavlny. Čo to znamená.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčša toto potenie prichádza až neskôr, okolo roka, je to hlavne v oblasti hlavičky. Prehodnoťte, či nie je v byte veľmi teplo, bežná teplota by mala byť okolo 22 st. C, na kúpanie okolo 25 st. C a na spanie stačí okolo 18 až 19 st. C. Samotné potenie , ak je dieťatko inak v poriadku, neznamená žiaden chorobný príznak.

  • potenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 3,5 mesačnú dcérku, ktorá sa veľmi potí. Nožičky aj ručičky má úplne mokré, ako keby sa máčala vo vode. Má to stále aj cez deň aj v noci. je to normálne? A je lepšie ked má ponožky alebo nie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V takomto pripade je hlavne potrebne zabezpecit, aby spotene dieta nezachladlo a neochorelo. Ne potrebuje poonozky. Skuste tanno hermal lotion, v tenkej vrstve hlavne na koncatiny

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: