Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Test

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň, dnes mi mešká menzes 11tx deň spravila som si ráno test kde bola slabá druha čiarka ale viditeľná voľným okom, ide o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak sú na tehotenskom test prítomné dve čiarky, ste pravdepodobne tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Viki21

    Dobrý deň spravila som si test a je pozitívny. Ale poslednú menštruáciu som mala 12.6. a podľa toho by som mala byť v 5 týždni boli ma podbrusko ale nekrvacam nič keď som volala s svojmu gynekológovi dal mi datum na 5.8. kontrola prvá ale keď má boli podbrusko moc nemoze sa jednať o mimo maternice tehotenstvo bojím sa práve toho. Ďakujem vopred za odpoveď pán doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak jednoznačne sa vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo, ale v začiatkoch tehotenstva je pobolievanie podbruška pomerne časté. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Dhs

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.

  • Svrbenie dlaní

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 29+5tt a od rána ma strašne svrbia a palia dlane ,mám pocit akoby boli aj teplejšie a sú také trošku akoby škvnité.Trochu akoby boli aj prsty z toho tepla opuchnuté.Telo inde ma nesvrbí a nemám iné ťažkosti.Momentalne mám zisteny gestačny diabetes ale hodnoty su dobre a mám len diétu.Beriem euthyrox na Hashimotovu tyreotititu, výsledky z minulého týždňa sú v poriadku.Vo štvrtok mam poradňu ,Treba ísť na odber pečeňovych testov?Bojím sa aby to nebola cholestaza.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin svrbenia dlaní môže byť viacero. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o prvý prejav tehotenskej cholestázy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je však vhodné realizovať vyšetrenie pečeňových enzýmov. Odsledujte si to. Určite to povedzte Vášmu obvodnému gynekológovi vrámci poradne.