Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,552 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň dnes ráno som bola na kontrole sone a ultrazvuku vaginálny trval pár minút do 10 Max a brusny cc6 minút cez deň som však mala také silné kŕče a bolesti tak som bola na pohotovosti v noci pozreli len akciu srdiečka pár minút. Všetko bolo ok chcem sa len spýtať či časté sono môže ublížiť bábätku? Najbližšie mám sono až o dva týždne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Dnešné moderné USG prístroje majú nízku dávku USGF žiarenia. Museli by ste byť ultrazvukovaná hodiny, aby to malo teoreticky nejaký vplyv.

Podobné otázky

  • Ešte podootazka

    , Autor: Florencia 5

    A nevadí že som tých usg mala 30-40 doposiaľ ? Že ich bolo tak veľa? Nemôže to spôsobit smrť bábätka alebo poškodenie jeho mozgu alebo autizmus? Prepáčte naozaj posledná otázka ale už sa moc nechcem dať sonovat no chcem vedieť že keď ich bolo tak veľa či je to ozaj v poriadku? A aj keď ma doktor starší ultrazvuk nevadí? Naozaj posledná otázka na toto
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ani častejšie USG vyšetrenia nespôsobia smrť plodu. Aj spomínaný Doppler mód by musel byť pustený dlho a často. Nemusíte mať obavy.

  • Časté sono ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa posledný krát spýtať od začiatku tehotenstva do 18tt som bola na ultrazvuku asi 30 krát kvôli špineniu krvácaniu potom kvôli zmene gynekológa všetko bolo krátke ultrazvuky do 10 minút. Včera som bola na ultrazvuku na pohotovosti kvôli tomu že som dostala loptou do brucha kopanec avšak dnes som zase išla na pohotovosť kvôli kŕčom ráno. Všetko je v poriadku akurát brucho je citlivé chcem sa spýtať či sa mám obávať škodlivosti usg? Alebo môžem byť v kľude viem že by sa to nemalo preháňať ale žiaľ takto to je tak ja len či je dôvod na obavy alebo môžem byť v kľude ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som už niekoľkokrát písal, bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. Doppler mód, ak by sa používal vo veľmi častých fázach, najmä v I. trimestri.
    Na druhej strane je však potrebné povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky význam. Je logické, že ak žena často navštívi tehotenskú pohotovosť, lekár prakticky nemá inú možnosť, ako objektívnejšie vyšetriť a posúdiť stav, ako realizovať USG vyšetrenie. Podľa mňa sa však nemusíte obávať, ak boli všetky výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Ešte sa potrebujem uistiť v jednej veci som 15+5tt a od začiatku tehotenstva som bola na sone okolo 17 krát najskôr kvôli špineniu a krvácaniu potom štandardné vyšetrenie potom som menila gynekológa a niekoľko krát som bola na sone u rôznych gynekológov doktorov lebo som sa nevedela rozhodnúť kvôli zmene bydliska a potom zase pohotovosť kvôli špineniu. Nikdy ma nesonovali viac ako 10 min. Niektoré boli dokonca Max minútu ale potrebujem vedieť či môže sono zabiť bábätko že mu napríklad prestane biť srdiečko čítala som rôzne štúdie teraz mám ísť v utorok zase na poradňu no potrebujem vedieť či aj pri takomto množstve ultrazvukov iba klasické sono nie zvukové či je dôvod na obavy alebo sa nemusím báť? Ide o to že vždy po sone ma bolelo podbrusko. Niekedy boli prístroje novšie niekedy ešte z čias socializmu ale aj tak sa chcem informovať či niečo hrozí ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď ste absolvovali pomerne početné USG vyšetrenia, a to ešte nie ste ani v polovičke tehotenstva, na tehotenstvo to vplyv nemalo. Nemusíte sa obávať.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Ešte sa spýtam na ten ultrazvuk nevadí aj keď je napríklad starší usg pristroj akože dajme tomu ešte zo socializmu....že či to neškodí. A dajme tomu tie usg trvali jeden 10 min je to ešte bezpečné ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je. To by ste museli byť ultrazvukovaná niekoľko hodín každý deň. Nemusíte sa obávať.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa len ubezpečiť od začiatku tehotenstva som chodila každý týždeň na ultrazvuk kvôli špineniu alebo problémom s kŕčmi. Vždy to prebiehalo len pár minút robili mi sono vaginálne a potom aj brušne. Potom som menila lekára tak som bola na sone aj dva krát do týždňa lebo sme riešili veci ohľadne zmeny tak som dala len pozrieť niekedy to trvalo ozaj ani nie minútu. Už som myslela že budem chodiť na sono ozaj len raz za mesiac ale zase som spinila tak som bola zase každý druhý deň. Som len 15+0tt chcem sa spýtať či hrozí nejake nebezpečenstvo? Alebo je ultrazvuk sono úplne bezpečné ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, aj keď častejšie, ale krátkodobé USG vyšetrenie nemá na vývoj plodu negatívny vplyv. V súčasnosti sa už používajú moderné USG prístroje, ktoré neuvoľňujú enormnú dávku USG žiarenia. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté. Súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.