Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie z nosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ešte otázka k tomu krvácaniu na poradňu idem budúci týždeň v utorok stačí to krvácanie z nosa riešiť na poradni alebo treba to riešiť hneď lebo tá trombofilia znie horovo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste najprv zmeniť preparát magnézia a ak sa bude krvácanie opakovať, bude potrebné to riešiť. Určite však krvácanie z nosa Vášmu obvodnému gynekológovi spomeňte. Netvrdím, že sa u Vás musí jednať o trombofílny stav, nemusí sa vôbec jednať o nič závažné. Takto sa naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Krvacanie z nosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Posledná otázka ešte mi napadlo že ja celé tehotenstvo používam kvapky do nosa pretože mám problém so závislosťou a neviem bez nich fungovať na ORL mi povedali že mám zmenšovať dávku že potom budeme riešiť po tehotenstve problém chirurgicky. No keďže ich používam denne aj som bola chorá dva týždne tak to krvácanie z nosa môže byť už aj podráždenie lebo nie je masívne len skrátka má aj stipe nos z vnútra dosť intenzívne v dierke z ktorej krvácam. Plus som po ivf a na začiatku procesu brali krv hematólogiu aj biochémiu vsetko bolo ok. No samozrejme to budem riešiť na poradni v utorok. Ďakujem pán doktor a ubezpečenie snáď pri druhom babu nebudem taká histericka. Pekný den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, za daných okolností to môže byť spôsobené silnejším podráždením nosovej sliznice. Vôbec sa nemusí jednať o trombofilný stav, ja to ani netvrdím, ako som už niekoľkokrát písal, takto sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Určite však nie je dôvod na paniku.

  • Krvácanie z nosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ale treba s tým ísť na pohotovosť alebo to stačí riešiť na poradni? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa stav do utorka nezmení, či nezhoršíc stačí poradňa v utorok.

  • Magnézium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A ešte sa chcem spýtať užívala som magnerot 2*1 niekedy 3*1 pri bolestiach v podbrušku plus užívam k tomu femibion a kyselinu listovú plus železo. Včera mi kázal lekár zmeniť magnerot na magnesil lactas galvex 500 mg lebo mi nezaberal magnerot pomohlo to no píše sa že by sa nemal kombinovať s minerálmi a ja užila ten femibion 2 železo a kyselinu listovú. Včera večer sa mi spustila krv z nosa chcela by som vedieť či to môže súvisieť. Okrem toho beriem progesteronelle ráno večer. doteraz som nemala problém s krvácaním z nosa vôbec. Môžem naďalej užívať to magnézium alebo sa radšej vrátiť k magnerotu. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je to prekonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť. Ako som už písal, je tiež potrebné vylúčiť možný rozvoj trombogénnej poruchy, či trombofílneho stavu. Môžete skúsiť vrátiť sa k užívaniu Magnerotu a ak sa krvácanie z nosa nebude opakovať, dá sa konštatovať možná súvislosť s Magnesii Lactas. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvácanie z nosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor od včera sa mi spustilo krvácanie z nosa nič masívne ale dávam si na to ascorutin raz za deň môžem si dať do nosa surgispon? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Pri opakovaných, či silných krvácaniach z nosa by som pátral po príčine, či sa u Vás v tehotenstve nerozvíja trombofílny stav alebo trombogénna porucha. Je to však otázka pre hematológa. Surgispon je iba vstrebateľná želatínová špongia, ktorá príčinu krvácania nevyrieši, nepoškodí Vám však.

  • Krvácanie z nosa - vyšší tlak jednorázovo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem
    dnes som aktuálne 22 týždeň 0. deň.
    Jednorázovo mi pred týždňom vyskočil tlak na hodnoty 140/120.
    Na poradniach som mala vždy tlak v poriadku.
    Odvtedy si meriam tlak v pravidelných intervaloch - už sa to neopakovalo. Horný tlak je vyšší - niekedy max. do 150, dolný sa drží okrem tej jedinej situácie v poriadku.
    Mám ale problém, ktorý neviem či môže súvisieť s týmto.
    Už pred tehotenstvom som mala problém s tým, že pri slabšom fúkaní nosa sa mi spustila krv iba z jednej nosnej dierky, stávalo sa to vtedy iba sem tam. V posledných týždňoch sa to stáva ale pravidelne. Môže to byť spôsobené vysokým tlakom, poprípade je nejaké vyšetrenie na ktoré sa mám pýtať z dôvodu prevencie vysokého tlaku ?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, krvácanie z nosa môže byť príznakom prasknutia cievok pri vysokom tlaku krvi. V domácom monitoringu tlaku krvi určite pokračujte. Hodnoty do 140/90 mmHg sa považujú za normu, hodnoty nad túto hranicu už sú v pásme vysokého tlaku krvi. Pri opakovanom nameraní hodnôt vyšších ako 140/90 mmHg navštívte Vášho obvodného lekára. Bude potrebné realizovať kardiologické vyšetrenie, v prípade potreby Vám eventuálne bude nasadená potrebná liečba. Z gynekologického hľadiska bude potrebné do budúcnosti myslieť aj na preeklampsiu.