Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie z nosa - vyšší tlak jednorázovo

    , Autor: nyka123

    Dobrý deň prajem
    dnes som aktuálne 22 týždeň 0. deň.
    Jednorázovo mi pred týždňom vyskočil tlak na hodnoty 140/120.
    Na poradniach som mala vždy tlak v poriadku.
    Odvtedy si meriam tlak v pravidelných intervaloch - už sa to neopakovalo. Horný tlak je vyšší - niekedy max. do 150, dolný sa drží okrem tej jedinej situácie v poriadku.
    Mám ale problém, ktorý neviem či môže súvisieť s týmto.
    Už pred tehotenstvom som mala problém s tým, že pri slabšom fúkaní nosa sa mi spustila krv iba z jednej nosnej dierky, stávalo sa to vtedy iba sem tam. V posledných týždňoch sa to stáva ale pravidelne. Môže to byť spôsobené vysokým tlakom, poprípade je nejaké vyšetrenie na ktoré sa mám pýtať z dôvodu prevencie vysokého tlaku ?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, krvácanie z nosa môže byť príznakom prasknutia cievok pri vysokom tlaku krvi. V domácom monitoringu tlaku krvi určite pokračujte. Hodnoty do 140/90 mmHg sa považujú za normu, hodnoty nad túto hranicu už sú v pásme vysokého tlaku krvi. Pri opakovanom nameraní hodnôt vyšších ako 140/90 mmHg navštívte Vášho obvodného lekára. Bude potrebné realizovať kardiologické vyšetrenie, v prípade potreby Vám eventuálne bude nasadená potrebná liečba. Z gynekologického hľadiska bude potrebné do budúcnosti myslieť aj na preeklampsiu.