Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,029 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • DOXYHEXAL v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    keďže mám Ureaplazmy v tehotenstve (prebiehajúci 26tt), lekárka mne aj manželovi predpísala Doxyhexal (1xtabletu denne na 10 dní). Prosím myslíte, že je to bezpečné? V príbalovom letáku je uvedené, že sa to v tehotenstve nemá užívať. Liečbu zvolila lebo SUNMED v minulosti nezabral.
    Okrem toho som dostala Utrogestan na tvrdnuce bruško, ale tam je v letaku vyslovene v 2. a 3. trimestri nebrať, tak som zmatena.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liečba Doxyhexalom v tehotenstve nie je úplne štandardná, pretože môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu, ale už som sa s touto liečbou stretol. Nevidel som Vaše výsledky z kultivácie, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadrit. Ureaplazma sa dá liečiť aj Erytromycinom a aj Summamedom, ktoré počas tehotenstva užívať možete. Utrogestan sa nemusíte báť užívať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • SUNAMED v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa s vami poradila, keďže moja lekárka odišla na dovolenku. Včera som absolvovala ultrazvuk, končím 10. týždeň tehotenstva (10+6). Všetko v poriadku. Zistené mi však boli ešte na začiatku tehotenstva ureaplazmy, tak mi lekárka odvčera nasadila lieky SUNAMED 500 a manželovi DOXYHEXAL 200. Prosím myslíte, že je to pre dieťa neškodné? Nie je to skoro? Najprv hovorila, že ich nasadíme až po 12. týždni. Som už po jednom spontánnom potrate v januári 2017 a následnej kyretáži. Nerada by som si tým prešla znova. Okrem toho som včera zobrala prvú tabletu a dnes sú moje tehotenské nevoľnosti oveľa horšie. Možno to s tým nemá nič spoločné, len ma to vydesilo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, azitromycín nepatrí medzi antibiotiká, pri ktorých by sa potvrdil škodlivý vplyv na vývoj plodu. Na druhej strane potvrdený zápal je počas tehotnosti spojený so zrejmým rizikom predčasného pôrodu. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotnosti sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. V tehotnosti sa používa štandardná terapia ako pri hroziacej infekcii v amniálnej dutine. Medzi vedľajšie účinky týchto antibiotík patrí aj nevoľnosť, počas liečby užívajte aj probiotiká. A len pre upresnenie, dnes ste ukončili 11. týždeň tehotenstva, kedže dnes ste 11+0 tg, zajtra budete prvý deň 12. týždňa.

  • infekcia

    , Autor: dankala

    Dobrý deň.rodila som predcasne kvoli odtekaniu plodovej vody.chcem sa opýtať,AK to spôsobila infekcia,môže to byť momentálna infekcia,ktora narusi plodove obaly,alebo to môže byť infekcia prekonaná pocad tehotenstva?ktoré infekcie spôsobujú predčasný odtok plodovej vody?pichalo má v podbrusku,ale žiadne vyšetrenia.ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    predčasný pôrod či predčasný odtok plodovej vody spôsobuje predovšetkým aktuálne prebiehajúca infekcia, ak bola infekcia preliečená v minulosti nemá vplyv na súčasné tehotenstvo. Takmer všetky vaginálne infekcie môžu byť príčinou predčasného pôrodu, najčastejšie E.colli, Enteroccocus foecalis, ale môže ísť aj o chronické infekcie chlamýdie, mykoplazmy ureaplazmy a pod.