Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: mimka11125

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať ak mám prietoky v kompozitnom veku 31/0 tg, gest. vek: 30/5 s váhou 1560 g prietokové parametre AU,RI 0,78 a MCA,RI: 0,82, CPR pod 5% tilom je to zlé?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota CPR pod 5 percentil je abnormálna, teda patologická. Iba ba základe opísaných hodnôt RI sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú kompletne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

Podobné otázky

  • Pohotovosť

    , Autor: Florencia 5

    Nakoniec som kvôli kŕčom som šla na pohotovosť zase to vyzerá na zápal no robili mi aj brušné sono pre istotu a zapli aj ten zvuk kde počuť. Nechcela som to lebo som počula že to nie je bezpečné ale chcem sa vás spýtať na tých pár minút či je to škodí a či to mohlo ublížiť bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli realizované prietoky krvi v pupočníku, či pustili Vám akciu srdiečka, nemusel byť vôbec zapnutý Doppler mód. Aj keby bol Doppler použitý, krátkodobé použitie Dopplera je neškodné a využíva sa štandardne vrámci USG vyšetrenia. Ja som Vám spomínal už niekoľkokrát, že USG prístroje v súčasnosti sú úplne na inej úrovni, s úplne iným využitím žiarenia a sú oveľa presnejšie, ale aj šetrnejšie ako tomu bolo v minulosti. Doppler by musel byť zapnutý hodiny, aby to čisto teoreticky mohlo mať nejaký vplyv. Nemusíte sa obávať, plodu sa nič nestalo. Zbytočne sa každodenne stresujete a panikárite. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zrelá placenta

    , Autor: Tímea.m

    Dobrý deň. Som v 29.týždni tehotenstva. Včera na 3D ultrazvuku som sa dozvedela, že mám zrelú placentu v 2. štádiu. Podľa pani doktorky mám placentu v stave "zasypanú vápnom" ako ženy majú v 8. mesiaci.
    Chcela by som sa opýtať čo to vlastne znamená? Prečo sa to udialo? Má to nejaké vysvetlenie, že z čoho sa to robí alebo prečo? Čo sa s tým dá urobiť? Mám sa báť, že každú chvíľu bude potrebné vyvolať pôrod?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je placenta v II. stupni zrelosti, nie je ešte prezretá. Podľa popisu by sa jednalo o III. stupeň zrelosti. Neurobíte s tým nič. Je to len subjektívne vyhodnotenie stavu placenty. Takto sa Vám však neviem bez videnia nálezu bližšie objektívne vyjadriť. Objektívne sa merajú prietoky krvi v pupočníku a pri podozrení na asymetrické zaostávanie v raste sa merajú prietoky v cieve v mozgu plodu a vypočítava sa pomer týchto dvoch hodnôt prietokov (cieva v pupočníku/cieva v mozgu). Ak je plod dobre vyživovaný, nie je prítomné zaostávanie v raste a všetky hodnoty sú v norme, nemusíte sa obávať. Vhodné je pravidelné USG sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ductus venosus

    , Autor: Lucia43

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu.
    Som tehotna momentálne 21+4. Z prvotrimestrálneho screeningu na Slovensku mi vyšli výsledky reverzný tok cez ductus venosus.Ecografia plodu je však v norme.Tiež je tam napísane, ze v 80% reverzny tok regreduje. Máme urobené aj trisomy testy, všetko s nízkym rizikom.
    Žijem v zahraničí a tu už som robila screening v 20-tom tyž. Všetko je v norme, len v správe nieje nič o ductus venosus..Mám trvať na tom aby prietoky tiež skontrolovali? Alebo sa nemusím obávať ak je všetko ok?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú výsledky morfologického screeningu v norme, nie je prítomná žiadna patológia, ako aj všetky výsledky sú v poriadku, nie je celkom dôvod na obavy. Je dôležité realizovať pravidelné kontroly a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Malo plodovej vody

    , Autor: Valery33456

    Dobry den,
    Chcem sa prosim opytat, som v 37. tyzdni tehotenstva a mam AFI 6, prietoky su v poriadku.
    Ale uz od cca 30.tyzdna mam problem s mnozstvom plodovej vody, mala som AFI 5, o 2 tyzdne na to AFI 3. Hospitalizovali ma (aj prietoky neboli dobre). Po hospitalizacii bolo mnozstvo plodovej vody v norme. A teraz som v 37. Tyzdni a znova je to zle. Moze to mat nejaky negativny vplyv na babatko, ze sa vyvijalo v malo plodovej vody?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je už vyvinutý, takže to vývoj plodu neovplyvní. AFI 6 je normálne množstvo plodovej vody. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky všetkých vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ak by sa prietoky zhoršovali, či menili aj ďalšie parametre, bude potrebné pouvažovať aj o indukcii (vyvolaní) pôrodu. Viac Vám takto však naozaj neviem povedať.

  • Veľkosť v 35 týždňi

    , Autor: 1Niky1

    Zdravím chcem sa opýtať ako je možné že pred týždňom som bola na pohotovosti a bábätko meralo 2240g všetko sedelo ako ma a včera som prišla do druhého mesta na poradňu a zrazu je vraj menšie. Som v 35 týždni bábätko ma vraj 2100g a preto ma nechali ležať. Mala som pred 6 rokmi zle prietoky ale teraz sú prietoky dobre nechali ma ležať kvôli tomu aby som brala infuziu nech priberie ale po psychickej stránke to tu nezvladam na infúzie sa denne chodiť nedá...veď za tie týždne ešte môže kľudne bábätko pribrať na tie aspoň 2.500 nie? Aj bez toho aby som tu bola ci? , doma mám ešte syna????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je odchýlka merania veľkosti plodu 450 - 500g, za týždeň by mal plod v tomto týždni pribrať cca 150 - 200g. Po 36. týždni plod priberá 200 - 250g týždenne. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, bližšie informácie, ani okolnosti meraní, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Plod však schudnúť nevie, takže jedno z meraní nie je presné. Neprináleží mi však hodnotiť realizované USG vyšetrenia. Máte dobré otázky, smerovať ich však treba na lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, kde majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky nálezy a okolnosti a teda najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.