Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
18,771 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor: Kiaraasa

    Dobrý deň pán doktor, som v 5tt, žiaľ mám veľmi silnú angínu aj s teplotou, lekári mi nasadili Axetine 500, nakoľko na penicilín mám silnú alergiu.. je to v poriadku? Neuškodí to bábätku a hlavne v takto skorom štádiu? Dakujem vopred .y

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni je to skôr na princípe “všetko alebo nič”. Ak je zárodok silný, angína vplyv na tehotenstvo mať nebude. Ak prínosy prevažujú riziká, je daná antibiotická liečba v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • Klesajúce hcg

    , Autor: JPM

    Dobrý deň

    Bolo mi z krvi potvrdené tehotenstvo -hodnota hcg 1396 ale začala som špiniť - predpísali mi duphaston
    Toto sa odohralo 19.7.
    Dnes -4 dni potom som od rana spinila omnoho viac
    Na prijme mi odobrali hcg-hodnota klesla na 1175

    Na sone bol vidno vak bez embrya .
    Info som zaslala na gynekológiu a mám prísť až o dva týždne.
    Je mi jasne že sa jedna o potrat,otázka skôr znie ,či je ok čakať dva týždne ak by bolo treba riešiť čistenie

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o chcené a žiadané tehotenstvo, štandardne sa dáva kontrola USG o týždeň až desať dní. Ak sa nález dovtedy nezmení a nebudú prítomné embryonálne štruktúry, nález sa uzavrie ako Missed abortion - anembryomolla a bude potrebné dutinu maternice vyčistiť. Samozrejme, v prípade, že by došlo k silnému krvácaniu, bolestiam, či iným ťažkostiam, bude potrebné navštíviť gynekologickú pohotovosť aj skôr. Nepoznám žiadne bližšie informácie ohľadom datácie tehotenstva, ani ďalšie okolnosti, či presné nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • vysoké dávky progesterónu

    , Autor: Danielitka966

    Dobrý deň.
    Som v tt 35+2. Skrátil sa mi krčok na 15mm, v dôsledku čoho mi bol predpísaný Progestanelle 200 mg -vaginálne 2-0-2. Po prečítaní príbalového letáčika sa mi táto dávka zdá strašne vysoká. Je tam tiež viackrát napísané, že 200mg sa nesmie prekročiť, kdežto ja ju mám 4x vyššiu, než je odporúčaná. Okrajová info - počas tehu som veľa nepribrala, pôvodne som mávala 50 kg, teraz mám 62; nemá sa mi to veľmi kde stratiť. Je takéto predávkovanie bezpečné? Nemôže sa niečo stať mne alebo bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po ukončenom 35. týždni tehotenstva sa už progesterón neužíva, nemá to zmysel. Ste už v 36. týždni tehotenstva. Dĺžka krčka 1,5 cm je prakticky v norme, záleží tiež od konzistencie, otvorenia, naliehanie na klenby, ... Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa hláste v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Kožná mykóza

    , Autor: Luciluc

    Dobry den, som v 32tt a na chrbte som si nasla par bielych a hnedych flakov, nakolko som to mala aj v minulosti viem, ze je to kozna mykoza. Pouzivala som na to Micetal, avsak uvadza sa, ze sa u tehotnych zien ma pouzivat iba v nevyhnutnych pripadoch. Nakolko su dovolenky a neviem kedy sa mi podari spojit s koznou lekarkou a u gynekologa maju dovolenku tiez, chcem Vas poprosit o info ci dany roztok mozem pouzivat, alebo by to mohlo mat negativny vplyv pre dieta. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, predovšetkým v prvom trimestri, môžu liek používať iba po konzultácii s kožným lekárom a v nevyhnutných prípadoch, pretože neboli uskutočnené klinické štúdie u tehotných žien. Liek však pôsobí lokálne a ste už v pokročilejšom štádiu tehotenstva, preto by krátkodobé použitie nemalo mať na tehotenstvo negatívny vplyv. Predtým, než začnete s liečbou, by však mal nález vidieť kožný lekár.

  • Vitamíny v tehotenstve

    , Autor: Naty2510

    Dobrý deň , som v 20 týždni tehotenstva , v prvom rade ďakujem za všetky vaše rýchle zodpovedané otázky :)
    Cely prvý trimester som užívala Femibion vitamíny tabletky a všetko super , teraz som prešla do druhého trimestra tak som si kúpila Femibion2 a tiež užívam každý deň . Chcem sa spýtať či je zdravé pre bábätko každý deň užívať Femibion, popritom užívam aj magnezium tabletky . Chcem vedieť či bábätko nebude príliš veľké pri narodení pri používaní Femibionu počas celého môjho tehotenstva , najbližšiu gynekologickú prehliadku mám tento štvrtok tak sa plánujem spýtať na to svojej doktorky tiež ale zaujíma ma tiež aj vás názor , vopred ďakujem za info :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské vitamíny nemajú vplyv na veľkosť plodu. Nemusíte sa obávať.

  • Sex

    , Autor: Kikušik94

    Dobrý deň chcem sa spýtať som 31 týždni tehotenstva a s mužom sme mali sex a jeho to bolelo tak sme museli prestať..neviem si to vysvetliť lebo keď ma doktor vyšetruje z dola tak dá si niaky gel a vyšetruje ci je z dola všetko v poriadku..pomohlo by niaky gel aby to bolo lepšie aby to muža nebolelo alebo už to nebude lepšie a musíme počkať až do pôrodu? Ďakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je časté, je možné, že pošvové klenby sú vyplnené hlavičkou plodu a pohlavný styk môže byť pre muža nepríjemný, až bolestivý. Skúsiť môžete inú polohu. Neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná vaginálny nález, ako aj ostatné okolnosti.