Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • casta stolica

    , Autor: gorgiina

    Pani dokorka prosim vas je normalne ze maly mi zacal kakat aj 3 x denne, raz rano a 2 x poobede po prikrme ..vzdy zje okolo 200 g masovo zeleninoveho prikrmu...stolica je taka zlto zelena...nie hlienova ani vodova, taka kremova viac menej....neznamena to, ze mu ten prikrm len preleti zaludkom a telo nic nespracuje ked tolko kaka? Od kedy by ste doporucili zacat s ovocim, kasami a lepkom ak som ako matka alergicka? Pocula som vraj je dobre davat korku z chleba aby si maly zvykol na lepok ale neviem ci uz sme to nepremeskali v 6tich mesiacoch :( Dakujem velmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste ako je dieťatko staré. Pokiaľ dieťatko dobre priberá dobre papá, je spokojné, stolica ako popisujete nie je žiaden chorobný príznak a vôbec to nie je potrebné riešiť.
    To, že ste alergička nič nehovorí o tom, kedy začať s ovocím a lepkom. Treba dávať správne ovocie / do roka nie citrusoé plody, nie červené ovocie, len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu/. Mliečne kašu / aj u kojených detí medzi šiestym a siedmym mesiacom, lepok medzi štvrtým a siedmym mesiacom.

Podobné otázky

  • Častá stolica

    , Autor: Sašena

    Dobrý deň, 15m syn je dojčený 2 krát počas dňa, v noci podľa potreby (2-4 krát), počas dňa je normálne s nami, varené domáce jedlo, prispôsobené jemu samozrejme, jogurty, ovocie, piškóty, kukuričné chrumky, pečivo.. asi týždeň pozorujeme 4-5 stolíc denne, stolica nie je vodnata ani hlienova, je mäkká kašovitá, ale nemá žiadne ťažkosti ani bolesti, je veselý papa a pije bez problémov. Tak sa chcem spýtať či je tá stolica bežná takto často??

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku po nástupe na bežnú stravu sa to stáva. Je potrebné sledovať hmotnosť, či pri tejto riedkej stolici riadne priberá, hlavne aby nestrácal na hmotnosti, nechudol. Vhodné je podávať probiotika, Stolica by sa mala behom niekoľkých týždňoch znova ustáliť na dvoch troch denne a byť hustá, ideálne tzv. formovaná.

  • stolica dietata

    , Autor: ivka123

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat na vas nazor,dcerka ma desat mesiacov, papa pekne,viacmenej jej vsetko chuti, 3 x za den jej este davam nutrilon. No stava sa ze niekedy kaka aj 5 krat za den a neviem ci je v poriadku taka casta stolica. Co sa tyka konzistencie, tak je skor tuhsia,nie je hnackovita. Myslite si ,ze je to v poriadku alebo to treba riesit s pediatrickou? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa správnu výživu primeranú tomuto veku / nesolíte, má svoju stravu, všetko varené/, mlieko len umelé, formulu papá dobre / ako uvádzate/ má dostatok tekutín, priberá dobre tak tento počet stolíc nie je dôvodom na obavy. V zásade to môže byť jedna stolica, ktorú vyprázdni na viac krát denne.

  • Častá stolica

    , Autor: marcelino

    Dobry vecer pani doktorka, mame 9 mesacnu dcerku, je kojena + papame prikrmy, ktore jej celkom chutia. Co ma trapi je jej caste kakanie, niekedy je to aj 6 krat za den. Konzistencia nie je riedka, niekedy je toho len naozaj malicko. Treba vyhladat odbornika? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ jej stúpa hmotnosť, nezvracia, správne sa vyvíja, nie je dôvod na rýchle riešenie, odbery, odbornú ambulanciu a podobne. V každomprípade stolicu sledujte, zamyslitesa, či problém nenastal napríklad po nasadení lepku. V každom prípade to povedzte lekárov v najbližšej poradni.

  • Častá stolica

    , Autor: monikaz

    Dobrý deň pani doktorka. Poprosila by som Vás o názor.
    Môj takmer 14 mesačný syn má posledné dni častejšie stolicu. Mával raz-zväčša po raňajkách, iba keď jeden deň nekakal, tak ten nasledujúci deň sa vyprázdnil vždy aj na trikrát po menej. Teraz však má stolicu každý deň, väčšinou dva-trikrát a má dosť "naložené". Ani sa nečudujem,že nepriberá. Za posledné tri mesiace mu váha stagnuje. Je to v norme??
    Samostatne ešte nechodí, len popri nábytku, ale prakticky stále je v pohybe.Stravu má pestrú, kojený bol do roka, od vtedy má ráno a večer sunar; každý deň ovocie, mäsitú stravu, obilniny, biele jogurty alebo chlieb so syrom, večer mliečne kaše a pod. Môže to byť tým, že má vysoký prídel mlieka??
    Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a rady!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že v zásade už papá rodinnú stravu, tak ako ju doma pripravujete. Niekedy trvá, kým si dieťa zvykne na plnú stravu, vädšie kúsky a vyzerá to, ako keby všetko čo zje aj nezmenené vylúčilo. Nie je to však tak, vždy sa niečo aj vstrebe. V tomto veku deti veľa nepriberajú, hlavne sa vyvíjajú ich intelektuálne schopnosti. Ak by však chudol, bol nervózny, nespavý, je na mieste vyšetrenie, zväčša základné laboratórne na odhalenie chudokrvnosti a potom ak je potrebné aj ďalšie vyšetrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: