Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,476 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Test

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň, dnes mi mešká menzes 11tx deň spravila som si ráno test kde bola slabá druha čiarka ale viditeľná voľným okom, ide o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak sú na tehotenskom test prítomné dve čiarky, ste pravdepodobne tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Moraxella v tehotenstve

    , Autor: lussinda

    Dobry den.
    Pri beznej preventivnej prehliadke (ziadne symptomy) mi bola zistena moraxella v krku aj nose a predpisane atb Augmentin. Pred zaciatom liecby som si urobila test, ktory vysiel pozitivne. Lekarka mi odporucila namiesto Augmentinu uzivat kvapky Pamycon.
    Je mozne ze tento bacil nejako ublizi dietatku? Toho sa obavam najviac.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Moraxella osídľuje sliznicu horných dýchacích ciest, spojovkový vak a genitálny trakt. Patogenita je však veľmi nízka. Je otázne, či je potrebná liečba. Pamycon môžete užívať aj počas tehotenstva. Jedná sa o lokálne antibiotikum a pri odporúčanom spôsobe podávania sa neočakáva nepriaznivý vplyv na plod v priebehu tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Tehotenstvo a bazén sauny

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň prosím vás mám trošku obavy aj keď viem že čas nevrátim.. Včera sme boli s priateľom na wellness (v bazéne a vírivke som mama tampón do vody) a v saune.. Dnes som si spravila test (som 2dni pred MS tak test clear blue) a vyšiel mi pozitívny čo som nečakala lebo sa snažíme len prvy mesiac. Myslite že bude mať nejaký negativny dopad ten včerajšok? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne môže dôjsť v tomto štádiu aj k mikropotratu, čo by si žena za normálnych okolností ani nevšimla, kebyže si neurobí tehotenský test. Wellness ani sauna nemusela mať vplyv na tehotenstvo. Vo včasnom štádiu tehotenstva platí zásada "všetko alebo nič". To znamená, že ak sa má zárodok ujať, ujme sa, ak nie, tak nie, bez ohľadu na vonkajšie faktory a vplyvy. Odsledujte si to.

  • Vplyv tyroxinu na ogtt

    , Autor: Ivka T.M.

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či majú výsledky glukozového testu nejakú výpovednú hodnotu ak som hodinu pred ogtt užila tyroxin 125 keďže som nevedela že by sa nemal..výsledky mam nalačno 4,31 po hodine 7,23 po 2 hodinách 5,84. A ešte sa chcem opýtať či sú výsledky relevantné ak ma 20min po vypití roztoku prehnalo. Ďakujem za váš čas a vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užitie jednej tabletky thyroxínu nemá vplyv na výsledok oGTT testu. Ak došlo iba k jednorázovej stolici, a nie k opakovaným hnačkám, vplyv by to tiež nemalo mať.

  • Veľkosť plodu

    , Autor: _Alex001_

    Dobrý deň rada by som sa informovala dnes som bola u gynekológa ktorý mi povedal ze som 8Tt,ale veľkosť plodu vyzerá na 6
    5 týždeň tehotenstva,ze mam prísť znovu vo štvrtok,a keď sa nič nezmení musím ísť na čistenie
    4.10 som mala prvý MS deň poslednej menštruácie
    17.10 som mala pozitívny ovulačný test
    3.11 som mala pozitívny tehotenský test
    11.11 som bola u doktora prvýkrát povedal že som 6Tt
    Dnes som bola znova povedal ze 8TT,podľa MS kalendára som 7TT 3D
    A keby rátam tehotenstvo od ovulácie tak 5TT 6 D, čo by vychádzalo na to co povedal pán doktor o veľkosti plodu
    Neviem čo robiť,môžete mi povedať či je možnosť ze bude všetko v poriadku?

    Vopred ďakujem za odpoveď a pekný deň prajem:))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležité je, či je prítomná akcia srdca. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o žiadané tehotenstvo, je potrebná US kontrola o týždeň, ako Vám bolo odporúčané. Ak sa nález nezmení, akcia srdca nebude prítomná a veľkosť plodu bude rovnaká, bude sa jednať o Missed Ab, teda o zamlčaný potrat a bude potrebné maternicu vyčistiť. Nevidel som však USG nález, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Trizómia 18

    , Autor: Kika2803

    Dobrý večer. Chcela by som sa informovať ohľadom hodnôt na chromozómové ochorenia.. bola som na prvotrimestriálnom skríningu, a z krvi mi vyšlo, že mám nábeh na ochorenie trizómie 18 a to tak, že moje riziko je 1:202 , prosím čo to presnejšie znamená? Je to veľká šanca na to, že by moje bábätko bolo naozaj choré? Čo by ste mi odporúčili? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ako je vek, spôsob otehotnenia, ..., takže je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale aj napriek tomu je vhodné realizovať Tripple test. Vhodné je uvažovať o realizácii amniocentézy, ktorá by mala s pomerne veľkou presnosťou potvrdiť diagnózu.