Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,050 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Zápal

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor som v 33 tt týždni tehotenstva ,mám časté nutkanie na mocenie a sem tam ráno trosku cítim bolesť v podbrušku .
    Doma mám papieriky na kontrolu moču, moje čistý v poriadku nemám ani krv ani bielkovinu ani hnis .
    Myslite, že to tlači dieťatko ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ste už v pokročilejšom týždni tehotenstva, kedy maternica tlačí na močový mechúr. Preto časté močenie nie je ničím nezvyčajným. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Ako casto mam citit pohyby?

    , Autor: Lub1a

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, ako casto by som mala citit pohyby v 22./23.tyzdni. Niekedy citim dieta intenzivne 2-3 dni, no niekedy sa aj na dva dni "vypne" alebo citim len jemne vlnky. Je to normalne, ze jeden den je dieta velmi aktivne a na dalsi den sa ledva ozve?

    Zaroven sa chcem opytat, ci uzivanie Aspirinu Protect sposobuje nejake tazkosti. Uzivam 150mg vecer ako prevenciu preeklampsie. Uz druhy tyzden si vsimam, ze ked si dam tabletku a lahnem si, do 10 min ma rozboli podbrusko. Vzdy len vecer v posteli. Moze to mat suvis?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cítenie pohybov plodu je individuálne u každej ženy. Plod si žije v maternici vlastný život, má svoj vlastný svet. V čase, keď vy spíte, plod môže byť aktívny a naopak. Záleží tiež aj od toho, či je žena prvorodička alebo viacrodička. Tak ako všetky lieky, aj Aspirin Protect môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého. Ochorenia tráviaceho traktu, ako je porucha trávenia, bolesť brucha a žalúdočno-črevné bolesti sa môžu vyskytovať, zriedkavo aj zápal tráviaceho systému, zúženie, až obštrukcia čriev, žalúdkové alebo dvanástnikové vredy, veľmi zriedkavo spojené s možným krvácaním, či ich prasknutím. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bakteriálne infekcie

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 týždni tehotenstva a už od samého začiatku má trápia vaginálne infekcie. V minulosti som potratila v 19tyzdni koli zanedbanej bakteriálnej infekcii nakoľko mi môj bývali gynekológ nebral ani ster ani nepodal antibiotika ani nič podobné, z čoho sa mi zapálil krčok a zápal prešiel na plodove obaly kedy mi odtiekla plodová voda. Nová gynekologička mi však robí stále ster a stále vyjde nejaká baktéria naposledy to bola klebsiela pnejmonia masívne načo mi museli dať polygynax 6tbl, predtým ureaplasma na ktorú som brala summamed a fluomizin, teraz mám brat na úpravu flóry gynoflor. Chcem sa spýtať je možné že keď sa aj takéto vážne baktérie liečia že bábätko donosim? Alebo sa môže scenár zopakovat ? Že potratím ( podotýkam tam som dostala už zápal krčka maternice )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sú vaginálne infekcie adekvátne preliečené a pošvová mikroflóra je v poriadku, je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa scenár z minulosti zopakoval, aj keď rozumiem Vašim obavám. Skúste si v pravidelných intervaloch realizovať kúry vaginálnymi probiotikami. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Zinnat 500

    , Autor: annamalovana

    Dobry den. Myslim si, ze som tehotna, ale ešte test nic neukazal. Chcem otehotniet. Mozem uzivat Zinnat 500, ak mam zapal zuba?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Zinnat patrí medzi antibiotiká, ktoré sa počas tehotenstva užívať môžu.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Crp

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 21tt mám zápal stredného ucha, iba dnes mi dali antibiotiká biseptol s crp 75, môže tak vysoké crp usmrtiť plod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, samotné CRP nespôsobuje ťažkosti, je to iba marker zápalu v organizme. Hodnota CRP je zvýšená, nie je však v stovkovych hodnotách. Nejedná sa teda o sepsu, ktorá by mohla spôsobiť odumretie plodu. Pokračujte v nasadenej liečbe a v odporúčaniach vyšetrujúcich lekárov.