Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Časté sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ešte sa chcem spýtať počas svojho tehotenstva som bola veľmi často sonovana kvôli komplikáciam dokonca aj pri hospitalizácii niekedy aj dva krát za deň to činí dokopy 60 krát za tehu síce pár minút do tých 10 určite ale chcem sa spýtať či nemôže spôsobiť sono najme brušné v tehotenstve anomálie vo vývoji mozgu u dieťaťa alebo ohluchnutie prípadne smrť. Som 22 tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, už som Vám na túto otázku odpovedal niekoľkokrát. Inú odpoveď, ako som Vám už písal, Vám však nedám. Nemusíte sa obávať, dnešné moderné USG prístroje sú bezpečné.

Podobné otázky

  • Časté sono posledná otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor pýtam sa vás poslednú otázku ohľadne tejto témy ale od začiatku tehotenstva som bola na sone asi 30-40 krát všetko krátke sono do 10 min najskôr spinenie krvácanie potom kŕče vždy ma pozrel buď môj lekár alebo na pohotovosti dnes som opäť bola na sone pre masívne krvácanie 18+3tt. Na sone som bola v sobotu kvôli lopte ktorou má kopli silno do brucha v nedeľu kvôli tomu že som mala kŕče a bolesti a jemne špinenie čerstvou krvou a dnes kvôli masívnemu krvácaniu sono aj vyšetrenie zrkadlami vaginálne vyšetrenie som mala teda tri krát za tento týždeň všetko bolo ok no nakoniec sme zistili vyšetrením aj do konečníka že mám hemeroidy a vo veľkom čiže krvácanie bolo konečne odhalené. Samozrejme sa chcem spýtať posledný krát môže sonovanie takéto časté uškodiť alebo je to bezpečné viem že najlepšie je to obmedzit ale to krvácanie má vyľakalo tak som musela ísť aj dnes na pohotovosť a museli pozrieť či je všetko ok? Samozrejme sa už tomu vyhnem ale chcem sa len ubezpečiť už byť v kľude preliečiť hemeroidy a už si konečne užívať tehotenstvo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak prínos USG vyšetrenia prevýši riziko, je USG vyšetrenie opodstatnené. Ako som Vám už niekoľkokrát písal, nemusíte sa obávať. Ak ste krvácali, bolo nevyhnuté USG vyšetrenie realizovať. Dnešné USG prístroje sú bezpečné, tehotenstvu to neuškodí. Aj keď netreba realizovať USG zbytočne často, ak je na to dôvod, musí sa realizovať. Najmä ak budete v týždni tehotenstva, kde sa už nebude jednať o potrat, ale plod bude životaschopný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Časté sono ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa posledný krát spýtať od začiatku tehotenstva do 18tt som bola na ultrazvuku asi 30 krát kvôli špineniu krvácaniu potom kvôli zmene gynekológa všetko bolo krátke ultrazvuky do 10 minút. Včera som bola na ultrazvuku na pohotovosti kvôli tomu že som dostala loptou do brucha kopanec avšak dnes som zase išla na pohotovosť kvôli kŕčom ráno. Všetko je v poriadku akurát brucho je citlivé chcem sa spýtať či sa mám obávať škodlivosti usg? Alebo môžem byť v kľude viem že by sa to nemalo preháňať ale žiaľ takto to je tak ja len či je dôvod na obavy alebo môžem byť v kľude ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som už niekoľkokrát písal, bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler mód, ak by sa používal vo veľmi častých fázach, najmä v I. trimestri.
    Na druhej strane je však potrebné povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky význam. Je logické, že ak žena často navštívi tehotenskú pohotovosť, lekár prakticky nemá inú možnosť, ako objektívnejšie vyšetriť a posúdiť stav, ako realizovať USG vyšetrenie. Podľa mňa sa však nemusíte obávať, ak boli všetky výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň dnes ráno som bola na kontrole sone a ultrazvuku vaginálny trval pár minút do 10 Max a brusny cc6 minút cez deň som však mala také silné kŕče a bolesti tak som bola na pohotovosti v noci pozreli len akciu srdiečka pár minút. Všetko bolo ok chcem sa len spýtať či časté sono môže ublížiť bábätku? Najbližšie mám sono až o dva týždne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Dnešné moderné USG prístroje majú nízku dávku USGF žiarenia. Museli by ste byť ultrazvukovaná hodiny, aby to malo teoreticky nejaký vplyv.

  • Sono v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, myslite že môže niejak škodiť časté sono v tehotenstve, hlavne v 1. Trimestri ? Bola som v 6tt,7tt aj v 8tt je to v poriadku ?