Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Syndróm lepivých doštičiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán Doktor! Prosím Vás potrebujem poradiť. Bolo mi dnes vypísané anopyrin koli Syndróm lepivých doštičiek. Zatial som len v 4tt. predtím som mala potrat 3x. Dnes prvý krát som brala liek ale po 1 hod. začala som krvácať. Je to normálne alebo už zas som potratila? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Anopyrin spôsobuje riedenie krvi. Špinenie, či slabé krvácanie môže byť prejavom vedľajších účinkov Anopyrínu, no vo Vašom prípade to z Anopyrínu nebolo. Po hodine od užitia ešte nie je Anopyrín zmentabolizovaný, takže to nemalo vplyv. Do 16. týždňa tehotenstva je však špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Najčastejšie je to spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Hematon v 12tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na prehliadke mi našli hematon 20x40mm som v 12tt+5 a mám obavu, či hematon môže ešte spôsobiť potrat veľmi sa bojím. Zatiaľ nešpinim. Predpísali mi progesteron ráno a večer popri tom užívam na syndróm lepivych doštičiek anopirin 100 ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hematóm v I. trimestri je pomerne častý. Samozrejme záleží od viacerých okolností, veľkosti hematómu, jeho lokalizácii, prejavom, ... Do 16. týždňa tehotenstva sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Tým, že užívate Anopyrin máte riedenú krv, čo zvyšuje riziko špinenia, krvácania, či tvorby hematómu. Okrem predpísaných liekov môžete skúsiť užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Syndróm lepivych doštičiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať.jedno dieťa už s manželom máme.snazime sa o druhé.za posledný polrok mam za sebou 2potraty.prvy spontánny v januári a druhý anembryomola v apríli....bola som privátne na vyšetrenie lepivych doštičiek.vysli mi úplne hraničné horné hodnoty adrenalínu (EPI)
    ADR (EPI) 10 80%
    ADR (EPI) 1 27%
    ADR (EPI) 0,5 20%


    Myslíte že je v tomto prípade nutná liečba Anopyrinom ak plánujeme tehotenstvo?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na hematológa. Niekedy sa profylakticky zvykne dať minimálna dávka nízkomolekulárneho heparínu alebo Anopyrínu. Treba však zhodnotiť prínos liečby ako aj okolnosti, či anamnesticky údaje z minulosti. Pri pozitívnej anamnéze je to skôr prevencia ako liečba. Predpokladám, že Vám bolo užívanie odporúčané. Postupujte dľa odporúčaní hematológa, informujte o výsledkoch Vášho obvodného gynekológa.