Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bryndza

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň môžem jesť bryndzové halušky ak je bryndza pasterizovana a aj smotana? Všetko je z obchodu a je to pasterizovane? A môžem lyofizovane jahody? Objednala som ich zo sveta plodov pre tehotné ale radšej sa opýtam ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete konzumovať všetky pasterizované produkty, ako aj lyofilizované jahody.

Podobné otázky

  • Prenos listeriozy

    , Autor: gapka

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom prenosu listeriozy. Už počas prvého tehotenstva som si dával pozor na potraviny, dosttocnu tepelnú úpravu a umývanie rúk. Teraz sa snažíme o druhe dieta a začínam mat opat obavy nákazy listeriozou. Chcem sa opýtať či je možný prenos len potravou, teda priamym zjedenim kontaminovaného výrobku, alebo aj dotykom. Napr. ak som pri praní triedila prádlo na zemi a manželovej tričko bolo od masa (boli na zabijácke), mohli ostať pripadne baktérie na zemi a chodením sme to rozniesli po dome? (Príde mi to ako sci-fi, ale fakt mam reálne obavy. Môžu tie baktérie prežiť na povrchu, keď nemajú hostiteľa, teda nemnozia sa za ideálnych podmienok v danej potravine? Či je fakt prenos možný len konzumáciou a teda určitou infekčnou dávkou? Ak by tehotna žena mala listeriozou a príde sa na to, lieči atb, je možné zabrániť nákaze plodu? Ďakujem zabodpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, listeria monocytogenes sa nachádza v pôde, vo vode, v rastlinách, fekáliách. Darí sa jej pri teplotách 1 až 40 °C. Prežíva a množí sa preto aj v chladničke. Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov, čerstvá zelenina (zeler, paradajky, šalát) hnojená čerstvým hnojom. Zdrojom sú aj domáce zvieratá, z ktorých sa ochorenie môže prenášať na tehotnú ženu. Rovnako sa môže preniesť pitím tepelne neupraveného kravského mlieka a tepelne neupravených mliečnych výrobkov. Infekcia sa na človeka prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, najmä pri ošetrovaní, pri pôrodoch, ale aj konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov. Vstupnou bránou je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Inkubačná doba je 1-4 týždne. U tehotných žien listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, som 28 TT 3 DD tehotná, pred dvoma týždňami som jedla bryndzové halušky na salaši, bryndza bola pasterizovana,aspoň tak tvrdili. Teraz sa cítim kus prechladnuta, konkrétne som mala večer bolesť kus hrdla bez teploty,teraz to aj prechádza ale cítim sa chorá bez teploty,nehnackujem a zle mi nebýva. Môže sa jednať o listeriozu? Alebo sa jedná len o klasické prechladnutie kvôli tomu aké obdobie je a aj v okolí boli ľudia, ktorí boli prechladnutí. Neviem či je správne kontaktovať infektológa na vyšetrenie,nechcem sa zbytočne vystavovať riziku poprípade nákazy iných chorôb. Obvodný tieto testy nerobí a ani na gynekológii keď som sa spýtala. Čo by ste mi poradili?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie s prejavmi horúčky je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásenych do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Strava v tehotenstve

    , Autor: Lemon_99

    Dobry den, pred zistením tehotenstva som akurat 5tt +0d (teraz zistené) som asi 2 tyzdne dozadu konzumovala bryndzove halusky u svokry (netusim aka bryndza a odkial bola) tiez som si dopriala ryby v konzerve, 2 kavicke lyžičky paštéty (nechutila mi viac som nezjedla) v hoteli, fetu z obchodu do šalátu naprikald, krvavnice a jaternice (tepelne spravované), alebo v hoteli vajicka (volske oci) kde sa teosku vyleje zltko inak urobene.. co som citala na internete ma uplne vystrašilo, je teeba sa obávať napr toho maleho kúsku paštéty alebo vajíčok ci tych halušiek bryndzových? Citala som hrozne scenára a vobec neviem co teraz robit neviem spatne zistit v akom stave bola ta bryndza ci pasterizocana alebo nie :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel sa trápiť nad tým, čo ste zjedli predtým. Ak teraz viete, že ste tehotná, budete si na konzumáciu neodporúčaných potravín a pokrmov dávať pozor. Absolvujte pravidelne tehotenské poradne podľa odporúčaní. Objednajte sa na PTS (prvotrimestrálny screening), ktorý sa realizuje v 11. - 14. týždni tehotenstva.