Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,163 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Horúčka

    , Autor: Dany7

    Dobrý deň. Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Nakoniec pálenie ustúpilo no ostali bolesti v krížoch,bolesť hlavy a nastúpila horúčka. Keď vystúpila teplota nad 38 zobrala som 1/2 tablety paracetamolu. Chcem sa opýtať či to v 5+1tt memôže bábätku uškodiť a ak keď sa mi horúčka vráti či ho môžem užiť znova. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Paralen sa v tehotenstve užívať môže, aj počas prvého trimestra. Hoci má byť použitá minimálna účinná dávka po čo najkratšiu dobu a s najnižšiu možnou frekvenciou, horúčka má potencionálne väčší negatívny vplyv na tehotenstvo, ako užitie Paralenu. Pri teplote kľudne užite Paralen, aj celú tabletku. Rovnako odporúčam dostatočný príjem tekutín. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • ..

    , Autor: Daša28

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať som v 14tt a 3 dni.
    Mám prekážku v práci skrz corony. Bola som na brigáde kde je chlad a v stojí som cca 8 hodín. Bola som tam len 3 dni a domov som prišla horúčkach a naposledy som sa nevedela postaviť z postele. Doktorka mi povedala že mám zablokovaní platničku a nemám sa zaťažovať.Chcela by som sa spýtať či je vhodné v tehotenstve sa vrátiť k tej brigáde do chladu keď mám aj tie problémy teraz.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve by som takéto brigády, ktoré Vás vyčerpávajú, spôsobujú problémy, pokles imunity a teploty nevykonával.

  • Horúčka v tehotenstve

    , Autor: Michi2

    Dobrý deň, som v 8 tt a mám už vyše týždňa zvýšenú horúčku, tak od 37°- 38°. Neustále to klesá a stúpa. Môže byť zvýšená teplota zapríčinená aj tehotenstvom? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, samotné tehotenstvo horúčku nespôsobí. Je pravda, že počas tehotenstva sa mierne mení bazálna teplota, ale kolísavé teploty sú skôr charakteristické pre bakteriálne alebo vírusové ochorenie. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte obvodného lekára.

  • chora v tehotenstve

    , Autor: lucinka111

    dobry den pani doktorka,chcela by som sa vas spytat....som v 6t.t a chytila sa ma bolest hrdla a bolia ma aj uzliny.hrdlo ma boli aj ked prehltam,teplotu nemam.vseobecny lekar mi povedal aby som si kupila stopangin a uzliny aby som si zabalila do salu aby som ich mala v teple....len by som rada vedela ci to moze poskodit plod .mam strach ,pretoze som citala rozne strasidelne clanky,ako to moze babo poskodit......dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemôžete veriť všetkému čo čítate. Ak sa jedná o lokálny zápal bez celkových príznakov ako je horúčka tiraška a podobne o dieťatko sa nemusíte obávať a dôležité je sa hlavne rýchlo vyliečiť a predísť zhoršeniu zápalu. Lokálne lieky sú bezpečné nemusíte sa obávať.

  • melir?

    , Autor: odbornik6

    dobry den pani doktorkra, chcem sa opytat 3 otazky:
    - pred casom som mala horucky, vsetko ma bolelo, aj prsnik som mala zacervenaly aj bolestivy, tak som to prisudila, ze to z toho, kedze aj kojim..lenze horucka zmizla na druhy den, bolesti ostali, ale uz ani ten prsnik ma neboli..mohol to byt zapal, ktory sa sam nejako vyliecil??nechapem ako to same od seba vymizlo...
    - mam 10 mesacne dievcatko, ktore kojim, chcem sa opytat, mozem si urobit biely melir?pocula som ,ze pocas dojcenia sa to nema, ze to ide do mliecka a hlavne ked blond farba
    -kazdu chvilu, najviac po menzese citim ako ma tam dolu svrbi, je to uporne a neprijemne.po takch 2,3 tyzdnoch to prejde a po dalsom menzese,ktory vzdy meska niekolko dni az tyzdnov sa to objavi zas..moze sa jednat o mykozu??da sa to liecit aj bez toho aby som navstivila lekara, lebo to by som tam chodila skutocne casto...nejaka tableta na volny predaj neexistuje??o co vlastne ide??ako predchadzat??
    dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    mohlo ísť o začínajúci zápal upchatého mliekovodu, ktorý sa následne uvolnil. Je však možné, že sa zápal bude opakovať, v takom prípade je nutné navštíviť lekára a prípadne zvážiť užívanie antibiotík. Dôležité je dôkladné kojenie, prípadne odstriekavanie mlieka.
    Čo sa týka melírovania vlasov: kedže sa farba neaplikuje až k pokožke hlavy a je tam určitý odstup, nedochádza k vstrebávaniu škodlivých látok do organizmu. Nedoporučuje sa farbenie vlasov v prvom trimestri tehotenstva kvôli výparom pri nanášaní farby, pri kojení sa melíru obávať nemusíte.
    Mykóza: po menštruácii je vždy zvýšené riziko vaginálnych infekcií, môže sa teda jednať o mykózu no môže ísť aj o infekciu zapríčinenú inými patogénnymi baktériami. Voľnopredjane sú vaginálne tabletky a krém Candibene, súčasne by som doporučila používať vaginálny krém Lactofeel . Ak v priebehu 2 cyklov nedôjde k zlepšeniu doporučujem navštíviť lekára, odobrať kultivácie z pošvy a následne zvoliť cielenú farmakoterapiu.