Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nadmerne potenie a pukanie v kostiach

    , Autor: zt

    Dobry den, u môjho 9,5 mesacneho syna stale pretrvava pukanie v kostiach (ramennych, chrbta, stehennych) a tiez stale pretrvava nadmerne potenie. Na pukanie pediater povedal, ze to prejde, zatial ale neprechadza a to potenie sa mi vôbec nepaci, pretoze vetram, mame chladno, syn ma na noc obleceny overal s dlhym rukávom, ale prikryvam ho len plienkou alebo tenkou dekou. Este stale je aj kojeny, a vzdy pocas dopoludnajsieho a odpoludnajsieho spanku sa spoti a tiez tesne pred zaspatim a pocas spanku v noci (hlavne prve 2-3 hodiny). Poti sa na hlavicke, cielku, za a nad uskami, na krku, na ramienkach a aj vpredu na hrudi takym studenym potom. V lete 18.06. vazil 8,05 kg a teraz 10.09. vazil 8,7 kg a meral 77cm. Zda sa mi, ze za tie takmer 3 mesiace malo pribral, este nelozi a na nozicky sa nestavia, lozi asi 4 dni a to takym spôsobom, ze sa pritahuje rukami a nohy zatial velmi nezapaja. Aj ked mi mozno napisete, ze je ma dobru vahu, ale vazi asi tak ako 7-8 mesacne deti a aj tie nozicky ma take chude a celkovo je taky chudsi.
    Poprosim o poradenie nejakých potravin, z ktorých by zmohutnel a spevnel. A tiez sa chcem spytat na masko, ked budem varit (doteraz som davala Hipp kuracie, morcacie, hovadzie...), kedze denna davka maska na obed je odporucanych cca 40 g, to sa mysli uvarených? Alebo si navazim 40g surového a to uvarim a take podavam? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäso 40 až 50 gramov surového.l
    Deti sa v tomto veku potia, treba lenzabezpečiť, aby neprechládli, teda aby ich spotených neprefúkol chladný vzduch.
    Nezabúdajte podávať vitamin D, jeho nedostatok môže byť tiež príčinou potenia.
    K hmotnosti dieťatka a výzoru sa neviem vyjadriť, musela by som ho vidieť.
    V strave má mať: ráno mlieko, potom môže dostať dopoludnia ovocnú desiatu, mohol by tam mať malé množstvo piškóty, nie vaječnej. Na obed mäsosozelninový príkrm. Odpoludnia mlieko, večer pred kúpaním kašu / obilninovú, zemiakovú/ a niektoré deti chcú ešte tesne pred spaním mlieko. Po deviatom mesiaci môžete ráno namiesto mlieka podať jogurt: biely alebo od firmy, vyrábajúcej mliečnu výživu. Od ôsmeho mesiaca podávame dvakrát týždenne žĺtok, ale nevynechávame mäso!
    Sledujte hmotnosť dieťatka a podľa prírastku ale aj chuti k jedlu dieťaťa sa poraďte pri nejakých ťažkostiach s vašou lekárkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: