Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Klebsiella Pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 36. tt mi zo steru vyšiel streptokok agalactiae na ++ a klebsiella pneumoniae na +++. Chcem sa opýtať, čo je to vôbec za baktériu, čo spôsobuje v tele a ako môže ohroziť bábätko. Môj Lekár sa so mnou o tom vôbec nerozprával a mám strach ísť do prirodzeného pôrodu. Predpísal mi Macmiror ale ako sa to ďalej rieší? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae je baktéria, ktorá bežne nemusí robiť žene žiadne ťažkosti, ale pre tehotné predstavuje isté riziko. Preto pri príjme na pôrodnú sálu sa u pacientky s pozitivitou na Streptococcus agalactiae (GBS) podávajú antibiotiká až do pôrodu pre eliminovanie rizika novorodeneckej sepsy. Klebsiela pneumoniae je baktéria, ktorá tvorí súčasť bežnej flóry v ústach, tráviacom trakte a kože. Môže však spôsobovať zápal pľúc. Vyskytuje sa najmä u ľudí s oslabenou imunitou. Je jednou z najčastejších príčin zápalu močových ciest. U tehotných pri prítomnosti v pošve vo všeobecnosti môže mať vplyv aj na predčasné dozrievanie krčka maternice, či predčasného odtoku plodovej vody. Ste však už v 36. týždni, takže už sa nemusíte obávať. Ak sa táto baktéria vykultivuje v pošve, je potrebné ju preliečiť. Aj keď sa podávajú a aplikujú antibiotiká aj tak je potrebné pri pôrode podávať antibiotiká. Aplikujte si Macmiror podľa odporúčaní, no aj napriek tomu budete aj naďalej braná ako GBS pozitívna a bude potrebné Vám pri pôrode podávať antibiotiká až do pôrodu.

Podobné otázky

  • Užívanie Macmiror v 3. trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor,
    chcem sa spýtať - prebieha mi 33.tt. a zo steru mi vyšla baktéria klebsiela - počas pobytu v nemocnici. Keď pozrel jeden lekár na výsledky, povedal, že mi nejde predpisovať nič , keďže nemám žiadne ťažkosti..no a keď ich videl druhý lekár rovno mi predpísal Macmiror na preliecenie. Tak sa chcem spýtať či nie je ten Macmiror zbytočný, resp ci nemáva nejaký dopad na bábätko. Som na vážkach či si ho vkladať alebo nie a aj z toho dôvodu že večer si vkladám progestanel, tak mi kázali Macmiror vkladať ráno.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror si môžete aplikovať bez obáv. Na plod nemá vplyv. V prípade prítomnosti klebsiella pneumoniae v pošve niekedy nie je naozaj nutná žiadna liečba, prípadne sa predpisuje lokálna liečba spomínanými vaginálnymi antibiotikami Macmiror. Keďže ste ešte len v 33. týždni, je vhodnejšie preliečenie. Ak by ste už boli po 36. týždni tehotenstva a nemali by ste žiadne ťažkosti, liečba by nemusela byť potrebná.

  • Zápal močových ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa môže prípravok Cistibell užívať v tehotenstve. Už tri krát počas tehotenstva sa mi vrátila baktéria Klebsiella pneumoniae, liečili sme to antibiotikami. Som v 27. týždni a doktorka mi odporučila Cistibell. Obsahuje však medvedicu lekársku, ktorá by sa však v tehotenstve nemala užívať. Chcela by som poznať Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola zistená Klebsiella pneumoniae z pošvy, občas sa v pošve nachádza a netreba ju liečiť antibiotikami. Závisí však od toho, či a aké máte ťažkosti. Nepoznám však úplné výsledky kultivácie ani citlivosti ako ani mi neprináleží hodnotiť náležitosti z iného odboru. Cistibell je výživový doplnok, osobne s ním nemám skúsenosti, ale podľa môjho názoru Vám ani plodu neuškodí. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klebsiella pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 21. týždni tehotenstva a mala som zápal močových ciest. Dali mi Zinnat na 5 dní. Po douzivani mi našli v moci baktériu Klebsiella pneumoniae 10na 6. Momentálne však nemám žiadne ťažkosti a zatiaľ nemám ďalšie ATB. Čakám na druhu kultiváciu. Prosím Vás aký vplyv to môže mať na bábätko ak momentálne nemám žiadne ťažkosti?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prítomnosť tejto baktérie v moči nemá žiadny vplyv na plod. V prípade prítomnosti v pošve niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginalnymi antibiotikami Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach však navštívte Vášho obvodného gynekológa.