Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže dlhodobejší (posledný mesiac) a nezhody v rodine spôsobiť predčasný pôrod náhle alebo ublížiť bábätku?(6mesiac)
    Kontrola pred týždňom všetko bolo v poriadku bábätko sa vyvíja krčok 3cm
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres je rizikovým faktorom prakticky vo všetkom. Neznamená to však, že musí automaticky spôsobiť predčasný pôrod. Ak boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je však samozrejme vhodnejšie sa dlhodobému stresu vyhýbať.

Podobné otázky

  • Môže psychika/stres ovplyvniť vývoj plodu v rannom štádiu tehotenstva?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    nedávno nám zomrel synček. Bolo zistené, že mal vývojovú poruchu pľúc, ktorá údajne nastala hneď v 4 - 6 TT. V tomto čase sme mali veľmi ťažké rodinné obdobie, úmrtie v rodine a vážne chorá blízka osoba. Prežívala som naozaj dosť veľký stres a smútok. Mohlo to nejak ovplyvnit vývin plodu? Mohlo sa stať, že ten stres, psychika spôsobilo, že došlo k odchýlke vývinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, až 80% vrodených chýb je spôsobených nepriaznivými faktormi prostredia. Najcitlivejším období je 15. až 60. deň tehotenstva, kedy sa vytvárajú základy pre orgánové systémy a jednotlivé orgány. Zásah v tomto období naruší štruktúru, tvar alebo funkciu orgánu. Vo všeobecnosti je, okrem chemických, biologických, či fyzikálnych látok a procesov, stres najväčším rizikovým faktorom vôbec. Dlhodobý stres v počiatku tehotenstva môže narušiť normálny vývin plodu, takže nevylučujem, že to na to mohlo mať vplyv. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Konzumácia lososa v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, je konzumácia lososa v tehotenstve bezpečná? Čítala som o tom veľmi veľa (ortuť, listéria) a teraz mám z toho stres a výčitky, pretože posledné dni som ho mala 3krát. Išlo však o tepelne upraveného a vo veľmi malých porciách. Na druhej strane som čítala, že je to pre mozog dieťatka prospešné. Som v 4.mesiaci. Je to teda v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumovať ryby v tehotenstve je prospešné, avšak len v obmedzenom množstve. Nie je vhodné ich úplne vynechať, pretože mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. Odporúčam určite sa vyhnúť konzumácii žraloka a mečiara. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Vyvarovať by sme sa mali aj častej konzumácii ostatných tučných rýb - losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí, najmä dioxíny a polychlórované bifenyly. Dve porcie týždenne sú však optimálne a prospešné aj pre vývoj mozgu dieťaťa. Ak nebolo mäso z pofidérneho zdroja a navyše tepelne upravené, nemusíte sa obávať.

  • Vybolanienporodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste otvorená na 5 - 6 cm, plodový obal sa dá prepichnúť kedykoľvek. S takýmto pokročilým nálezom na pôrodných cestách pacientky štandardne už prijímame na pôrodnú sálu, aj keď nemajú bolesti. Spustí sa Vám infuzia s oxytocínom a ak by nedošlo k spontánemu odtoku plodovej vody po nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti, realizuje sa u Vás amniotómia, teda inštrumentálne prepichnutie plodových obalov. Predpokladám, že za daných okolností porodíte rýchlo.

  • Bolesť zuba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Posledné 3 dni mám bolesti v okolí zuba múdrosti. Zajtra začínam 33 týždeň tehotenstva.. môže prípadný zápal v zube nejako ohroziť dieťa? Môže sa zápal preniesť do jeho tela?
    Mám extrémnu paniku a strach zo zubára, z trhania.. a neviem čo môže viac uškodiť.. či prípadný zápal alebo neskutočný stres a úzkosť...
    Ďakujem veľmi pekne..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť zubného lekára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť, čo bude potrebné so zubom riešiť. Neliečený a dlhotrvajúci zápal nemá vo všeobecnosti dobrý vplyv na tehotenstvo, ste však už v týždni tehotenstva, kedy už nie je ohrozený vývoj plodu tak, ako napríklad v I. trimestri. Mať paniku určite nemusíte. Nemusí sa jednať o stav, ktorý by musel skončiť vytrhnutím zuba, je však vhodné nechať to posúdiť zubným lekárom, ktorý určí ďalší postup.

  • Hádka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor ako potrebujem sa ešte uistiť a ukľudniť. Trpím panickymi atakmi atakmi hnevu stresu úzkosťami od kedy som tehotná tak som mala Nonstop stres celý týždeň raz pol dňa dobre pohoda klidek a potom pol dňa stresy pre hlúposti úplne hluposti potom zase kľud je to ivf tak mi z toho šibe beriem prolutex progesteronelle a estrofem aj z tých hormónov je to sila no snažím sa byť v kľude naozaj chodím na prechádzky keďže som PN a snažím sa byť v poriadku som 6 tt 1300 hcg a zajtra idem na kontrolné hcg tiež ma čaká psychológ aby som sa naučila zvládať stres emócie. Snažila som sa byť v kľude a akurát teraz večer ma vytočil manžel neskutočne sme sa pohádali aj som sa snažila byť v kľude ale nešlo to poplakala som si kričať som sa snažila nekricat ale ten prieliv emócie a hormonov boli silnejšie ale snažila som sa ukľudniť sa šla som sa prejsť. Do kontrolneho ultrazvuku mám 2 týždne a aj to je mi ťažko vydržať či bije srdiečko ale snáď dáko vydrzim. No chcela som sa spýtať či tieto stresy prechodné celotýždňové a hádka mohla bábätku ublížiť a či môžem potratit? Akože fakt sa snažim byť kľudná aj urobím všetko preto aby sa to neopakovalo ale viete no. Bolesti nemám ani nič Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste pristupovať k všetkému pozitívnejšie. Samozrejme, dlhodobý stres, nedostatočná výživa, či choroba nemajú pozitívny vplyv na tehotenstvo. Ale nie každé rozčúlenie alebo stresová situácia musí automaticky spôsobiť potrat. Takto sa na to nemôžete pozerať, budete si len škodiť.