Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teplota

    , Autor: Bella123

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či si môžem dať na začiatku tehotenstva paralen( aspoň polovicu) ? Je to ešte take tehotenstvo ktoré nie je potvrdené ani gynekológom, večer ma začalo škriabať v krku, načo sa mi následne začala dvíhať teplota, keď som mala 38 a nedarilo sa mi ju zraziť zábalmi dala som si spomínaný liek. Zaujíma ma či je to bezpečne, a či tak môžem urobiť znova ak sa teplota vráti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri teplote je vhodné užiť Paralen. Paralen sa môže užívať aj počas celého tehotenstva, najmä ak prínos preváži riziko. Kľudne si môžete dať aj 2 až 3x jednu tabletku. Odporúčam tiež zvýšiť príjem tekutín aspoň na dva litre denne, do hrdla môžete užívať voľnopredajné pastilky. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí ďalších 48 hodín bude vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára. Čo sa týka datácie tehotenstva, z opisu mi nie je jasné, koľko Vám mešká menštruácia a kedy bol realizovaný tehotenský test. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

Podobné otázky

  • Listerioza

    , Autor: Nikuskas

    dobry den, vcera som zjedla bagetu a asi o dve hodiny nato som dostala krce v bruchu a tlak na to aby som isla na velku...3 krat sa aj podarilo...mala som 1. krat zvysenu teplotu 37,3...hnacky som nemala ani nemam...stale vsak pretevavaju tie krce, jest mi vsak chuti vsetko...doma mam 3. rocneho syna a rocnu dcerku ktoru este dojcim...myslite ze by sa mohlo jednat o listeriozu a mozem dcerku dojcit nadalej alebo mam podstupit nejake vysetrenia? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin tráviacich ťažkostí môže byť viacero, hneď by som v tom nehľadal listeriózu. Môže sa jednať iba o krátkodobú črevnú virózu, prípadne Vám z nejakého dôvodu nesadlo jedlo. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ďalšie ťažkosti a teplota nie je nad 38.5°C, dojčiť môžete. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania, či dokonca zhoršenia tráviacich ťažkostí, opakovaných hnačiek, či zvracania kojenie obmedzte a navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás eventuálne v prípade potreby a nevyhnutnosti odošle k infektológovi.

  • Meskania menstruacie

    , Autor: Dianera

    Dobre ranko pan doktor,chcem sa vas opytat uz 4 d'en mi meska menstruacia,robila som si taky lacny prukovy test 2 v 1 a vysiel négativne. Vzdy pred MS chodim Casto n'a velku potrebu no teraz ma trapi skor zapcha a plynatost. Stale mam zahu, stale by som len spala, pobolieva ma podbrusko a aj krize no tie krize skor taky tlak pocitujem ako by mi tlacilo n'a cievu nachvilu to za boli a potom prestane par krat za den to pocitujem a castejsie chodim n'a malu potrebu. A ked mam dostat menstruaciu krcok mam nizko a makky lenze teraz je vyssie a tvrdy, uzavrety mliecny vodnaty vytok bez zapachu a bazalna teplota je 37,3°C.
    Poradte mi prosim co robit mam este cakat alebo ist k doktorovi,alebo urobit iny test? Mozem byt tehotna aj ked ten prvy lacny test neukazal pozitivitu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel robiť najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená a nemá zmysel si takto skoro robiť tehotenské testy. Skoro realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne, aj falošne pozitívne. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo aj na USG niečo vidieť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva však potom navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Covid v tehotenstve

    , Autor: MonLuk

    Dobrý deň, som v 37tt a mám covid- včera som 2x zvracala (dnes našťastie nie,ale musím papať malé porcie,lebo mám stále nauzeu),bolia má kríže a dostávam kŕče do nôh a rúk,mám nádchu aj kašeľ a už má od dnes aj hrdlo boli, včera k večeru mi začali aj teploty ale keďže môžem len Paralen a to len v polovičkach tak to moc nepomáha (včera som mala dve polovičky lebo sa bojím aby som niako neublížila bábätku).Vedeli by ste mi poradiť kedy vyhľadať lekára,lebo mám aj strach či je maličký v poriadku(pohyby cítim ale nie také silné ako predtým a ani také časté nie sú)prípadne ako postupovať v liečbe?(dávam si aj studené obklady aby teplota ustúpila)Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Paralen môžete užívať krátkodobo v maximálnej dávke 1 - 2 tabletky každých 4 - 6 hodín. Pol tabletky dvakrát denne Vám veľmi nepomôže. Skúste užívať zo začiatku 1 tabletku každých 6 - 8 hodín a uvidíte rozdiel. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne, najlepšie čaje a neperlivú vodu. Na bolesť hrdla sú vhodné voľnopredajné cmúľacie tablety vhodné aj pre tehotné. Je vhodné kontaktovať aj Vášho obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať aj odbery krvi na zápalové parametre a predpísať antibiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach, bolestiach, krvácaní, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Dopredu ich však upozornite, že máte potvrdenú infekciu COVID-19 a máte aj príznaky.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Horúčka

    , Autor: Dany7

    Dobrý deň. Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Nakoniec pálenie ustúpilo no ostali bolesti v krížoch,bolesť hlavy a nastúpila horúčka. Keď vystúpila teplota nad 38 zobrala som 1/2 tablety paracetamolu. Chcem sa opýtať či to v 5+1tt memôže bábätku uškodiť a ak keď sa mi horúčka vráti či ho môžem užiť znova. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Paralen sa v tehotenstve užívať môže, aj počas prvého trimestra. Hoci má byť použitá minimálna účinná dávka po čo najkratšiu dobu a s najnižšiu možnou frekvenciou, horúčka má potencionálne väčší negatívny vplyv na tehotenstvo, ako užitie Paralenu. Pri teplote kľudne užite Paralen, aj celú tabletku. Rovnako odporúčam dostatočný príjem tekutín. Odsledujte si to.