Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Som tehotná?

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý večer p. doktor, môžem sa spýtať, ako veľmi spoľahlivé sú tehotenské krvné testy? Posledný menzes som mala od 30.12. a cykly mám cca 23-30 dní. Asi 34 hod po styku som si zobrala Escapelle, aj keď som podľa kalendára už mala mať po ovulácii, nebola som si istá a preto som ho užila. Dala som si spraviť krvné testy 16 dní po styku (styk bol. 18.12.) u gynekológa, boli negatívne. Podľa kalendára mi vtedy meškal menzes 4 dni (beriem do úvahy trvanie 30 dní). Dnes (18 dní po styku) som si robila opäť test z moču (10-tkový) a tiež je negatívny. Avšak menzes ešte stále neprišiel a na internete som čítala príbehy, kedy ženám krvný test ukázal tehotenstvo až 2 týždne po meškaní menzesu. Keď som volala so sestričkou, iba mi povedala, že tehotná nie som. Na presnú hladinu hCG som sa nepýtala a ani neviem, či mi vôbec robila taký test. Viem, že v USA sa robia 2 typy krvných testov, kvalitatívne a kvantitatívne, ale neviem, aký sa robieva u nás. Takže moja otázka znie, môžem výsledkom veriť, že 100% nie som tehotná, alebo mám zájsť opäť za gynekológom na zopakovanie testu? Poprípade mám zopakovať test o pár dní zas, aby som si bola na 100% istá, že nie som tehotná? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, skôr to nemá veľký zmysel. Ak boli tehotenské testy opakovane negatívne, rovnako tak aj beta HCG, tehotná s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete urobit tehotenský test a budete kľudnejšia.

Podobné otázky

  • Som tehotna?

    , Autor: _kodiak12A

    Dobry den, mam hrozny strach z otehotnenia, nakolko mi meska menstruacia uz 20 dni. Posledny pohlavny styk som mala v juni, s barierovou antikoncepciou. Menstruaciu som cez jul a august dostala. Som objednana ku gynekologicke, no bohuzial az o 6 dni. Zatial som pouzila testy a vysli mi 3x negativne, no pocula som, ze v neskorsich stadiach tehotenstva je mnozstvo hormonu take velke, ze to uz test nemusi zachytit.

  • Je možné, že som tehotná?

    , Autor: Nikols

    Dobrý deň, začala som mať problémy so žalúdkom ešte, pred tým ako sme mali nejaký pohlavný styk s priateľom. Teraz sa bojím, že by som mohla otehotnieť z toho ak sa nechtiac dotkol penisom vagíny a mal na ňom pred ejakulát. Dnuka nebol ani pohlavný styk sme nemali . Utrela som si to tam dole poriadne vlhčenými vreckovkami. Teraz o týždeň potom som dostala jedno dennu črevnú virózu , pod brušku ma nebolí , ani necítim nejakú unávu ani nič. Len sa chcem spýtať či je to možne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Uvedeným spôsobom ste neotehotneli. Odsledujte si to.

  • Som tehotna?

    , Autor: 19Dona11

    Dobry den, s manzelom sa pokusame o babatko uz 9 mesiacov. Ja mam 30 on 28.
    Pred 4 mesiacmi som zazila biochemicke tehotenstvo.
    Vzdy som mala menstruaciu pravidelnu 24-26 dni. Kazdy mesiac som citila a vedela kedy mam ovulaciu. A tento mesiac po styku s manzelom som cely mesiac citila take povolievanie v podbrusku ako keby som mala dostat menstruaciu. Bolo to este skor ako som mala plodne dni no od plodnych dni to neprestalo az prisiel 24 den a na 25 den som dostala menstruaciu no bola ina ako inokedy bola omnoho slabsia a bolo to proste cele ine trvala len 3 dni prvy a posledny den to bolo najslabsie ten posledny skor take do hneda . Ked som dostala menstruaciu tak ma velmi bolela hlava a potom ma bolela cely tyzden, bolesti v podbrusku neprestali niekedy citim nejaku miernu bolest alebo tlak aj vzadu na chrbte a v podbrusku je to stroedave bud je to cele podbrusko alebo v pravo niekedy aj v lavo. Robila som si tehotensky test no je stopercentne negativny zoaden duch ani nic .
    Neviem co sa s mojim telom deje . Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa aj teraz jednalo o biochemické tehotenstvo. Skúste si dať na pár mesiacov od snaženia pauzu, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa opäť snažte otehotnieť. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do 12. mesiacov pravidelného snaženia (2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie), navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: .,.,.,.,.

    Prepáčte ale minulá otázka bola poslaná omylom nuž problém pretrváva.Chcela by som sa opýtať, je možné že som tehotná? Pred 17tymi týždňami partner prešiel pár krát po vrchu a nebol ani ejakulat viac menej som sa na internete dočítala že to je aj tak možné. Mala som pravidelný menzes lenže mám strach že sa môže jednať o tehotenstvo. Momentálne som trochu viac pribrala ale nejaké značne viditeľné znaky nemám je možné aby som bola tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že tehotná nie ste, ale takto sa Vám neviem na 100% vyjadriť. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: .,.,.,.,.

    Dobrý deň, je možné že som tehotná? S partnerom som nemala síce vaginálny styk ale prešiel iba trochu po povrchu a nebol ani hotový(3.6), Menštruáciu som mala pár dní na to a potom aj nasledujúci mesiac, pribrala som a bojím sa že som otehotnela je to možné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, za daných okolností, ak nedošlo k pohlavnému styku a mali ste už dvakrát mali, je tehotenstvo nepravdepodobné. Príčin nárastu hmotnosti môže byť viacero. Odsledujte si to.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, za daných okolností, ak ste nemali pohlavný styk a navyše ste už mali dvakrát aj menštruáciu, tehotná nie ste. Zmena hmotnosti je spôsobená niečím iným.