Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zltkasty vytok

    , Autor: Nikuskas

    Dobry den, v juni som porodila svoje 2. babatko, este ho dojcim, v decembri/januari mi gynekolog hovoril ze by uz mohla prist menstruacia…ta vsak zatial neprisla a uz 4 dni mam zltkasty vytok, bolesti v podbrusku a pocit ako pred menstruaciou(unava, bolest podbruska, krizov)…pred cca mesiacom sme mali nechraneny pohlavny styk s muzom…mozem byt prosim tak skoro uz 3. krat tehotna…dve predosle boli sekcie…dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Na otehotnenie nie je potrebná menštruácia, ale ovulácia, ktorá môže prebiehať aj bez toho, aby žena menštruovala. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mozny unik plodovej vody

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som v 27tt a pouzivam intimky take male vlozky na zvysenu sekreciu v tehotenstve. Uz 3-4tt si pozorujem taku slabo zltkavu farbu na vlozke a ked si ju dlho nevymenim tie okraje az tak zhnednu. Je to len vytok alebo moze ist o mensi unik plodovej vody? Moj gynekolog na vysetreni nic nespominal. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtoky sú v tehotenstve pomerne časté a normálne. Od číreho až po mierne žltkastý výtok. Nemusí sa jednať o plodovú vodu, ani o patologický výtok. Ak máte v pošve dostatok probiotických baktérií - laktobacilov - tie produkujú belavý až mliečny, či belavožltý výtok. Nevylučujem tiež možnú počínajúcu infekciu, najčastejšie kvasinkovú. Bez videnia nálezu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žlto zelený výtok

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý deň, som v 21 týždni tehotenstva a spozorovala som posledné dva dni žltkastý výtok ale už jemne do zelena. Taká svetlá zelená krikľavá, vidno keď sa tak lepšie pozriem na bielom toaletnom alebo bielych nohavickach…viac žltej . Výtok do žlta som mala aj v prvom trimestry, kde som to riešila aj s mojou gynekologickou ktorá ma uistila, že to nieje nič zle pokiaľ nemám iné komplikácie. No a teraz ma vyplašila zase zmena farby . Lenže žiadne iné ťažkosti nemám . Nič ma nesvrbí, nič ma nebolí a ani ten výtok nejak nezapácha . Konzistenciu má tekutú až hlienovitú. Poradnu mam až za týždeň tak neviem či s tým počkať alebo radšej s tým ísť na pohotovosť pripadne volať hneď zajtra doktorke ak by to bolo niečo vážnejšie . Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zelený výtok by sa nemal vyskytovať. Môže sa jednať o infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nie je iba kvôli tomu potrebné okamžite navštíviť tehotenskú pohotovosť. Odporúčam však v nasledujúcich dňoch navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí, realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a stanoví ďalší postup, či nasadí potrebnú liečbu.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň.
    Som v 22. tt.
    Od začiatku tehotenstva sa u mňa prejavila kvasinková infekcia.
    Doktor mi predpísal rosalgin výplachy a čapíky nystanin galvex(čapíky až od 12tt). Čapíky momentálne používam iba v prípade, ak ma to dole začne svrbieť.
    Dám si ich 2-3 dni po sebe a svrbenie prejde, ale po pár dňoch sa svrbenie opäť vráti.
    V tom 12 týždni som používala kombináciu výplach a čapíky (celú krabičku).
    Zároveň mám taký žltkastý výtok bez zápachu.
    Môj gynekológ mi povedal, že niektoré ženy majú kvasinkovú infekciu aj celé tehotenstvo.
    Chcem sa spýtať, či by ste mi vedeli odporúčiť aj niečo iné a či to nemôže byť niečo iné ako kvasinková infekcia.
    Tú mi doktor potvrdil na začiatku tehotenstva kultiváciou.
    Odvtedy sa toho nemôžem zbaviť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne výplachy nie sú na škodu, netreba ich však realizovať často. Nemá zmysel zahájiť liečbu kvasinkovej infekcie spomínanými čapíkmi na 2 - 3 dni, je to nedostatočné. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, no pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť alebo kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše iný preparát na liečbu kvasinkovej infekcie, napríklad Clotrimazol. Skúsiť si môžete aplikovať aj Canesten krém.

  • mykoza

    , Autor: simicka

    Dobry den aplikovala som si gynazol krem som v 6tt tehotenstva bolo to v stredu a vo stvrtok vytekal cely krem dneska mam taky žltkastý vytok je to ok alebo ucinkuje este ten liek dakujem ya odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    takto popisne vám nedokážem zodpovedne povedať o čo sa jedná,pokračujte v liečbe ako vám bolo doporučované a keby sa ťažkosti vrátili navštívte svojho gynekológa
    s pozdravom