Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progestanelle a dojčenie

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň pán doktor,
    môj gynekológ mi predpísal vaginálne progestanelle 200mg 1x obdeň do 34tt ( som v 29tt a mám vraj 0,5cm funneling), ale nevedel sa vyjadriť k tomu, či ich môžem brať počas dojčenia staršieho syna (2r.,dojčí sa už len 1-2x denne) Na internete som sa dočítala len že sa má predpisovať s opatrnosťou dojčiacim matkám a na zahraničných fórach zas, že sa do mlieka uvoľňuje len malé množstvo a nemalo by mať vplyv na dojčenie - ale chcem si byť istá tým, že mu neublížim keď ho neodstavím.
    Ďakujem krásne za odpoveď a želám pekný zvyšok víkendu !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pol centimetrový funneling u viacrodičky v 29. týždni tehotenstva nie je dôvodom na užívanie Progestanelle. Navyše, užívanie obdeň nemá veľký zmysel. Progesterón precháda v malom množstve do materského mlieka, ale nie je dostatok informácii o riziku pre dieťa. Osobne si myslím, že dieťaťu neublížite. Progesterón môže znížiť tvorbu mlieka, čo, ale zvlášť pri dojčení staršieho dieťaťa, nemusí predstavovať žiaden problém. Navyše, ak užívate progesterón v tehotenstve, tvorba mlieka v tehotenstve poklesne bez ohľadu na užívanie lieku.