Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Streptokok

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň pán doktor v 25tt mi bol zistený pozitívny ster na streptokoka pri ktorom budem pri pôrode dostávať vnutrozilovo antibiotika a chcela by som sa spýtať ak by mi to náhodou nestihlo stiect alebo by sa bábätko nakazilo co mu hrozí a koľko trvá hospitalizácia s novorodencom v porodnici ak by sa nedajbože nakazil ďakujem vám krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, GBS pozitivita (pozitívny nález Streptococcus agalactiae) je pomerne častá. Treba povedať, že plod by musel byť dlhodobejšie vystavený pošvovému prostrediu, napríklad pri dlhodobo odtečenej plodovej vode, či pomalému otváraniu sa a zároveň by neboli podávané antibiotiká. Vznik novorodeneckej sepsy netrvá hodinu. Preto pri odtoku plodovej vody, či nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti u pacientky s GBS pozitivitou je dôležitý včasný príchod a podávanie antibiotík. Neznamená to však, že ak žena od odtoku plodovej vody nedostane do hodiny antibiotiká, rozvinie sa novorodenecká sepsa. Nemusíte sa obávať a vôbec neriešte prípadné komplikácie, ktoré sú v súčasnosti pri podávaní antibiotík už pomerne zriedkavé.

Podobné otázky

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Streptokok

    , Autor: Vanesa44

    Dobrý deň, som v 25 týždni tehotenstva a vyšiel mi pozitívny streptokok. Doktorka mi predpísala čipky ktoré mi majú individuálne vyrobiť v lekárni a mám si kúpiť probiotiká. Chcela by som vedieť, či je možné že sa to vylieči a streptokok bude po ďalšom výtere negatívny a čipky ktorých názov bohužiaľ neviem či nemôžu poškodiť bábätko.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, Streptococcus agalactiae (GBS) sa počas tehotenstva štandardne nepreliečuje. Aj keby ďalší výter vyšiel negatívny, stále sa budete hodnotiť ako GBS pozitívna a teda od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu (v prípade spontánneho pôrodu) budete dostávať antibiotiká v pravidelných intervaloch. Stačí, že raz počas tehotenstva bude pozitivita na Streptococcus agalactiae, automaticky sa výsledok berie ako pozitívny. V prípade rozhodnutia o liečbe sa predpisujú lokálne antibiotiká podľa výsledku citlivosti. Kúru vaginálnymi probiotikami si môžete realizovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte kontaktovať alebo pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Skracovanie krčka

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    som v 10+1tt. Od začiatku tehotenstva mám problém so streptokokom. Beriem duphaston a doktorka mi kázala brať len probiotiká Gynophilus. Niekedy je môj stav lepší, inokedy zasa nie. Chcem sa spýtať nemôže streptokok uškodiť tehotenstvu, prípadne spôsobiť potrat, či predčasný pôrod alebo skracovanie krčka maternice? Na poslednej poradni mi doktorka krcok nevyšetrila (13.6.2023) a ďalšia poradňa je až 6.7.2023. Obávam sa či sa nemôže stať niečo zlé, prípadne ako zistím, že sa mi krcok skracuje a mám vyhľadať lekára?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri sa o skracovaní krčka ešte nedá hovoriť. Táto situácia v I. trimestri nemôže nastať. V prvom trimestri sa liečba, pokiaľ pacientka nemá žiadne ťažkosti, prípadne prínos neprevyšuje riziko, nenasadzuje. Ak ste GBS pozitívna, teda máte pozitívny nález na prítomnosť Streptococcus agalactiae, znamená to pre Vás to, že počas pôrodu sa budú profylakticky podávať antibiotiká. Dá sa preventívne nasadiť liečba v II. trimestri, na vyššie spomínaný postup počas pôrodu to však vplyv mať nebude. Aj keď budú ďalšie výtery z pošvy na Streptococcus agalactiae negatívne, berie sa to, že ste GBS pozitívna. Počas tehotenstva stačí mať pozitivitu iba raz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte, prípadne kontaktujte.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň som v 21tt a z vyteru mi zistili streptokoka. Môj gynekológ mi nič nevysvetlil iba povedal že mám sa báť že je to vážne. Tak sa chcem opýtať vás aký máte nato nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Prítomnosť Streptococcus agalactiae z kultivačného výteru z pošvy znamená to, že ste GBS pozitívna a pri príjme na pôrodnú sálu až do pôrodu budete dostavať v pravidelných intervaloch antibiotiká. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle výtoku, svrbenia, či pálenia, ako aj vaginálny nález na krčku maternice je v poriadku, nie je nevyhnutná liečba. Väčšina obvodných gynekológov však zvykne predpísať lokálne antibiotiká do pošvy.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: cruz

    Dobry den, v 13.tt mi vysiel ster pozitivne na streptokoky, konkretne na +++ a teda maximalnu kolonizaciu. Sposobila som si to zrejme sama prehnanou hygienou, nijak inak to asi byt nemohlo (neplavala som v bazene/sauny,..nic take)
    Mam predpisany ampicilin. Chcem sa opytat, ci je tato infekcia pre babatko v tomto stadiu tehotenstva nebezpecna, pripadne to antibiotikum..
    moja druha otazka je, ci byva vyskyt po prelieceni opakovany..
    pripadne nejaky Vas postreh - na co si dat pozor, comu sa vyhnut,..
    vdaka za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, streptococcus agalactiae sa bez klinických príznakov vyskytuje v malom množstve ako súčasť fyziologickej flóry v pošve. Je nebezpečný pre plod pri spontánnom pôrode, kedy plod prechádza pôrodnými cestami, teda aj pošvou, pre jeho schopnosť rozvoja novorodeneckej sepsy a meningitídy. Aj napriek tomu, že ste teraz preliečovaná, ak by aj ďalší výter na streptokoka bol negatívny, výsledok sa berie aj tak ako pozitívny, takže ste GBS pozitívna. Pre Vás to znamená, aj keď je o tom ešte skoro hovoriť, že od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú v pravidelných intervaloch podávané antibiotiká.