Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,486 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvorba mlieka

    , Autor: Dzumpula

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné, že som tehotná, ak sa mi znova začalo tvoriť mlieko rok od kedy som prestala dojčiť a mlieko sa mi doteraz netvorilo? Takto isto som zistila, že som tehotna aj počas druhého tehotenstva.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin tvorby materského mlieka môže byť viacero. Tehotenstvo sa vylúčiť tiež nedá, najmä za predpokladu nechráneného pohlavného styku. Vhodné je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení zúži možné príčiny, odporučí ďalšie vyšetrenia a stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • Tvorba mlieka 1rok a 9 mesiacov od ukončenia dojcenia

    , Autor: Lenkaasimkova

    Dobrý deň, rada by som vás poprosila o radu. Pred rokom aj 9 mesiacmi som prestala dojčiť lebo som mala malo mlieka. Mlieko mi však aj po teda skoro 2r úplne nezmyzlo pri stlačení prsníka mam stále par kvapiek. V poslednej dobe sa mi v pravom prsníku zdá ze sa mi ho začína tvoriť viacej po stlačení až vystrekne mlieko. Je to prosím v poriadku upraví sa to samé? Mam navštíviť gynekológa alebo sú dáke voľnopredajné lieky. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vystaví výmenný lístok na USG prsníkov. Pri negatívnom náleze Vám vie predpísať lieky na zastavenie tvorby mlieka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Progestanelle a dojčenie

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň pán doktor,
    môj gynekológ mi predpísal vaginálne progestanelle 200mg 1x obdeň do 34tt ( som v 29tt a mám vraj 0,5cm funneling), ale nevedel sa vyjadriť k tomu, či ich môžem brať počas dojčenia staršieho syna (2r.,dojčí sa už len 1-2x denne) Na internete som sa dočítala len že sa má predpisovať s opatrnosťou dojčiacim matkám a na zahraničných fórach zas, že sa do mlieka uvoľňuje len malé množstvo a nemalo by mať vplyv na dojčenie - ale chcem si byť istá tým, že mu neublížim keď ho neodstavím.
    Ďakujem krásne za odpoveď a želám pekný zvyšok víkendu !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pol centimetrový funneling u viacrodičky v 29. týždni tehotenstva nie je dôvodom na užívanie Progestanelle. Navyše, užívanie obdeň nemá veľký zmysel. Progesterón precháda v malom množstve do materského mlieka, ale nie je dostatok informácii o riziku pre dieťa. Osobne si myslím, že dieťaťu neublížite. Progesterón môže znížiť tvorbu mlieka, čo, ale zvlášť pri dojčení staršieho dieťaťa, nemusí predstavovať žiaden problém. Navyše, ak užívate progesterón v tehotenstve, tvorba mlieka v tehotenstve poklesne bez ohľadu na užívanie lieku.