Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, som 35+ 3 tt a hodnoty PI AU su 0,81 je to v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota PI AU (pulzatilný index arteria umbilicalis), teda prietoku v pupočníku je u Vás v norme.

Podobné otázky

  • Kontrola prietokov 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    V Bratislave asi už žiadna pôrodnica nerealizuje CTG skôr ako po termíne. Čo som sa pýtala, že ani Bory, či Kramáre, Koch, Antolská, nikto.
    Čítala som, že už sa od toho upustilo. Preto som CTG neabsolvovala. Len to sono, kde babätko kontrolovali, ale neviem čo všetko kontrolovali.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ak sa nerealizuje CTG monitoring, ale USG vyšetrenie, je potrebné skontrolovať prietoky v pupočníku, postavenie plodu, množstvo plodovej vody a zrelosť placenty. Takto sa Vám neviem vyjadriť k vyšetreniu, ktoré ste mali realizované, ani k tomu, či bolo postačujúce alebo nie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Nebojte sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Kontrola prietokov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 40tt a dnes som mala poradňu u zastupujúcej lekárky. Kontrolovali ma vaginálne aj sonom cez bruško. Som menšia takže bábätko je do 3 kíl. Pýtala som sa, že či je všetko v poriadku a údajne, že áno. Pani doktorka pozerala dosť dlho na monitor, ja som ho nevidela, čo presne pozerá. Keď som odišla, napadlo mi, že som sa mala opýtať, ako prietoky. Vždy u mojej lekárky počujem šum. Zapisuje to aj do správy. Teraz tam nemám nič, ani hmotnosť ani prietoky.
    Mám obavy, či ich kontrolovala. Naposledy mi kontrolovali prietoky v pondelok, ďalšiu prípadnu poradňu mám deň po termíne, čiže o týždeň v piatok. Čo by sa stalo, kebyže mi tie prietoky neskontrolovala ? Nie som lekár a tak som sa len zbežne opýtala či je to všetko ok a nenapadlo mi ani ju napomínať. Len teraz nad tým rozmýšľam????
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizácia USG nie je štandardnou súčasťou každej tehotenskej poradne. Štandardnou súčasťou je CTG záznam, meranie tlaku, vyšetrenie moča a vaginálne vyšetrenie. Ak bol CTG záznam v poriadku, nie je potrebné realizovať USG vyšetrenie prietokov. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zriadenia, kde plánujete rodiť.

  • Overenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Doby deň pán doktor..
    V utorok 1.10 som bola na 3D screeningu v 20tt
    Vysvedky: BPD : 45 MM ,HC: 162 MM,AC: 141 MM,FL: 27 MM vahovy odhad: 280g gestacne zodpoveda 19+1
    Cervikometria :36 MM
    Uta 1.dx PI 0,79, 1.SIN . PI 0,96, notch neprítomný, riziko prerklampsie nie je zvýšený
    Toto sú výsledky že vraj je všetko v poriadku
    A včera 2.10 som bola u svojho gynekologa na kontrole a ten mi povedal ze sa mi nedajú hodnoty prietoky krvy RI :1 PI: 1,83 PSV: 37.9CM/S ,EDV: 0.0CM/S MNV:20,7CM/S
    Chcem sa spýtať je možno že za jeden deň sa prieotky krvy zmenili keď na screeningu povedala ze jej sa nevidí nič zlé a môj gynekolog na to videl dačo iné?
    Trošku som sa zľakla..mam prísť o 2 týždne na kontrolu že ak nie mi bude musieť dat lieky ? Ale nechcem brat niečo ak to reálne nebude potrebne a ak to bude brať a zbytočne môže to uškodiť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nie sú výsledky USG vyšetrení prepísané úplne presne, hodnoty PI prvých prietokov nie sú prietoky v pupočníku, ale prietoky v cievach maternice, až druhé sa zdá, že sú hodnoty prietokov krvi v pupočníku. Neviem sa Vám takto iba na základe nepresného opisu bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.

  • Miery bábätka 37+1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím ako hodnotíte tieto miery:
    HC - 318
    AC - 297
    FL - 65
    BPD - 91
    Prietoky fungujú dobre.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dané biometrické parametre zodpovedajú odhadovanej hmotnosti plodu 2377g. Dôležité sú aj Vaše miery, teda miery rodičov. Podľa toho sa môže jednať iba o menší plod na daný týždeň tehotenstva, prípadne sa môže jednať aj o rastovú reštrikciu, teda zaostávanie v raste. Nepoznám však žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, hlavne výsledky prietokov v cieve v mozgu a tým pádom ani CPR index (Cerebroplacental ratio), takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť a ktorí aj stanovia ďalší management vedia tehotenstva.

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.