Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Escapelle

    , Autor: Radka78

    Dobry den, mam otazocku.Pred 12timi dnami som si musela vziat tabletku Escapelle. Zobrala som ju vcas do 72 hodin. Menstruaciu som mala od 29.3. a 6.4 bol pohl.styk. Po tejto tabletke som na 6ty den zacala spinit az sa to rozbehlo do menstruacie. Regulernu menstruaciu som mala dostat az cca o tyzden neskor.
    Moja otazka znie, mam toto brat ako menstruaciu a dalsiu ocakavat az dalsi mesiac?Alebo si mam este pre istotu urobit tehotensky test,ci tabletka skutocne zaucinkovala.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menstruačného cyklu, nepravidelné špinenie, či krvácanie. Nie je zaručené, že sa menštruácia dostaví o mesiac od posledného krvácania. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tableta po

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, odporucili by ste v takomto pripadne uzit tabletku po? Som 11 tyzdnov po porode cisarskym rezom, menstruacia sa este nedostavila. Dieta je len dojcene,cez den kazde 2-3 hodinky, v noci dojcene dvakrat. Raz 4-5 hodin od ulozenia na spanok a potom este raz po dvoch hodinkach.Zradil nas kondom pri styku. Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k pretrhnutiu kondómu a tehotenstvo sa jednoznačne vylúčiť nedá, jednou z možností je aj užitie núdzovej tabletky hormonálnej antikoncepcie Escapelle. Čo sa týka vplyvu na kojenie, veľmi malé množstvo liečiva tohto lieku sa môže objaviť v materskom mlieku. Nie je pravdepodobné, že by uškodilo dieťaťu, ale ak sa obávate, môžete užiť vašu tabletu hneď po dojčení a vyhnúť sa dojčeniu aspoň 8 hodín po jej užití. Týmto spôsobom užijete tabletu správne pred nasledujúcim dojčením a znížite tak množstvo liečiva, ktoré by vaše dieťa užilo spolu s materským mliekom.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Tabletku Escapelle som užila 27.12.2021 vyšlo to do 48 hodín
    Dnes mi mešká menstuacia už 8 deň je tomu
    Robila som si testy, ktoré boli pozitívne
    Dúfam že sa nič nestane bábätku keď som už tehotná a táto tabletka mu neublížila
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ak ste už tehotná a tabletka núdzovej antikoncepcie zlyhala, nebude to mať vplyv na vývoj plodu. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Som tehotná?

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý večer p. doktor, môžem sa spýtať, ako veľmi spoľahlivé sú tehotenské krvné testy? Posledný menzes som mala od 30.12. a cykly mám cca 23-30 dní. Asi 34 hod po styku som si zobrala Escapelle, aj keď som podľa kalendára už mala mať po ovulácii, nebola som si istá a preto som ho užila. Dala som si spraviť krvné testy 16 dní po styku (styk bol. 18.12.) u gynekológa, boli negatívne. Podľa kalendára mi vtedy meškal menzes 4 dni (beriem do úvahy trvanie 30 dní). Dnes (18 dní po styku) som si robila opäť test z moču (10-tkový) a tiež je negatívny. Avšak menzes ešte stále neprišiel a na internete som čítala príbehy, kedy ženám krvný test ukázal tehotenstvo až 2 týždne po meškaní menzesu. Keď som volala so sestričkou, iba mi povedala, že tehotná nie som. Na presnú hladinu hCG som sa nepýtala a ani neviem, či mi vôbec robila taký test. Viem, že v USA sa robia 2 typy krvných testov, kvalitatívne a kvantitatívne, ale neviem, aký sa robieva u nás. Takže moja otázka znie, môžem výsledkom veriť, že 100% nie som tehotná, alebo mám zájsť opäť za gynekológom na zopakovanie testu? Poprípade mám zopakovať test o pár dní zas, aby som si bola na 100% istá, že nie som tehotná? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, skôr to nemá veľký zmysel. Ak boli tehotenské testy opakovane negatívne, rovnako tak aj beta HCG, tehotná s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete urobit tehotenský test a budete kľudnejšia.

  • Escapelle

    , Autor: Andrej22

    Dobrý deň ak som mal s priateľkou nechránený pohlavný styk a nieco uslo ale zobrala si tabletku do 12hod moze byt tehotna??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje možnosť tehotenstva aj pri správnom a včasnom užití tabletky emergentnej antikoncepcie, ale pravdepodobnosť je veľmi malá.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, 29.06. som mala nechránený pohlavný styk (bez vyvrcholenia do pošvy), ale mala som obavy zo zostatkov spermií z predošlého styku, tak som po 24 hodinách užila tabletku escapelle, menštruáciu som dostala 14.07. (bola v rovnakej intenzite ako vždy, až na to, že meškala 4 dni, čo spôsobila asi tabletka "po"). Robila som si aj 4 tehotenské testy (13,15,24 a 33 dní po styku), všetky vyšli negatívne a momentálne mi prebieha aj nová ovulácia. Je ešte možné tehotenstvo v tomto prípade? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    ak opakované testy boli negatívne a užila ste escapelle
    je riziko otehotnenia neprítomné, ak ste už viac než 33 dní po styku mala negatívny test, je naozaj málo pravdepodobné, že by ste mala byť tehotná, spermia žije max.dva dni, vajíčko ovuluje max. tri dni, myslím si, že už ste v novom cykle a nemala by ste sa obávať ,
    ak príde regulérne nová menses môžte byť pokojná
    v prípade nejasností,alebo neistoty navštívte lekára, urobil by vám UZV
    s pozdravom