Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liecba ureaplazmy pocas dojcenia

    , Autor: merryy

    Dobry den, prosim vas, ako sa lieci ureaplazma pocas dojcenia? Pouziva sa Doxyhexal alebo je nejaka alternativna terapia? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek. Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, či máte ťažkosti alebo nie, či sa jedná o ureaplazmu parvum alebo urealyticum, sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak už sa rozhodne pre liečbu Doxyhexalom, je potrebné kojenie prerušiť na obdobie užívania týchto antibiotík. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Infekcne vysetrenie pri opakovaných potratoch

    , Autor: ja_1111

    Pan doktor ak posielate zeny po potrate na infekcne, na ktore ochorenia treba vysetrenie na infekčnom? Chcu to po mne vediet ale lekar mi napisal len - prosim o vysetrenie na infekčnom po potratoch. Tam som volala a pytali konkretne veci ktore sa vyšetrujú. Ake to su?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my na infekčné posielame iba tehotné pacientky, u ktorých z vyšetrení zistíme pozitivitu na Toxoplazmózu, či Rubeolu. O Toxoplazmóze a jej vplyvu na potraty sú však pochybnosti. Odbery by Vám mal vedieť vyšetriť aj Váš obvodný lekár, či obvodný gynekológ. Ak je však podozrenie na HIV, syfilis, či kvapavku, je vhodné navštíviť infektológa. Dôležité sú aj mikrobiologické stery z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Pri opakujúcich sa potratoch je dôležité realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenie.

  • Infečné vyšetrenie pri potratoch

    , Autor: ja_1111

    Dobrý deň p. doktor, po opakovaných kontrolách som 7+3tt, GS rastie 17mm (nepravidelného tvaru) HCG stúpa pomalšie 10 000 momentálne - údajne pri mmt by to už bolo badateľné, vraj si nemyslia, že by šlo o tento prípad a už by došlo aj k problémom zdravotným v takomto štádiu a dĺžke tehotnosti (bála som sa o pseudogestčný vak), priklánali sa na vaječníku ku corpus luteum ani tekutinu nemám v maternici žiadnu - takže asi anembryomola. Myslíte že by stále mohlo ísť o tehotnosť mimo maternice?

    Druhá otázka je - chceli ma poslať na infekčné pre odhalenie možných príčin potratu opakovaného, aké všetky veci je dobré na infkeečnom vyšetriť, čo ovplyvňuje plodnosť? (lekár chcel odomňa konkrétne veci, ale ja sa k tomu neviem nikde dopátrať žiaľ), ostatné vyšetrenia - imuno, hemato, endo, genetika som objednaná :) Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 8. bežiacom týždni tehotenstva už musí byť jednoznačne vidieť akciu srdca zárodku. Ak je gestačný vačok nepravidelného tvaru a nie sú vidieť embryonálne štruktúry, v dutine brušnej nie je voľná tekutina a v oblasti vajíčkovodov a vaječníkov nie je vidieť žiadnu patológiu svedčiacu pre mimomaternicové tehotenstvo, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o anembryomolu. Čo sa týka mikrobiolologických vyšetrení, obvodný gynekológ Vám môže realizovať stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Spomínané vyšetrenia odporúčam pri opakujúcich sa potratoch realizovať tiež. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • DOXYHEXAL v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    keďže mám Ureaplazmy v tehotenstve (prebiehajúci 26tt), lekárka mne aj manželovi predpísala Doxyhexal (1xtabletu denne na 10 dní). Prosím myslíte, že je to bezpečné? V príbalovom letáku je uvedené, že sa to v tehotenstve nemá užívať. Liečbu zvolila lebo SUNMED v minulosti nezabral.
    Okrem toho som dostala Utrogestan na tvrdnuce bruško, ale tam je v letaku vyslovene v 2. a 3. trimestri nebrať, tak som zmatena.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liečba Doxyhexalom v tehotenstve nie je úplne štandardná, pretože môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu, ale už som sa s touto liečbou stretol. Nevidel som Vaše výsledky z kultivácie, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadrit. Ureaplazma sa dá liečiť aj Erytromycinom a aj Summamedom, ktoré počas tehotenstva užívať možete. Utrogestan sa nemusíte báť užívať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.