Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Kaja462

    Dobrý den chcela som sa vás opýtať nakoľko som nedávno porodila a maly sa nevie prisat skúšali sme to aj s laktacnou poradkyňou ale bez úspechu a mne sa nezačalo tvoriť mlieko iba tečie kolostrum, nakoľko má maly aj hornú uzdicku tak sme sa dohodli že kojiť nebudem, lenže mam obavy aby sa mi prsia nezapalili keďže to kolostrum sa tam stále tvorí, tak sa vás chcem opýtať čo by ste mi odporučili na zastavenie laktácie. Čítala som aj že viazat prsia ? Ďakujem za odpoved a poradenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky lieky na zástavu laktácie sú na lekársky predpis. Ak ste ešte šestonedleľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili a požiadať o zástavu laktácie. Spíšu s Vami ambulantný nález a predpíšu Vám lieky na zastavenie laktácie.

Podobné otázky

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo robiť na rýchle zastavenie laktácie, od narodenia som mala mlieka malo a museli sme dokrmovať fľaškou až mi teraz po 2tyzdnoch začal maly úplne odmietať pitie odomna či už s klobucikmi alebo bez a vypije mlieko iba z fľašky. Keď odsávam svoje tak nemám dosť a aj tak skončíme pri umelom. Prsia mi dnes cele stvrdli, cítim hrcky v nich a veľmi ma bolia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, odporúčam pri ťažkostiach súvisiacich s pôrodom a kojením navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré ešte zodpovedá za starostlivosť počas šestonedelia. Ak máte tvrdé prsníky, je potrebné ich nahriať a uvoľniť či už ručným odstriekaním alebo použitím odsávačky, aby u Vás nedošlo ku vzniku abscesu. Ak dôjdete k záveru, že chcete laktáciu zastaviť, vedia Vám tiež predpísať lieky na zástavu laktácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ukončenie dojčenia

    , Autor: Zuzaname

    Dobrý deň,
    pred cca 2-3 mesiacmi som ukončila dojčenie, no mlieko sa mi stále tvorí. Viem, že to nie je nič nezvyčajné, no rada by som sa mlieka už zbavila? Existuje nejaký domáci recept? Radili mi zájsť ku gynokológovi na injekciu, no túto možnosť som vylúčila.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na definitívne zastavenie laktácie je nutné užívať tabletky po dobu 7 - 12 dní v závislosti od okolností. Prsníky si môžete podväzovať, to Vám však jednoznačne úspech nezaručí. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ukončenie laktacie

    , Autor: Melik

    Dobrý večer pán doktor. Chcela by som vás poprosiť o radu čo sa týka ukončenia dojčenia. Som po operácii, mala som absces na prsníku. Mlieko sa mi v tom prsníku prestalo tvoriť a tak som sa rozhodla o ukončení dojčenia. Dala som si predpísať lieky na pozastavenie laktacie Medocriptine. Sťahujem si prsia sťahovacim obväzom, no ten druhý prsník mám stále naliaty. Ako mám postupovať aby som sa zbavila mlieka v tom prsníku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, laktácia sa za pri pravidelnom užívaní Medocriptinu zastaví do niekoľkých dní. Môžete si odstriekať mlieko z druhého prsníka do tej miery, aby sa trochu uvoľnil, no úplné vyprázdnenie prsníka spôsobí opätovné naliatie. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupe v starostlivosti o prsníky.

  • pretrvavajuca bolest v prsniku po odstaveni

    , Autor: ssussie

    Dobry den, pred siedmymi mesiacmi som odstavila syna po dvadsatmesacnom dojceni. Uz v sestonedeli som dostala skaredu mastitidu a prsniky sa mi pri vacsom naliati upchavali, takze aj napriek dojceniu sme prikrmovali. Problem je, ze syn je uz odstaveny hodnu chvilu a mna stale pocas ovulacie a pred menzesom bolia prsniky, teda hlavne lavy v miestach, kde ma bolieval aj ked som dojcila. Ked som ho odstavila, tak som tri mesiace este sem tam odsala mliecko pre uvolnenie. Potom mi to lekarka zakazala, ze si mam len davat studene obklady. Asi mesiac na to sa mi uplne rozhadzal cyklus, len som menstruovala a menstruovala. Medzitym som bola aj na UZV prsnikov, vsetko ukazovalo v poriadku, len lekar povedal, ze tie zlazy su aj napriek styrom mesiacom od odstavenia stale este rozsirene, ze to chce cas. Cyklus sa mi ako tak upravil, aj ked sa mi prva faza uplne skratila na minimum a cyklus mam 24 dnovy s teda dost jasnymi plodnymi dnami. Je normalne, ze jedno zastavenie laktacie moze robit tolko starosti? Ze najprv sa ani mlieko nechce prestat tvorit (aj ked malinko, ale predsa), potom sa cyklus rozhadze a aj sedem mesiacov po odstaveni ma stale boli pocas ovulacie a pred menzesom ten prsnik co som z neho viac kojila? U gynekologa uz som bola asi pat krat za tu dobu... Teda kvoli zastupovaniam v lete som bola u viacerych a kazdy povedal, ze je to v podstate v norme... Vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,

    ak se teda bola opakovane kontrlované a bolo aj UZv a jenález v norme, môže to byť normálny nález vo vašom prípade
    možno by ste ešte mohla doplniť niektoré z preparátov na bolestivé prsníky-agnucaston, mastodynon a pod., možno by bolesti ustali
    s pozdravom