Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnerot

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor. Momentalne som v 26tt. Beriem anopyrin, kvoli riziku preeklampsie a zacinam brat aj Magnerot ,lebo obcas mam krce v lytku a troska mam take napate brusko. Tak mi to dr. odporucila. Chcem sa opytat ci je vhodne tolko toho brat ci to neskodi ? Som prvorodicka. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie Anopyrínu, ako aj magnézia v tehotenstve je veľmi časté. Tehotenstvu neuškodíte, nemusíte sa obávať. Anopyrin užívajte podľa odporúčaní, magnézium môžete užívať aj v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tlak v hrudi a podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer som v 17+2tt. Mala som silný výtok a aj mikozu ktora ma dlhsie trápila. Vo štvrtok som bola v poradni dr. Ma pozeral zo spodu a vsimol si to hned mi dal fungicidin a fluomizin vaginalne tablety hned v ten vecer som si dala prvu tabletu a dnes druhu. Nasadil mi este aj magnézium 1 sacok jenne do vody, povedal ze pre istotu kedze sme sa dlho snazili o bábätko. Od podvecera od cca 5tej pocitujem take tlacenie na hrudi alebo plucach neviem odkial to ide presne a uz aj v podbrušku. Ked sa postavim ako keby sa mi ťaháju svaly v bruchu a trošku ma aj skrčí a trochu ma pichá aj do krízou hlavne na pravu stravu nemoze to byt z tych vaginalnch tabliet alebo to tym ze sa roztahuje maternica pri prvom som taketo pocity nemala ani som Nevedela ze som tehotná, tak preto mam trosku obavy či je vsetko v poriadku doktor vravel vo štvrtok ze je vsetko v poriadku. Len dnes začalo toto tak som trochu vystrasena či sa nieco nestalo. Mávam aj nizky tlak teraz v poradni som mala 100/66. Nemoze to byt aj tým dost casto pocitujem nevladnost, točenie tlavy, zavraty, a pred tyzdnom mi bolo aj na odpadnutie moze to byt tym nizkym tlakom? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate nízky tlak a užijete k tomu magnézium (predpokladám Magnosolv, ktorý je pomerne silný), môže dôjsť ešte k výraznejšiemu poklesu tlaku a tým môžu byť spôsobené Vami opisované ťažkosti. Takto a Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsil by som zmeniť preparát magnézia, napríklad skúste užívať Magnerot 1 denne, či 2x1 denne a uvidíte. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, som momentálne od zajtra v 7 týždni tehotenstva. Keď som bola prvý krát v 6 týždni na kontrole bolo všetko okej, videli sme už aj ako bije srdiečko. Beriem magnerot na bolesti. Moja otázka znie je okej keď stále pociťujem miere bolesti v podbrušku a v oblasti slabín v ľavom alebo pravom vaječníku. Pripadne také pichnutie alebo mám pocit rezanie. Je to pohode aj keď bolo zatiaľ všetko okej na poslednej kontrole. ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o cítenie naťahovania väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice vplyvom jej rastu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ogtt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, pan doktor v pondelok ma caka ogtt, beriem vitaminy lejdyvita 2, magnerot a anopyrin 150 mg preventivne pre riziko preeklampsie, mam tieto lieky den pred testovanim vylucit ? Ovplyvnuju hladinu cukru v krvi ? Vopred vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné deň pred testom nič vylučovať. Môžete užiť všetky užívané lieky a vitamíny. Stačí, ak v deň vyšetrenia pred oGTT neužijete ráno spomínané lieky a vitamíny a dáte si ich o pár hodín neskôr, teda až po dokončení glukózového tolerančného testu.

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok v 34tt na 24mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor som v 34tt+3 nedávno mi robili cervikometriu s nálezom 24mm a naznačeným lievikom. Hlavička nalieha na spod. Beriem progestrenalle 200mg a magnerot 3x1. Chcela by som sa opýtať ako to je s tým kludovym režimom ako veľmi sa pri tomto náleze musím šetriť ? Mám doma 16 mesačnú dcéru tak musím variť a aj doma porobiť aspoň základné domáce práce plus teda ísť do obchodu chodím na aute ale po obchode chodiť musím. Dcéru nedviham už dlhšiu dobu. Keď cítim tlak od spodu ležím, ale ten tlak je tam furt či menší či väčší. Myslíte, že je možné pri takomto “kľudovom režime” podržať aspoň do 37 týždňa ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v 35. týždni tehotenstva. 2,5 cm krčok nie je žiadna katastrofa, najmä ak nie je prítomné, iba naznačené, vnútorné otváranie. Nemyslím si, že je nevyhnutné iba ležať, základné práce robiť podľa mňa robiť môžete. Áno, je možné donosiť dieťa až do termínu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, vaginálny nález ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.