Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,172 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • balenie na široko

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,

    môj syn má 6 tyždnov, dnes sme boli u ortopéda a robil mu sono klbikov. Povedal nam že je to v poriadku a už netreba baliť na široko. A objednal nás na kontrolu tak o 2-3 mesiace. Všade na internete čítam od mamičiek že balili do 3-4 mesiacov. Mám nadalej aj napriek tomu ze už nemusím baliť na široko či už nemusím? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak lekár povedal, že nie je potrebné balenie naširoko, nemusíte v tom pokračovať. Kontrola je kvôli jadierkam hlavice kosti stehennej.

Podobné otázky

  • Balenie na široko

    , Autor: andy77

    Pekný deň, rada by som Vás pani doktorka požiadala o názor na balenie na široko. Dnes sme ako 3-týždňový boli na kontrole s nožičkami. Lekár sa vyjadril, že je to v poriadku, ale napriek tomu nám kázal baliť na široko (na pampersku jednu látkovú plienku) Je to starší lekár - čo v žiadnom prípade nechcem nejako zhadzovať jeho schopnosti, ale čo poznám ženy a známe (aj niekoľko rokov dozadu) všetkým to odporúčal aj keď sú klby v poriadku.Tak by som rada vedela aj Vás názor na balenie na široko. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Balenie na široko v dnešnej dobe už nie je potrebné, myslím hneď po narodení, pretože vyšetrenie bedrových zhybov robíme veľmi skoro / do jedného mesiaca/ a ak nález nie je v poriadku, lekár určí spôsob a druh liečby: široké balenie, perinku, Pawlíkove remene a podobne, podľa miery postihnutia kĺbov. Ak teda lekár povedal, že je nález v poriadku, bez podozrenia alebo diagnostikovania ochorenia, nie je potrebné balenie naširoko.

  • USG noziciek

    , Autor: adiika

    Dobry den,
    v 4 tyzdnoch sme boli na USG noziciek kde sme dostali ohodnotenie 2a- . Pani doktorka povedala ze balenie na siroko neni nutne. Pre istotu sme boli aj za ortopedom ktory povedal ze je vsetko primerane veku, nie dokonale ale dobre. A ze balenie nam odporuca na mesiac ze ved tym neublizime. Tak sme poctivo balili. Dnes sme boli na kontrole v 4 mesiacoch kde nam povedali ze je to na 2b-. Doktorka sa spytovala ze preco sme nebalili na sirkoko a ci neni maly predcasne narodeny. velmi ma to vystrasilo lebo mi pani doktorka moc nevysvetlila co to 2b- vlastne znamena. Resp ci sa mame niecoho obavat alebo ci je to velmi zle. Nakazali nam balenie nasiroko a kontrolu o 2 mesiace. Zaujimalo by ma ako s ato mohlo zhrosit resp. co to mohlo ovplyvnit. Maly velmi rastie do dlzky uz mame skoro 68 cm. Tlstucky moc nejsme.
    Tiez by ma zaujimalo ci sa balenim nasiroko naozaj dokaze napravit. A ci je nutne balenie po cely den. Maly totiz spava an boku a to s av postolkovych nohavickach moc neda. Na chrbte ho moc spavat nenechavame lebo si kusok vylezal hlavu vzadu. Viem ze nieste ortoped ale velmi by ma potesila vasa rada a pomoc. Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to výsledky zrejem od rôznych lekárov, pretože 2a- sa nemôže zmeniť na 2b-, zrejme to každý videl trocha inak. Neviem, či dieťa videl odborník detský ortopéd, ja by som vyhľadala vyšetrenie u neho a potom sa riadila jeho odporučeniami. AK má byť balený naširoko, tak určite cez deň aj v noci: Detskí ortopédi, špeicialisti mávajú svoje súkromné ambulancie, v Bratislave sú najmenej dvaja a za úplne symbolickú cenu máte perektné, spoľahlivé vyšetrenie aj navrhnutú liečbu.

  • nožičky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň chcela som sa opýtať na balenie na široko dávam pampersku a obyčajnú plienku či by mohol mať potom problémy s bedrovými kĺbami alebo mam dávať 2 obyčajné plienky a pampersku.
    Ďakujem za odpoveĎ.

  • balenie na siroko

    , Autor: odbornik2

    dobry den pani doktorka,
    chcela som sa spytat, ci je nutne balit babo na siroko. Moja svagrina ma mesacne dievcatko a odmieta ho balit na siroko, dava len pampersku. Vsetci jej dohovarame, ale ona si neda poradit, vraj bude mala zdrava aj tak. Co babatku hrozi? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má zle vyvinuté bedrové zhyby, může sa táto vada horšie liečiť. Všetko sa zistí, keď sa spraví sonografické vyšetrenie bedrových zhybov. Široké balenie je prevencia, keby bola táto vada prítomná. Myslím, že nikomu nevadí a prevencia je vždy lepšia ako liečenie poruchy nesprávne ošetrovanej. Faktom je, že v iných krajinách sa široko nebalí ale faktom je aj to, že v našich krajinách sa vykĺbenie bedrových zhybov vyskytuje častejšie ako v iných krajinách.

  • balenie na široko

    , Autor: odbornik2

    Pani doktorka ďakujem za predošlú odpoveď a zároveň by som Vám rada položila novú otázku. Len by som chcela vedieť váš názor balenia detí na široko do poštolkových nohavičiek. Povedali mi že má všetko v poriadku na ortopédii a odporúčali baliť do 4 mesiaca. Ale čítala som rôzne názory, tak by som rada poznala ten váš, predsa ste odborníčka, lekárka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja sa riadim odporučením ortopéda. Do vyšetrenia bedrových zhybov odporúčam široké balenie, potom naozaj podľa názoru ortopéda.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: