Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,719 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pracie prostriedky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať či kontakt s pracimi prostriedkami (ručne pranie) v začiatkoch tehotenstva nemôže poškodiť plod. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, bežne dostupné pracie prostriedky nemajú vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Drobné vyrážky a podráždená koža

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,som v 19tt+1. Pred pár dňami sa mi na ľavom stehne objavila podráždená koža,je červená a na dotyk suchá. Kozmetiku a pracie prostriedky používam od začiatku tehotenstva rovnaké. Tak som si ju začala potierať kalciovou masťou,avšak po dni a pol používania som si všimla,že okolo toho podráždeného miesta si malé vyrážky. Vseobecne už od puberty mám akné ale toto som ešte nemala. Mám zájsť k lekárovi? Alebo čo by ste mi poradili? Totiž tu v meste máme iba jednu kožnú lekárku a k nej treba mesiac čakať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý dňa, hoci ste tehotná, jedná sa zjavne o kožný problém, ktorý je mimo môjho odboru. Môže sa jednať o potničky, mohlo Vás niečo uštipnúť, môžete mať popálenú kožu, môže to byť alergická reakcia, ... Bez videnia nálezu sa Vám však takto nebude vedieť vyjadriť ani kožný lekár.

  • chemikalie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Chcem Vás velmi pekne poprosiť o odpoved. Moja sestra (15rocna) omylom namiesto tablet na vodny kamen Pulirapid, nalievala do pradla Pulirapid odstranovac vodneho kamena (modry obal, 750ml flaska). Že vždy cca pol uzavera. Nevšimla si, že do prania je iný prostriedok a tento vôbec do práčky nepatri. Ja som jej povedala, nech tam dáva aj ten modrý pulirapid na vodný kameň, vôbec by ma nenapadlo, že tam toto bude nalievat.
    Chcem sa spýtať, mozu nejaké chemikalie z tohto prostriedku (prip. po zmiešani s pracim práškom) po oprani ostat v prádle a dostat sa pokozkou do tela a v pripade tehotnej zeny, mozu nejak poskodit babetko? Som v 5 mesiaci tehotenstva a sestra to takto zevraj perie uz dlho. Na nete som nenašla, že by to malo mutagenne účinky,... Môže to poškodiť plod pri takomto pouziti?
    Celkom ma to vystrasilo.

    Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám presné zloženie prípravku, ale osobne si myslím, že by to vplyv na plod mať nemalo. Toto je skôr otázka na výrobcu. Podľa mňa sa ale nemusíte obávať. Používajte pracie prostriedky ako aj odstraňovač vodného kameňa podľa návodu na použitie.