Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pozemok

    , Autor: Miki991

    Dobrý deň. S priateľom sme si kúpili pozemok v Ivanke pri Nitre. A cesta ktorá je pred pozemkom a čiže vstup na náš pozemok, patrí jednej susede. Skúšali sme sa sňou aj skontaktovať ale vždy jej niečo do toho prišlo. Chcem sa spýtať, že ako máme postupovať keďze hypotéku nám nedajú ked nemame pristupovanu cestu. Rozmyslali sme že by sme jej dali aj určitú sumu a nejaku zmluvu by sa spisala aby nam nemohla zakazat vstup na pozemok. Dalo by sa to aj nejak inak predist? Ďakujem. Popripade čo máme robiť v takejto situácií.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    Vami uvádzaný postup zákon nazýva vecným bremenom (§ 151n a nasl. Občianskeho zákonníka). Zriadením vecného bremena zmluvou a vkladom do katastra Vám vznikne právo napríklad na prechod cez cudzí pozemok. Rozsah vecného bremena a výška odplaty je na dohode vlastníkov.

    Ak k dohode nedôjde a Vy sa budete domnievať, že sú splnené podmienky na zriadenie vecného bremena, jedinou možnosťou je obrátiť sa na súd, ktorý posúdi, či sú splnené podmienky na zriadenie vecného bremena. V tomto bode Vám odporúčame poradiť sa s advokátom.

    Považujeme za vhodné pokúsiť sa s vlastníčkou dohodnúť. Ak s Vami odmieta komunikovať alebo sa Vám vyhýba, máte možnosť vlastníčke navrhnúť mediáciu, ako alternatívny spôsob dosiahnutia dohody za účasti tretej nezávislej a nestrannej osoby. Navrhnúť mediáciu môžete priamo alebo prostredníctvom mediátora.

    Ak by ani tento postup nepriniesol výsledky, nezostáva Vám nič iné ako požiadať o rozhodnutie súd, ale zariadiť si alternatívny prístup na Váš pozemok.