Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pár doktor,
    dnes som bola na poradni v 24 týždni (23+5), lekár mi povedal že mám skrátený krčok, nie o moc ale mám, veľkosť si už nepamätám. Chcem sa opýtať čo robiť aby sa mi krčok neskratil ešte viac alebo aby sa bábätko nevypytalo na svet skôr. Je možné bábätko normálne donosiť? A hlavne čo robiť a nerobiť aby sa neskracoval.
    Tiež mám niekedy tvrdnutia brucha keď ležím na chrbte, stalo sa mi to už pár krát tak že v priebehu 10 minút mi stvrdlo 3x -4x po sebe, lekár povedal že keď tvrdne v pokojovom režime to už nie je dobre, a tiež sa chcem opýtať či je potrebné aj vylúčiť sex počas tehotenstva nakoľko je krčok kratší.
    Je tiež možno v tomto týždni bábätko cítiť menej? Niekedy ho cítim viac krát do dňa niekedy len tak tlmené a menej často.
    Dakujem za rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je užívať magnézium, kľudne aj v dávke 3x2 tabletky, dodržiavať kľudový režim a vhodné je aj dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Neviem čo Vám bolo na základe výsledkov a nálezov odporúčané Vašim obvodným gynekológom, postupujte podľa toho.

Podobné otázky

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesť podbruška a chrbta

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 31+2tt,druhorodička.Chcem sa spýtať či je v norme keď cítim bolesť podbruška ako pri menzese,aj cez deň aj v noci,pridali sa k tomu aj bolesti krížov,kostrč(tá má bolieva často mala som úraz pred 2rokmi)popichava ma aj do podbruška občas.Bruško občas tvrdne ,ale Max. 5krat do dňa.Uživam magne B6 Forte 2x1 . Poradňu som mala pred 10dňami,krčok aj všetko bolo úplne v poriadku.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa Vám každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako tlakové, či pichavé bolesti po stránkach podbruška, ako aj pichanie v pošve. Kostrč sa začína odsúvať dozadu, to je tiež normálne. Ak ste mali úraz v zmysle pádu na chrbát, či narazenie kostrče, môže to byť príčinou intenzívnejších bolestí kostrče. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení a nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Magnézium si môžete navýšiť na 3x1 tabletku. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Valsalvov manéver

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň pred týždňom som bola u lekára. Vnútorná bránka uzavretá, krčok cca 33 MM, Valsalvov manéver pri zakaslaní negatívny. Som momentálne 29+ 4 a malého cítim dosť nízko. Beriem aj progestenalle 200 1 x ráno a večer . Dnes som sa cítila trošku horsie lebo sa malý dosť vrtel bolo to dosť nepríjemné. Keď bol valsalvov manéver negatívny je možné že bez zmeny nálezu vydržím až do ďalšej poradne ktorá je za týždeň a pol. ? Poprípade je možné vydržať do 36 týždňa ?Som druhorodicka a dosť stresujem. Ďakujem.za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte nález úplne v poriadku. Ak nemáte ťažkosti, nevidím dôvod, prečo by ste nemali vydržať až do termínu. Nevidím tiež dôvod na obavy. dsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Palpačne vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ešte sa chcem spýtať robili mi včera na vyšetrení palpačne vyšetrenie keďže často kycham keďže mám nádchu a aj kašlem chceli skontrolovat krcok je to bezpečné keď som 25tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne palpačné vyšetrenie patrí medzi základné vyšetrenia v tehotenstve. Na plod to nemá negatívny vplyv, nemusíte sa obávať.

  • Krčok maternice nizko

    , Autor: Lucka.963

    Dobrý deň,

    prosím v tehotenstve sa krčok maternice nejako pohybuje? Myslím tým, či je možné, že raz je nízko a raz vysoko. Zavádzam si totiž vaginálne čípky a včera som ho mala vysoké a dnes úplne nízko. Je taký dlhy, tvrdý. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postavenie krčka sa môže meniť a aj sa mení podľa viacerých okolností, naliehanie plodu, týždňa tehotenstva, … Podľa opisu sa jedná skôr o postavenie krčka vplyvom postavenia plodu, najčastejšie hlavičky, kedy v závislosti od naliehanie a postavenia hlavičky môže byť predná klenba vyplnená a tým je krčok naklonený dozadu a opačne. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.